Στο Χημείο, στη Φιλοσοφική, στο Αστεροσκοπείο και γενικότερα, στο φιλόξενο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) βρήκαν καταφύγιο για τη βαρυχειμωνιά, εκατοντάδες πουλάκια που επισκέπτονται σπάνια την πόλη.
«Επειδή στις πόλεις είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη η θερμοκρασία, τα πουλιά προσέγγισαν τη Θεσσαλονίκη για να ζεσταθούν και πολλά προτίμησαν το δασάκι του ΑΠΘ που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Ελληνικής Ορνιθλογικής Εταιρίας και ερασιτέχνης φωτογράφος άγριας ζωής, Σάκης Τσιλιανίδης.
"Παραμονεύοντας" με τον φακό του στο campus, εντόπισε τις τελευταίες μέρες με τη χιονόπτωση, δεντροφυλλοσκόπους που προσπαθούσαν να καλυφθούν από το κρύο στο Χημείο, σπίνους να ψάχνουν στη Φιλοσοφική για τροφή και νερό όπως και κότσυφες, φλώρους και λαγγόνες.
«Μέσα στην πόλη, μπορούν κιόλας να βρουν πιο εύκολα τροφή γιατί δυσκολεύονται λόγω του χιονιού», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιλιανίδης προτρέποντας τους κατοίκους των πόλεων να αφήνουν λίγη τροφή έξω από τα σπίτια για τα πουλιά.
Παράλληλα, στον αγώνα για τη σωτηρία πολλών εξαντλημένων από την κακοκαιρία ζώων επιδίδονται και οι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή, οι οποίοι παραλαμβάνουν καθημερινά, στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, δίπλα στον Γαλλικό ποταμό, πλήθος ζώων, κυρίως πουλιών, που τους προωθούν υπηρεσίες και ευαισθητοποιημένοι πολίτες από κάθε γωνιά της βόρειας κυρίως Ελλάδας.
"Πολλά είναι εξαντλημένα, καθώς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν βρίσκουν τροφή ή μέρος για να ξαποστάσουν, ενώ δεν λείπουν και αυτά που είναι τραυματισμένα από κυνηγετικό όπλο. Τα τελευταία μάλιστα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, όπου απευθύνεται έκκληση για συμμετοχή και άλλων εθελοντών και υποστήριξη σε τροφές, φάρμακα και αναλώσιμα υλικά.
Σημειώνεται ότι η Δράση για την Άγρια Ζωή είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο στηρίζεται στην προσφορά εθελοντικής εργασίας και ως σκοπό έχει την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον καθώς και την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)