Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο στήνουν, κυρίως μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης, στην ύπαιθρο.
Αυτή είναι η κορυφαία έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta 14, που ξεκινά τον ερχόμενο Απρίλιο στην πρωτεύουσα, και το σύνθημα για την έναρξή της έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση κεντρικών πλατειών της πρωτεύουσας στην έκφραση και την καλλιτεχνική δημιουργία.
Εργα τέχνης σε Κοτζιά, Σύνταγμα και Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Τα τριήμερα εγκαίνια της documenta 14, που τιτλοφορείται «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» θα πραγματοποιηθούν στις 6, 7 και 8 Απριλίου και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου.
Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην πλ. Κοτζιά), η πλατεία Συντάγματος, η πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, αλλά και ο πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα φιλοξενήσουν πρωτότυπα έργα και κατασκευές κορυφαίων εικαστικών απ' όλο τον κόσμο.
Στην Αθήνα το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Καλλιτεχνικής έκφρασης
«Περισσότερες από 5.000 προσωπικότητες της τέχνης, όπως διευθυντές μουσείων και συλλέκτες, έχουν έως τώρα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην κορυφαία διοργάνωση, μεταξύ των οποίων και 1.400 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» τόνισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μεγάλα διεθνή έντυπα, όπως η Guardian και οι New York Times, φιλοξενούν και αναδεικνύουν την Αθήνα ως δυναμικό πόλο σύγχρονου πολιτισμού προτρέποντας τους αναγνώστες τους να την επισκεφθούν».
Ακολούθως θα πάρει σκυτάλη το Κάσελ, η γερμανική πόλη που για πρώτη φορά από το 1959, μοιράζεται τη φιλοξενία της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης με μια δεύτερη πόλη, την Αθήνα.
Θεσμός για τη Γερμανία
Η documenta είναι μια διεθνής καλλιτεχνική έκθεση που διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια στο Κάσσελ της Γερμανίας. Η διοργάνωση ξεκίνησε το 1955 με πρωτοβουλία του καλλιτέχνη Άρνολντ Μπόντε.
Παράλληλα με την Μπιενάλε της Βενετίας είναι μια από δυο μεγάλες εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη.
Η Ντοκουμέντα έχει τις ρίζες τις στην μεταπολεμική Γερμανία. Κατά την διάρκεια της ναζιστικής Γερμανίας δεν υπήρχε η ελευθερία της τέχνης και η πρωτοπορία ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη και στα κρυφά.
Η πρώτη έκθεση το 1955 είχε τον σκοπό να παρουσιάσει την μέχρι τότε άγνωστη τέχνη στο κοινό, δεδομένο ότι στη Γερμανία οι εκθέσεις μοντέρνας τέχνης δεν ήταν κάτι συνηθισμένο εκείνη την εποχή.
Η έκθεση σημείωσε τεράστια επιτυχία, με συνέπεια ο Μπόντε μετά από 4 χρόνια να διοργανώσει μια έκθεση καθαρά νέας σύγχρονης τέχνης η οποία και έγινε θεσμός με αποτέλεσμα στις μέρες μας να διοργανώνεται ανά 5 χρόνια.
Φέτος και για πρώτη φορά βγαίνει εκτός Γερμανίας και συνδιοργανώνεται με την πόλη της Αθήνας.
φωτογραφίες: wikipedia