«Το 2017 σύμφωνα και με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις που υπάρχουν θα είναι μία χρονιά, που θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα».
Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Δημήτρης Μάρδας, στο περιθώριο εκδήλωσης με τίτλο «2017: χρονιά πρόκλησης για την Αγορά», την οποία διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης(ΕΕΘ) και στην οποία ήταν ομιλητής.
Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης επισήμανε ότι «στόχος μας ήταν και είναι να τελειώσει το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά όταν συμμετέχουν δύο σε μία διαδικασία συζήτησης δεν μπορεί μόνον ο ένας να επηρεάζει τις ταχύτητες, όταν ο άλλος δε θέλει». Προσέθεσε δε ότι «αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά για τους χρόνους είναι αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση».
Σχετικά με τους φόρους που εισήχθησαν με το νέο έτος ανέφερε ότι «επιβλήθηκαν φόροι με τους δυνατόν χαμηλότερους συντελεστές σε ένα μεγάλο σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών», σημειώνοντας ότι «η επίπτωση αυτής της λογικής είναι πολύ μικρότερη από μία άλλη, η οποία εφαρμοζόταν παλαιότερα, σύμφωνα με την οποία είχαμε υψηλούς φόρους σε συγκεκριμένους κλάδους, προϊόντα ή υπηρεσίες».
«Υπάρχουν φόροι, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουμε και έναν προϋπολογισμό, ο οποίος δίνει 750 εκατ. παραπάνω δαπάνες, και αυτές οι δαπάνες γυρίζουν στον κόσμο. Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη λογική βλέπουμε -και όχι μόνο εμείς αλλά και διεθνείς οργανισμοί- ότι η χρονιά θα καταλήξει με ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Μάρδας.
Ο βουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι «είναι άκαιρο να συζητάμε οποιαδήποτε μέτρα για το 2018», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «λογική του ΔΝΤ η οποία δε στέκει γερά στα πόδια της -να γνωρίζουν οι Έλληνες τι θα γίνει μετά το 2018 αν κάτι δεν πάει καλά- καθώς μέχρι τώρα όλα πηγαίνουν όπως πρέπει να πάνε, και μπορούμε να πούμε ότι έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα από τα προβλεπόμενα».