O δρόμος που επέλεξε η Τερέζα Μέι θα βλάψει περισσότερο τη Βρετανία παρά τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφωνούν κορυφαίοι ευρωπαίοι πολιτικοί και επικεφαλής βιομηχανικών ομίλων καλωσορίζοντας, πάντως, τη σαφήνεια που προέκυψε αναφορικά με την πορεία προς το Brexit απ’ τη χθεσινή ομιλία της.
«Θλιβερή διαδικασία, σουρεαλιστικοί χρόνοι, αλλά τουλάχιστον μια πιο ρεαλιστική ανακοίνωση για το Brexit. Οι 27 της Ε.Ε. ενωμένοι κι έτοιμοι να διαπραγματευθούν μετά το Άρθρο 50», σχολίασε σ’ ένα tweet ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, συνοψίζοντας την επίσημη αντίδραση των Βρυξελλών.
Sad process, surrealistic times but at least more realistic announcement on #Brexit. EU27 united and ready to negotiate after Art. 50.
Πολλοί πολιτικοί εκφράζουν αμφιβολίες ως προς το αν θα καταφέρει η Τερέζα Μέι να τηρήσει τη δέσμευσή της να γίνει η Βρετανία «μια μεγάλη εμπορική δύναμη παγκοσμίως». Ο Γάλλος κεντροδεξιός βουλευτής Αλέν Λαμασούρ υποστήριξε ότι η Βρετανία επέλεξε να αυτοβυθιστεί: «είναι σαφές ότι το συμφέρον των Βρετανών είναι να έχουν 500 εκατομμύρια πελάτες στην Ευρώπη κι όχι 65 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν θα πάει η Μέι να διαπραγματευτεί με μια χώρα σαν την Κίνα, το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι 65 εκατομμύρια πελάτες. Πρόκειται για οικονομική και επιχειρηματική αυτοκτονία.»
Αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης αμφισβητεί το κατά πόσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ισχυρότερο εκτός Ε.Ε.: «Καλή τύχη στην “παγκόσμια Βρετανία”», είπε...
Ο εκπρόσωπος της ευρωβουλής στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ κατηγόρησε την Τερέζα Μέι ότι ακολουθεί τακτικές που θα βλάψουν το βρετανικό λαό.
«Η Βρετανία επέλεξε ένα σκληρό Brexit. Καλοδεχούμενη η σαφήνεια της Μέι - αλλά οι μέρες που το Ηνωμένο Βασίλειο ψώνιζε αλά καρτ απ' την Ευρώπη έχουν περάσει», σχολίασε.
Threatening to turn the UK into a deregulated tax heaven will not only hurt British people—it is a counterproductive negotiating tactic
Στην ομιλία της η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι δεν πιστεύει να θελήσει η Ευρώπη να βλάψει τους γερμανούς εξαγωγείς, τους γάλλους αγρότες και τους ισπανούς αλιείς προσπαθώντας να χτυπήσει τη Βρετανία με μια τιμωρητική συμφωνία.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φόλκερ Τράιερ κατέστησε σαφές ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Κοινή Αγορά και την τελωνειακή ένωση την καθιστά οικονομικά λιγότερο ελκυστική, ενώ βλάπτονται οι επιχειρηματικοί δεσμοί της με τη Γερμανία: «αναμφίβολα το σκληρό Brexit περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης και στις δύο πλευρές της Μάγχης, αλλά η οικονομική ζημία για τη Βρετανία μάλλον θα είναι μεγαλύτερη».
Στην Ισπανία ο Χαβιέ Γκαράτ, πρόεδρος της Europeche, που εκπροσωπεί 80.000 ευρωπαίους εργαζομένους στον τομέα της αλιείας, είπε ότι θα ήταν προτιμότερη μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, αλλά οι Βρετανοί θα χάσουν πολλά περισσότερα απ’ τους ανταγωνιστές τους στη Γηραιά Ήπειρο, αν στραβώσουν τα πράγματα, αφού το 68% των αλιευτικών τους προϊόντων καταλήγει στις ευρωπαϊκές αγορές.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί τήρησαν σε γενικές γραμμές διπλωματική στάση. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ καλωσόρισε τη «λίγη περισσότερη σαφήνεια» απ’ το Λονδίνο καθώς και το γεγονός ότι επιζητεί μια εποικοδομητική εταιρική σχέση, μια φιλία με μια ισχυρή Ε.Ε.
Στην Ιταλία ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκότσι εμφανίστηκε ικανοποιημένος που η βρετανίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί υποπτεύονταν από καιρό: «θέλουν να φύγουν για τα καλά, θέλουν ένα πλήρες Brexit.»
Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί και σχολιαστές άσκησαν σκληρή κριτική στην απειλή της Μέι να μετατρέψει τη Βρετανία σε φορολογικό παράδεισο αν αποκλειστεί απ’ την Κοινή Αγορά.
Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, Φίλιπ Λάμπερτς, περιέγραψε την ομιλία Μέι ως χαστούκι στο πρόσωπο οποιουδήποτε ήλπιζε ότι η μελλοντική σχέση Βρετανίας-Ε.Ε. θα είναι κάτι παραπάνω από μια οικονομική συνεργασία.
Η Γαλλίδα φιλελεύθερη βουλευτής Συλβί Γκουλάρ χαρακτήρισε εκβιασμό τις απειλές της Βρετανίδας πρωθυπουργού. «Δεν είναι ποτέ καλό να εκβιάζεις τους εταίρους σου» είπε περιγράφοντας το όλο θέμα ως «λίαν ανησυχητικό. Εξ’ όσων γνωρίζω η Βρετανία είναι μέλος του ΟΟΣΑ κι έχει δεσμευτεί να μην ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή.»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σχολίασε στο Τwitter οτι η Βρετανία δείχνει να επιδιώκει κάτι ελαφρώς λιγότερο απ’ την εμπορική συμφωνία της Ουκρανίας με την Ε.Ε. «Λυπάμαι για την προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι στην Ε.Ε. θα προτιμούσαν μια στενότερη σχέση με τη Βρετανία», είπε.
Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ η Τερέζα Μέι σχεδιάζει τις επόμενες μέρες να μιλήσει προσωπικά για το σχέδιό της με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.