Πρώτα θα πρέπει να βάλει η κυβέρνηση την υπογραφή της στην επέκταση του «κόφτη» και μετά να περιμένει να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση και η συνολική συμφωνία για μετά από το 2018, είναι το μήνυμα που φτάνει στην Αθήνα από το στρατόπεδο των δανειστών, χωρίς μάλιστα να είναι ακόμα ξεκάθαρη η θέση του ΔΝΤ.
Αν και η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει την επέκταση του «κόφτη» μόνο εάν οι δανειστές «δώσουν» στην Αθήνα ένα πιο ομαλό δημοσιονομικό μονοπάτι μετά από το 2018, καθώς και το «πακέτο» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το Χρέος- που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη στο QE- η άλλη πλευρά δεν το βλέπει έτσι. Τουναντίον. Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν εδώ και μέρες, ότι η διάθεση της ελληνικής πλευράς να επεκτείνει και χρονικά και ποιοτικά τον «κόφτη» είναι αυτή που μπορεί να ξεμπλοκάρει υπό προϋποθέσεις τις διαβουλεύσεις, χωρίς μάλιστα να μπορούν να προδιαγράψουν τη στάση του ΔΝΤ.
Σε τι συνίσταται η επέκταση του «κόφτη»;
Κατ’ αρχάς στη διάρκεια του, η οποία θα ξεπεράσει το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς να είναι ακόμα σαφές ποια θα είναι η νέα ημερομηνία λήξης του. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να διατηρηθεί σε ισχύ για 3 έτη ακόμα, δηλαδή για το διάστημα που καλύπτει το Μεσοπρόθεσμο 2018- 2021, αν και είναι προφανές ότι η νέα χρονική του διάρκεια θα συμφωνηθεί σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν τα πλεονάσματα στα επίπεδα του 3,5%.
Η επέκταση θα είναι και ποιοτική, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ακόμα και οι Ευρωπαίοι δεν καλύπτονται από το «χαλαρό» πλαίσιο του ισχύοντος «κόφτη», ζητώντας να αποτυπώνονται με πιο σαφή τρόπο τα πεδία όπου θα γίνονται οι αυτόματες περικοπές. Σημειώνουν, δε, ότι η πρόσφατη επιστολή Τσακαλώτου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για περικοπές αρχής γενομένης από τις συντάξεις, εάν σημειωθούν δημοσιονομικές αποκλίσεις. Το νέο στοιχείο είναι ότι στον «κόφτη» θα συμπεριληφθούν και οι φορολογικές δαπάνες ήτοι και το αφορολόγητο, επί του οποίου θα γίνονται μειώσεις αν υπάρχουν αποκλίσεις έναντι των στόχων.
Αυτό που υποστηρίζουν ελληνικές πηγές είναι ότι αυτή η πρόβλεψη δεν είναι το ίδιο με τη νομοθέτηση εκ των προτέρων μιας μείωσης του αφορολογήτου, καθώς στην περίπτωση του «κόφτη» η μείωση αυτή θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις.
Παρά τα νέα ποιοτικά στοιχεία του «κόφτη» (μεγαλύτερη χρονική διάρκεια- κάλυψη και του αφορολογήτου), η αντίδραση του ΔΝΤ, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν φαίνεται να είναι θετική. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες του Ταμείου επιμένουν στη λογική ότι αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σε πλεονάσματα ύψους 3,5%, τότε αυτά μπορούν να καλυφθούν μόνο με αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας μέτρα, τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν προκαταβολικά, βάζοντας στο κάδρο τη μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων και του αφορολογήτου.