Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ντοκιμαντέρ του BBC2 για τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Αγγλίας.
Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την κρίση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας. Τι συνέβη; Μια γυναίκα, γνωστή μόνο με το μικρό της όνομα (Τζάνις), έσπευσε στα Επείγοντα του νοσοκομείου St Mary's στο Πάντινγκτον του Λονδίνου με αιμορραγία που απειλούσε άμεσα τη ζωή της.
Την ίδια στιγμή, ένας καρκινοπαθής άντρας, ονόματι Σάιμον, ήταν έτοιμος να χειρουργηθεί για την αφαίρεση όγκου από τον οισοφάγο, μια επέμβαση που θα του έσωζε τη ζωή. Ωστόσο, στο νοσοκομείο υπήρχε μόνο ένα διαθέσιμο κρεβάτι στην Εντατική και οι γιατροί είχαν δύο ασθενείς που επείγονταν να χειρουργηθούν.
Εάν η Τζάνις δεν υποβαλόταν σε εγχείρηση, θα πέθαινε μέσα σε λίγα λεπτά. Ετσι, οι γιατροί αποφάσισαν να αναβάλουν την επέμβαση στον Σάιμον, για χάρη της Τζάνις.
Οπως αποκάλυψε -με δραματικό τρόπο- το ντοκιμαντέρ του ΒΒC2, οι γιατροί που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα τις δύο επεμβάσεις ήταν αρκετοί, αλλά υπήρχε μόνο ένα κρεβάτι κενό στην μονάδα εντατικής θεραπείας.
Ο Σάιμον είχε ήδη δει την επέμβασή του -που θα του έσωζε τη ζωή- να αναβάλλεται μία φορά. Από την άλλη, εάν η Τζάνις δεν έκανε άμεσα την επέμβαση, θα έχανε τη ζωή της μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, οι γιατροί είπαν στον 67χρονο Σάιμον ότι αν η Τζάνις πέθαινε καθ' οδόν προς το νοσοκομείο, τότε η εγχείρησή του θα γινόταν κανονικά!
Και όταν τον ρώτησαν πώς θα τον έκανε να αισθανθεί τυχόν θάνατος της Τζάνις αν δεν έκανε την επέμβαση, ο Σάιμον απάντησε «θα αισθανόμουν ένοχος».
Αλλά μόλις έγινε γνωστό ότι η Τζάνις θα έφτανε ζωντανή στο νοσοκομείο, οι γιατροί ουσιαστικά αναγκάστηκαν να δώσουν σε αυτήν το κρεβάτι και να αναβάλουν την εγχείρηση του Σάιμον. Και παρότι η εγχείρηση έγινε την επόμενη ημέρα, κάπου μέσα στον Νοέμβριο, ο 67χρονος πέθανε έξι εβδομάδες μετά από επιπλοκές.
Το ντοκιμαντέρ του αγγλικού καναλιού προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς κατέδειξε τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας. Ουσιαστικά, ήθελε να αποδείξει ότι τα σοβαρά κενά στην περίθαλψη των πολιτών της χώρας μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικές καταστάσεις, όπως αυτές.
Φυσικά, πολλές ήταν οι αντιδράσεις και κατά των αγγλικών ΜΜΕ, που παρουσίασαν την ιστορία ως «ο θάνατός σου η ζωή μου», παρότι ο Σάιμον δεν πέθανε τελικά επειδή δεν έκανε την επέμβαση (σ.σ.: την έκανε την επόμενη ημέρα). Η «απάντηση» σε αυτές τις αντιδράσεις ήταν πως ήθελαν να καταδείξουν την απόγνωση των γιατρών στην Αγγλία, που πολλές φορές καλούνται όντως να αποφασίσουν ποιον θα σώσουν και ποιον θα αφήσουν να πεθάνει...