Μοσκοβισί: Αναγκαίο το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα -Δεν τράβηξα το αυτί του Τσακαλώτου - iefimerida.gr

Μοσκοβισί: Αναγκαίο το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα -Δεν τράβηξα το αυτί του Τσακαλώτου

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι σαφές πότε θα τελειώσει η β' αξιολόγηση όπως παραδέχθηκαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μoσκοβισί μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

«Είχαμε πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων τόσο σε ουσία όσο και στη διαδικασία» είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Δεν τράβηξα το αυτί του Τσακαλώτου

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ πρόσθεσε με παιγνιώδη διάθεση για την συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ:

«Δεν του τράβηξα το αυτί, δεν έκανα τίποτε με το χέρι αυτό, απλώς του έσφιξα το δικό του».

Τσακαλώτος: Δεν ξέρω πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκια

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε, πως το ζητούμενο πλέον δεν είναι απλώς μία συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης αλλά μία συνολική λύση για τη μετά-Μνημόνιο εποχή και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Είπε ακόμη ότι το σημαντικό δεν είναι η επιστροφή των κλιμακίων ή απλώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά μία συνολική λύση με τρεις πυλώνες που θα διευθετεί τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά τη λήξη το 2018, και θα φέρνει μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Εάν θα είναι τον Ιανουάριο ή αργότερα, δεν ξέρω», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι πολλοί συμμετέχοντες συνεισφέρουν θετικά στις διαβουλεύσεις και λίγοι επιχειρούν να «προκαλέσουν προβλήματα».

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Μοσκοβισί απέφυγαν να εκτιμήσουν πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, με τον επίτροπο ωστόσο να σημειώνει ότι «όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και λύση» και να προσθέτει ότι απομένουν μόνο τρία ζητήματα στο τραπέζι, τα ενεργειακά, το δημοσιονομικό κενό του 2018 και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η θέση της Κομισιόν είναι ότι έγιναν πολλά για να πετύχουμε και να κάνουμε το πρόγραμμα πραγματική αξιολόγηση. «Ολοκληρώσαμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση. Υπήρξαν πολλά θέματα για να φτάσουμε σε συμφωνία, πολύ λίγα είναι ακόμα στο τραπέζι και οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν και κλείσουμε γρήγορα» σημείωσε. Είπε ακόμη ότι συζήτησαν τα μέτρα για το χρέος και πώς θα προχωρήσουμε μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου.

«Θέλουμε λύσεις το γρηγορότερο για ότι είναι ακόμα στο τραπέζι και τις καλύτερες δυνατές και μια κατάσταση «win win». Θα συνεχίσουμε με εμπιστοσύνη και εντατική συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του Eurogroup και των άλλων Θεσμών».

Μοσκοβισί: Αναγκαιότητα η παρουσία του ΔΝΤ

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση Μοσκοβισί για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Επιτροπή πάντα προσπαθεί να έχει μία συλλογική θέση με τους θεσμούς και το Eurogroup, η οποία θα εμπλέκει και το Ταμείο. Η παρουσία του ΔΝΤ είναι μία αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη - μέλη και μ’ αυτά τα δεδομένα, πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του, αρκέστηκε να πει πως είναι στο χέρι του ΔΝΤ να ζυγίσει τις επιλογές του και να αποφασίσει τι θα πράξει.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως όλες οι πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρεθεί συνολική λύση. Σχολίασε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο γιατί «οι παίκτες» είναι πολλοί, τα θέματα προς συζήτηση αρκετά και επίκεινται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΝΤ: Επιμένει για νέα μέτρα αν ο στόχος για πλεόνασμα μείνει στο 3,5%

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, από την Ουάσιγκτον.

«Παραμένει πιθανό, βρισκόμαστε σε συζητήσεις, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τη συμμετοχή μας, εργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε Ελλάδα και Ευρώπη» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Το ΔΝΤ επιμένει επίσης για περαιτέρω φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) στην Ελλάδα με τον κ. Ράις να παραπέμπει στο περίφημο άρθρο Τόμσεν-Ομπφελντ στο blog του ΔΝΤ, λέγοντας ότι το κείμενο αυτό περιγράφει με σαφήνεια τη θέση του ΔΝΤ" για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (του ΑΕΠ) είναι ρεαλιστικός και αποτελεί την προτιμητέα προσέγγιση, σε αυτό το σενάριο δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα τώρα, για επιπλέον λιτότητα», όμως αν ο στόχος είναι υψηλότερος στο 3,5%, «τότε θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα».

Επίσης γνωστοποίησε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα δημοσιευθεί έκθεση του Ταμείου για το Άρθρο IV, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την αξιολόγηση του προγράμματος.

Ερωτηθείς αν η έκθεση θα λαμβάνει υπόψιν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν για το ελληνικό χρέος απάντησε ότι «θα είναι περιεκτική και θα λάβει υπόψιν όλους τους σχετικούς παράγοντες».

Τέλος επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα. Σε ερώτηση δε για το πότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση του προγράμματος δήλωσε πως "δεν υπάρχει προθεσμία" και πως "στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ