Νέο χτύπημα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απείλησε ότι η έξοδος του ΔΝΤ θα σημάνει στην πραγματικότητα και έξοδο της Ελλάδας από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Με τη Γερμανία να έχει εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου και πλέον να βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε κρατά ανένδοτη θέση απέναντι στην Ελλάδα. Οπως φαίνεται στο σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο Bloomberg, ο Σόιμπλε έστειλε σαφέστατο μήνυμα πως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημαίνει πως η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, υπογραμμίζοντας πως η παροχή βοήθειας από το 2010 εδράζεται στη συμμετοχή του Ταμείου. «Το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ωστόσο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πάει και ένα βήμα παρακάτω καθώς ξεκαθαρίζει ότι το Βερολίνο δεν θα στηρίξει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα.
Δεν επιστρέφει για την ώρα στην Αθήνα το ΔΝΤ
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ δεν δείχνει διατεθειμένο να επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται τα στελέχη του να επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις των υπουργών για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει. Και ανέφερε χαρακτηριστικά την μείωση του αφορολόγητου!
Πυρά Σόιμπλε κατά Τσίπρα
«Φαρμάκι» έσταξε για μια ακόμα φορά ο Β. Σόιμπλε μιλώντας για την Ελλάδα και ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον επί της ουσίας ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του.
ο Β. Σόιμπλε με δηκτικό τρόπο αναφέρεται στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του 2015, που κατέληξαν στο τρίτο Μνημόνιο αλλά και στις εκλογές που προκήρυξε λίγο αργότερα ο Α. Τσίπρας σημειώνοντας ότι αν και είπε πως επρόκειτο για το αντίθετο από αυτό που είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους, κέρδισε. “Και τώρα πρέπει εφαρμοστεί”, συμπλήρωσε ο Β. Σόιμπλε, πετώντας το μπαλάκι της εμπλοκής με το ΔΝΤ στην ελληνική πλευρά.
«Δεν θα πω δημοσίως αν έπρεπε να γίνει Grexit το 2010»
Αίσθηση προκαλεί ότι ενώ ο δημοσιογράφος τον ερωτά αν ήταν καλύτερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα να αποχωρήσει αυτή από το 2010, με το ξέσπασμα της κρίσης, ο Β. Σόιμπλε αποφεύγει να δώσει τη συνήθη διπλωματική απάντηση περί ενότητας, ενώ όταν προκαλείται με την ερώτηση ότι πολλοί πολιτικοί θα ήθελαν να γνωρίζουν ότι είχαν δίκιο (σ.σ. για την άποψη περί Grexit), o Γερμανός υπουργός σημειώνει ότι “αν είσαι μέλος κυβέρνησης, δεν πρέπει να το κάνεις αυτό δημοσίως”.