Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπει για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο ως πρόεδρος των ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου, τα κοστούμια του θα βρίσκονται στην ντουλάπα του, οι προσωπικές φωτογραφίες του θα είναι σε κορνίζες, ακόμη και η οδοντόβουρτσά του θα είναι δίπλα στην αγαπημένη του οδοντόκρεμα, στο μπάνιο.
Τη στιγμή που η νέα «Πρώτη οικογένεια» των ΗΠΑ εγκαθίσταται στο νέο της σπίτι, τα πάντα είναι στην εντέλεια και όλα έχουν προσαρμοστεί στις επιθυμίες των μελών της. Για να συμβεί αυτό όμως γίνεται μία μετακόμιση σε... φρενήρης ρυθμούς, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε ώρες περίπου.
Τίποτα δεν πρέπει να φύγει από τη θέση του μέχρι τη στιγμή που ο απερχόμενος πρόεδρος φύγει από τον Λευκό Οίκο. Δηλαδή, οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη μετακόμιση πρέπει να περιμένουν μέχρι να αποχωρήσει από εκεί το αυτοκίνητο που θα μεταφέρει τους Ομπάμα, στην προκειμένη περίπτωση, στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου.
«Πάνω κάτω είναι πέντε ώρες», είπε ο πρώην επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Στέφεν Ρότσον, μιλώντας στην USA Today. Ο απόστρατος υποναύαρχος ήταν υπεύθυνος για την προεδρική κατοικία από το 2007 έως το 2011, διάστημα στο οποίο έζησε και τη μετάβαση από τον Τζορτζ Μπους στον Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιανουάριο του 2009.
Οπως διηγήθηκε, είδε τη λιμουζίνα των Μπους να αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο, πριν δώσει το σύνθημα στους εργαζομένους να αρχίσουν τη μετατροπή των προεδρικών διαμερισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα αντικείμενα της οικογένειας του απερχόμενου προέδρου πακετάρονται προσεκτικά και μεταφέρονται εκτός και στη συνέχεια μπαίνουν στη θέση τους τα υπάρχοντα της νέας «Πρώτης οικογένειας».
Ετσι, όταν ο Τραμπ θα μπει στον Λευκό Οίκο ως πρόεδρος, θα πατά στα χαλιά και θα καθίσει στα έπιπλα που θα έχει επιλέξει, είτε καινούρια, είτε από την αποθήκη με τα ιστορικά έπιπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τους ηγέτες των ΗΠΑ.
Παρότι οι Ομπάμα γνωρίζουν με σαφήνεια ότι η 20η Ιανουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα τους στον Λευκό Οίκο, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο ότι θα πρέπει να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους μέχρι την τελευταία στιγμή. «Κανένας δεν θέλει να αισθανθεί ο απερχόμενος πρόεδρος σαν να τον πετάνε έξω», εξήγησε ο Ρότσον.
«Ο απερχόμενος πρόεδρος βλέπει τον χώρο όπως έως εκείνη τη στιγμή. Και όταν έρχεται ο νέος πρόεδρος τα πάντα είναι στη θέση τους. Στο μεσοδιάστημα, ο Λευκός Οίκος γίνεται μελίσσι», δήλωσε από την πλευρά του στην USA Today ο Ντιν Μέρσερ, πρώην πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας, που είχε θητεύσει δίπλα στους προέδρους Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους.
Η διαδικασία έχει όμως και συγκίνηση, γιατί πέρα από τις αλλαγές στη διακόσμηση, το προσωπικό του Λευκού Οίκου αποχαιρετά τον απερχόμενο πρόεδρο. Στην περίπτωση του Μπους, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Ομπάμα, το ολόκληρο το προσωπικό συγκεντρώθηκε για να τους πουν αντίο, μετά από 8 χρόνια. «Υπήρχαν δάκρυα, γιατί ήταν σαν να χάνεις έναν φίλο, όχι απλά έναν εργοδότη», θυμήθηκε ο Ρότσον. Αντίστοιχη ήταν η σκηνή που διαδραματίστηκε το 1993, το πρωί που έφευγε από τον Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και η Μπάρμπαρα Μπους. Ο απερχόμενος πρόεδρος ξέσπασε σε κλάματα όταν είδε μπροστά του όλο το προσωπικό. «Μας έπνιγε τόσο το συναίσθημα, που δεν μπορώ να πω πώς νιώθαμε. Ομως πιστεύω ότι ήξεραν τη στοργή που νιώθαμε για όλους μας. Η υπόλοιπη ημέρα ήταν πιο εύκολη. Για εμένα, το πιο δύσκολο είχε περάσει», είχε εξομολογηθεί αργότερα η Μπάρμπαρα Μπους στη συγγραφέα Κέιτ Αντερσεν Μπρόουερ.
Συνήθως, η Πρώτη Οικογένεια αναπτύσσει στενούς δεσμούς με αυτούς τους ανθρώπους που βλέπει καθημερινά και τους φροντίζουν. Μία σχέση οι βάσεις της οποίας μπαίνουν πολύ νωρίτερα. Σχεδόν 1,5 χρόνο πριν από την ημέρα ορκωμοσίας, και πολύ πριν γίνουν οι εκλογές, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου ετοιμάζει βιβλία με τα ονόματα και τις φωτογραφίες του προσωπικού, όπως και το σχεδιάγραμμα των χώρων. Το υλικό περιλαμβάνει και το τι μπορεί και δεν μπορεί να αλλάξει η Πρώτη Οικογένεια όταν θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.