Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία στην πόλη της Παλμύρας.
Το Τετράπυλον, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, όπως δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής των συριακών αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.
Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει την αρχαία πόλη της Παλμύρας από τον Δεκέμβριο, όταν την κατέλαβε για δεύτερη φορά από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις.
Οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, υποστηριζόμενες από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, ανακατέλαβαν τον περασμένο Μάρτιο την πόλη, αφού την έχασαν για πρώτη φορά το 2015.
«Τοπικές πηγές μας ενημέρωσαν ότι το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) κατέστρεψε το Τετράπυλον, ένα μνημείο με 16 κολώνες, και δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν χθες Πέμπτη από τους συναδέλφους μας του πανεπιστημίου της Βοστώνης δείχνουν ζημιές στην πρόσοψη του ρωμαϊκού θεάτρου», δήλωσε ο Αμπντουλκαρίμ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Τετράπυλο είχε ανεγερθεί την εποχή του Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα. Ήταν ένα τετράγωνο με τέσσερις κολώνες σε κάθε πλευρά. Από τις 16 κολώνες, μόνο η μία είναι η αρχική, ενώ οι άλλες είχαν ανακατασκευαστεί το 1963 από τσιμέντο από τη συριακή υπηρεσία αρχαιοτήτων. Οι αρχικές κολώνες ήταν από ροζ γρανίτη που είχε μεταφερθεί από την Αίγυπτο.
Το ρωμαϊκό θέατρο έχει εννέα σειρές κερκίδων. Χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν. Κατά την πρώτη κατοχή της πόλης, από τον Μάιο 2015 έως τον Μάρτιο 2016, το ΙΚ είχε χρησιμοποιήσει το αρχαίο θέατρο για δημόσιες εκτελέσεις.
«Από την πρώτη ημέρα, περίμενα ένα τρομερό σενάριο. Ήμασταν ήδη μάρτυρες του τρόμου κατά την πρώτη κατοχή της πόλης και ειλικρινά δεν πίστευα ότι η Παλμύρα θα καταλαμβανόταν για δεύτερη φορά», πρόσθεσε αναστατωμένος ο Μααμούν.
«Η μάχη για την Παλμύρα είναι πολιτιστική και όχι πολιτική. Δεν έχω καταλάβει πώς η διεθνής κοινότητα και αυτοί που μετέχουν στη συριακή σύγκουση αποδέχθηκαν να πέσει η Παλμύρα», πρόσθεσε.
Το τετράπυλο ή τετράπυλος είναι τετραμελές αρχιτεκτονικό μνημείο που συναντάται συχνά στην Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική. Έχει σχήμα τετράγωνο και αποτελείται από τέσσερις τετράστυλες πύλες, οι οποίες είναι στεφανωμένες με επιστύλιο.