Η Αγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ενωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (…) Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά.
«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.
Αρπάχτηκαν Τσαβούσογλου - Γιούνκερ στη Διάσκεψη για το Κυπριακό
Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι χθες κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό διεξήχθη σε πολύ έντονους τόνους μία συζήτηση μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επιχείρησε να αφήσει εκτός της διαδικασίας την ΕΕ.
Όλα ξεκίνησαν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ακόμα εντός και ως εκ τούτου δεν πρέπει να συμμετέχει.
Τότε ο κ. Γιούνκερ του απάντησε ανάβοντας το μικρόφωνό του: «Όταν ζητάτε λεφτά, μας θέλετε». Η αντίδραση του Τσαβούσογλου ήταν έντονη καθώς κατηγόρησε την ΕΕ ότι υποσχέθηκε 3 δισ. στην Τουρκία και έδωσε ψίχουλα.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πολίτης