«Θολό» το πλαίσιο για το πλαστικό χρήμα -Αγνωστο τι θα γίνεται με τις πληρωμές μέσω τραπεζών - iefimerida.gr

«Θολό» το πλαίσιο για το πλαστικό χρήμα -Αγνωστο τι θα γίνεται με τις πληρωμές μέσω τραπεζών

Φωτογραφία: Shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Εάν πληρώσω υδραυλικό και ηλεκτρολόγο μέσω του τραπεζικού μου λογαριασμού, πώς θα "μετρήσει" αυτό για το αφορολόγητό μου;».

Αυτή είναι μόνο μια από τις πολλές ερωτήσεις που «καίνε» τους φορολογούμενους, καθώς μπορεί με τα χίλια ζόρια να υπογράφηκε η Απόφαση, που ορίζει ποιες δαπάνες εξαιρούνται από το ηλεκτρονικό «χτίσιμο» του αφορολογήτου, ωστόσο μπαίνοντας στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου δεν έχουν απαντηθεί ακόμα καίρια ερωτήματα, όπως το πώς θα κατοχυρωθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές, που γίνονται μέσω μεταφοράς χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η διαδικασία περιγράφεται μόνο σε γενικές γραμμές στις διατάξεις περί ηλεκτρονικών συναλλαγών και το υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν δεν έχει δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις, κάτι που φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί ευελπιστούν ότι θα γίνει εγκαίρως και οπωσδήποτε πριν τεθεί σε λειτουργία η ειδική εφαρμογή του TAXIS.

Το ερώτημα δεν «καίει» μόνο όσους πρόκειται ή ήδη έχουν κάνει πληρωμές άνω των 500 ευρώ, αλλά και περιπτώσεις συναλλαγών μικρότερης αξίας. Σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 2, του νόμου 4446, δεν επιτρέπεται, πλέον, εξόφληση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων ή τιμολογίων) αξίας άνω των 500 ευρώ, παρά μόνο με κάρτες ή άλλα τραπεζικά μέσα πληρωμής όπως έμβασμα, μεταφορά μέσω λογαριασμού κ.λ.π. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να κάνει μια μείζονα επισκευή στην κατοικία του π.χ. αντικατάσταση υδραυλικών σωλήνων αξίας 1.000 ευρώ, η εξόφληση δεν μπορεί να γίνει με μετρητά αλλά μόνο μέσω τραπεζικού μέσου πληρωμής. Αν υποθέσουμε ότι ο εν λόγω φορολογούμενος θέλει να πληρώσει μεταφέροντας το ποσό από τον τραπεζικό του λογαριασμό στο λογαριασμό του τεχνίτη, όπως προβλέπει ο νόμος, πώς θα κατοχυρώσει το εν λόγω ποσό για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου του; Και αν υποθέσουμε ότι η επισκευή είναι μικρότερης αξίας π.χ. 400 ευρώ, αλλά ο φορολογούμενος επιθυμεί να πληρώσει με τον ίδιο τρόπο (μεταφορά από λογαριασμό), πώς θα κατοχυρώσει και σε αυτή την περίπτωση το αφορολόγητο του;

Απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει ακόμα, καθώς πρώτα θα πρέπει να επιλυθούν πολλά τεχνικά ζητήματα σε συνεργασία και με τις τράπεζες. Για παράδειγμα, ακόμα κι όταν ο τεχνίτης του παραδείγματος, δηλώσει τον απαιτούμενο επαγγελματικό λογαριασμό που επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο για το «πλαστικό» χρήμα, πώς θα μπορεί να ξεχωρίζει το TAXIS ότι η μία ή άλλη μεταφορά ποσού από λογαριασμούς ιδιωτών «μετράει» για το «χτίσιμο» αφορολογήτου;

Το υπουργείο Οικονομικών σίγουρα δεν έχει την πολυτέλεια των καθυστερήσεων γιατί πέρα από τις αναγκαίες απαντήσεις που πρέπει να δοθούν και τα τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, οι νέες διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές επηρεάζουν και τις φοροαπαλλαγές λόγω ιατρικών δαπανών.

Με βάση τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το ποσό του φόρου μειώνεται σε ποσοστό 10% για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου, ενώ το ποσό της μείωσης ανεξαρτήτως του ποσού των εξόδων δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με το άρθρο 68 παρ. 3 του νόμου 4446, η παραπάνω μείωση φόρου λόγω ιατρικών δαπανών θα υπολογίζεται μόνο αν η πληρωμή έχει γίνει με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, παραπέμποντας στην έκδοση ειδικής Υπουργικής Απόφασης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αν κάποιος θέλει να πληρώσει π.χ. για ένα χειρουργείο ή έναν τοκετό, μεταφέροντας ποσά από τον τραπεζικό του λογαριασμό, δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή πώς θα κατοχυρώσει αυτό το ποσό για την προβλεπόμενη μείωση φόρου ούτε αν θα προβλεφθεί κάποια μεταβατική περίοδος έως ότου λειτουργήσει η εφαρμογή του TAXIS. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο… υδραυλικός του προηγούμενου παραδείγματος μπορεί να περιμένει το υπουργείο Οικονομικών, ο… μαιευτήρας του δεύτερου παραδείγματος μάλλον δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ