Οι διαπραγματεύσεις εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκινούν σύντoμα και η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εκτιμά ότι έχει πολλά χαρτιά στο μανίκι της. Μπορεί όμως να υλοποιήσει τις απειλές της;
Η Τερέζα Μέι θέλει προφανώς να κάνει το ζήτημα της ασφάλειας ένα αντικείμενο παζαριών με την Ευρώπη. Υπογραμμίζοντας την Τρίτη, στην ομιλία της, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στην Ευρώπη, μαζί με τη Γαλλία η οποία διαθέτει καλές μυστικές υπηρεσίες, η Τερέζα Μέι έφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα που μπορούν να αποβούν εναντίον της ΕΕ αν δεν δώσει στην Αγγλία όσα απαιτεί.
«Οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι ένα κρίσιμο μέγεθος στην συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης. Και οι δυνατότητες των μυστικών μας υπηρεσιών -μοναδικές στην Ευρώπη- έσωσαν ήδη αναρίθμητες ζωές...Μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο σχοπεύει να διατηρήσει καλές και φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονες, καθώς και να υπερασπιστεί την άμυνα όλων των πολιτών μας», δήλωσε.
Και πρόσθεσε ότι αν η Ευρώπη «τιμωρήσει» το Ηνωμένο Βασίλειο με μια «τιμωρητική» συμφωνία, τότε «πρώτα θα κάνει κακό στον εαυτό της».
Ακόμη και οι Times του Λονδίνου έκριναν ότι αυτά τα λόγια είναι αντιπαραγωγικά. «Θα ήταν πολιτικά εκρηκτικό για το Ηνωμένο Βασίλειο να απειλεί ότι θα αποσυρθεί από τους μηχανισμούς συνεργασίας εναντίον της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας», γράφουν οι Times την Τετάρτη. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ένας βρετανός υπουργός δήλωνε κατ'ιδίαν ότι το Λονδίνο δεν θα επισείσει αυτές τις απειλές κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Η άλλη μεγάλη απειλή της Τερέζα Μέι είναι ότι θα καταφύγει σε κοινωνικό και χρηματοπιστωτικό dumping ώστε να προσελκύσει επιχειρήσεις στο έδαφός της αν η ΕΕ δεν προσφέρει τη συμφωνία που της αρέσει. Σε αυτή την περίπτωση, το Λονδίνο «θα είναι ελεύθερο να αλλάξει τις βάσεις του οικονομικού του μοντέλου», δήλωσε η Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ελεύθερο «να ορίσει ανταγωνιστικά φορολογικά όρια» ώστε «να προσελκύσει τις καλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου και τους μεγαλύτερους επενδυτές». Ενα είδος φορολογικού παραδείσου, δηλαδή.
Αυτά τα λόγια προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Ο ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφσταντ δήλωσε ότι «το να απειλείς να μεταμορφώσεις το Ηνωμένο Βασίλειο σε φορολογικό παράδεισο...είναι μια αντιπαραγωγική τακτική διαπραγμάτευσης». «Δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, χρειαζόμαστε μια δίκαιη συμφωνία και κυρίως όχι απειλές», πρόσθεσε.
Η συνάδελφός του ευρωβουλευτής Christine Revault d’Allonnes υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει μια μαύρη λίστα με φορολογικούς παραδείσους. «Αν θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο ας εγγραφεί σε αυτή τη λίστα», δήλωσε.
Η καθημερινή, βρετανική εφημερίδα The Guardian εκτιμά ότι «η Μέι μεγαλοπιάνεται αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο μικρό από ποτέ. Η ομιλία της πρωθυπουργού έδωσε μια ψευδαίσθηση ελέγχου. Αν γίνουμε μοναχικοί καβαλάρηδες στην εποχή Τραμπ, δεν θα πετύχουμε σπουδαία πράγματα».
Η Τερέζα Μέι το επανέλαβε την Τρίτη, στην ομιλία της για το Brexit: η κυβέρνησή της θέλει να εγγυηθεί τα δικαιώματα 3 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που είναι εγκατεστημμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο αν η ΕΕ εγγυηθεί τα δικαιώματα των 1,2 εκατομμυρίων βρετανών που ζουν στην Ευρώπη.
Με άλλα λόγια, η βρετανή πρωθυπουργός δεν απειλεί επίσημα να εκβιάσει με τους ευρωπαίους που ζουν στην Αγγλία, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι η τύχη τους θα βρεθεί στην καρδιά της διαπραγμάτευσης. Από την άλλη, οι βρετανοί εργοδότες θέλουν πάση θυσία να διατηρήσουν τα καλά ευρωπαϊκά χέρια που χρησιμοποιούν και πιέζουν την συντηρητική κυβέρνηση να εγγυηθεί το μάξιμουμ των δικαιωμάτων τους.
«Η κυρία Μέη νομίζει ότι είναι πολιτικά απαραίτητο να μειώσει την μετανάστευση. Αλλά οι ποσοστώσεις είναι δύκολο να εφαρμοστούν και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έλλειψη εργατών», γράφουν οι Financial Times, η καθημερινή εφημερίδα των βρετανικών αγορών.