Μικρά ιπτάμενα ρομποτικά σκάφη κουβαλώντας εκρηκτικά εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από τη Μοσούλη του Ιράκ, πραγματοποιώντας ρίψεις εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.
Σε φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ένας πρώην αξιωματικός των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων φαίνεται ότι τα αυτοσχέδια όπλα αποτελούνται από ένα πλαστικό σωλήνα που συνδέεται με εμπορικά διαθέσιμα drones, μεταφέροντας τα εκρηκτικά.
Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Μιτς 'Ατερμπακ, πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Αμερικανικού στρατού, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα με την ιδιότητα του δημοσιογράφου.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, την περασμένη εβδομάδα, ένας διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι μαχητές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους είχαν χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα καθώς προσπαθούσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο της πόλης.
Το ΙΚ έχει και στο παρελθόν χρησιμοποιήσει εμπορικά διαθέσιμα drones προκειμένου να τραβήξει βίντεο και φωτογραφίες για την ενσωμάτωσή τους σε προπαγανδιστικό υλικό, να πραγματοποιήσει εναέριες παρακολουθήσεις καθώς και να δημιουργήσει αυτοσχέδια όπλα.
Πολλά από τα συγκεκριμένα drones, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πετούν συνεχόμενα για έως και μισή ώρα, μπορεί να τα αγοράσει κανείς για λιγότερο από 1000 ευρώ, καθιστώντας τα προσιτά στις ομάδες μαχητών όπως το ΙΚ.
Ο 'Ατερμπακ δήλωσε στο BBC ότι τα ηλεκτρονικά των μηχανημάτων έχουν τροποποιηθεί ώστε να απελευθερώνουν τις αυτοσχέδιες βόμβες που κουβαλούν.
«Τα βλέπαμε καθημερινά. Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο πρώην αξιωματικός.
Τα συγκεκριμένα drones, εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους είναι δύσκολο να καταρριφθούν, ωστόσο νέα αμυντικά όπλα αναπτύσσονται για την αντιμετώπισή τους.
Κάποια από αυτά τα νέα όπλα έχουν σχεδιαστεί ώστε να απενεργοποιούν τα drones μπλοκάροντας τα ραδιοσήματα μεταξύ της συσκευής και του τηλεχειριστηρίου.
Ο 'Ατερμπακ δήλωσε επίσης ότι οι ιρακινές δυνάμεις τις οποίες επισκέφτηκε είχαν κάποιο ποσοστό επιτυχίας στην κατάρριψη των drones.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)