Αυτή την Τρίτη, συνέβη, για πρώτη φορά, κάτι που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί: ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ μίλησε στο Νταβός για «παγκόσμια διακυβέρνηση» και έπλεξε το εγκώμιο της παγκοσμιοποίησης.
Θαύμα και μαζί ιστορική στιγμή: μετά το Brexit των Βρετανών και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η Κίνα εμφανίζεται τώρα ως ο πρώτος υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης και των πολυμερών σχέσεων! Ο Κινέζος πρόεδρος, στο Νταβός, έδρα του παγκόσμιου καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, μίλησε για «κοινότητα με κοινή μοίρα» και έκανε λόγο για την παγκόσμια διακυβέρνηση.
Η απίστευτη και ιστορική ομιλία του προέδρου της Κίνας
Η παγκοσμιοποίηση έχει μετατραπεί σε «κουτί της Πανδώρας» στα μάτια ορισμένων, οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι πήγε στραβά στον κόσμο μας, αλλά τα παγκόσμια προβλήματα δεν οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση, δήλωσε από το βήμα του Πακόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής επιδίωξης κέρδους και όχι της παγκοσμιοποίησης, συνέχισε ο πρόεδρος της Κίνας.
«Οφείλουμε να εξισορροπήσουμε την παγκοσμιοποίηση, να την κάνουμε περισσότερο ισχυρή, περισσότερο ανοικτή, περισσότερο αειφόρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας κατά την ομιλία του, την πρώτη ομιλία κινέζου ηγέτη από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμε του Νταβός, καθώς το Πεκίνο θέλει να επιβληθεί ως υπερασπιστής του ελευθέρου εμπορίου απέναντι στον προστατευτισμό που κομίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν ωφελεί να κατηγορούμε την παγκοσμιοποίηση για τα προβλήματα του πλανήτη», είπε αναφέροντας την ανεργία, τα μεταναστευτικά κύματα και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. «Κάθε προσπάθεια διακοπής της ροής των κεφαλαίων, των τεχνολογιών και των προϊόντων μεταξύ των χωρών... είναι αδύνατη και αντίθετη με τον ρου της ιστορίας», συνέχισε.
Ο Κινέζος πρόεδρος απέρριψε ως αβάσιμη την πιο βαριά απ’ τις κατηγορίες που προσάπτει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο: «Επ’ ουδενί δεν έχουμε την πρόθεση να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας υποτιμώντας το νόμισμά μας», είπε, προειδοποιώντας ότι «ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει νικητή».
Και καθιστώντας ακόμη σαφέστερο το μήνυμα προς την Ουάσιγκτον συμπλήρωσε: «Σήμερα είμαστε μια κοινότητα πεπρωμένου στην υφήλιο... Δεν πρέπει να επιστρέφουμε στο λιμάνι κάθε φορά που έρχεται καταιγίδα, αλλιώς δεν θα φθάσουμε ποτέ στην άλλη πλευρά του ωκεανού.»
Η Κίνα στην παγκόσμια διακυβέρνηση
Ηδη, επί προεδρίας Hu Jintao (2002-2012), η εξωτερική πολιτική ήταν προτεραιότητα για την Κίνα. Αλλά οι φιλοδοξίες είναι πολύ μεγαλύτερες τώρα, με τον διάδοχό του Σι Ζινπίνγ: η Κίνα δεν επιθυμεί πλέον απλά να συμμετέχει στην παγκόσμια διακυβέρνηση, θέλει να πιλοτάρει την διαδικασία, ώστε η νέα διεθνής αρχιτεκτονική να ανταποκρίνεται καλύτερα στα συμφέροντά της.
Οπως το βλέπουν στο Πεκίνο, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για κάτι τέτοιο: ενώ υπάρχει μια συμφωνία από πολλούς ηγέτες για την ανάγκη να αναθεωρηθεί το σύστημα των θεσμών που δημιουργήθηκαν μετά τον Πόλεμο -ορισμένοι θεωρούνται αναποτελεσματικοί για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες διεθνείς κρίσεις- η Κίνα διαθέτει στο εξής τις ικανότητες (οικονομικές και διπλωματικές) για να τεθεί επικεφαλής μιας τέτοιας μεταρρύθμισης.
Με αυτόν τον στόχο, η Κίνα επιταχύνει ραγδαία τον ρυθμό των θεσμικών της πρωτοβουλιών σε τρεις κατευθύνσεις παράλληλα: μπαίνει στους μεγάλους υπάρχοντες θεσμούς, ενισχύει τους θεσμούς που ήταν άχρηστοι ή ελάχιστα αποτελεσματικοί (όπως την Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia, την περιβόητη CICA, της οποίας η Κίνα θα έχει την προεδρία ως το 2018), και δημιουργεί νέους θεσμούς (όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων στις υποδομές, την BAII, το 2014). Το κενό που απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ να αφήσει στο μέτωπο της παγκοσμιοποίησης, προτιμώντας τον προστατευτισμό, η Κίνα σχεδιάζει να το αναπληρώσει.