Κάποιοι δεν μπορούν χωρίς καφέ. Δεν γίνεται να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς να πιουν μια γουλιά ή να μην καταναλώσουν τουλάχιστον δύο μέσα στη μέρα.
Όσοι λατρεύουν τον καφέ, μερικές φορές ακόμα κι αν φτιάχνουν οι ίδιοι κάθε μέρα τον ίδιο καφέ, καταλαβαίνουν πως κάτι συμβαίνει με τη γεύση του. Πώς μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο, ενώ δεν κάνουν κάτι διαφορετικό;
Ερευνητές αναφέρουν πως το μέγεθος του φλιτζανιού θα μπορούσε να αλλάξει τη γεύση. Μελέτη σημειώνει πως το μέγεθος αλλά και το πάχος της κούπας επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης.
Τριακόσιοι εθελοντές από την Κίνα, την Κολομβία και το Ηνωμένο Βασίλειο κλήθηκαν να αξιολογήσουν μια σειρά από καφέδες κατά σειρά αρώματος, έντασης, θερμοκρασίας, επίπεδο καφεΐνης και γλυκύτητα. Τους ζητήθηκε ακόμη να δηλώσουν πόσο ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για τον καφέ με βάση το μέγεθος της κούπας.
Οι κούπες με μεγαλύτερη διάμετρο θεωρήθηκαν πως περιείχαν πιο γλυκό καφέ, με τους Βρετανούς και τους Κολομβιανούς να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα, ενώ οι Κινέζοι ήταν πρόθυμοι να καταβάλλουν το ίδιο ποσό ανεξάρτητα από το μέγεθος της κούπας.
«Αν οι ιδιοκτήτες καφέ, οι baristes και οι κατασκευαστές σκευών θέλουν να χειραγωγήσουν τις προσδοκίες των ανθρώπων για τον καφέ, θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη διάμετρο και το ύψος των κυπέλλων, καθώς τα χαρακτηριστικά είναι πιθανό να επηρεάσουν το άρωμα, την ένταση και τη γεύση του καφέ», αναφέρει η έρευνα, που θα δημοσιευτεί στο Food Quality and Preference.
Φωτογραφίες: Giphy