Συνέντευξη Τύπου προς ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία των συνομιλιών στη Γενεύη παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Άιντε.
«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι» τόνισε ο Έσπεν Μπάρθ Άιντε.
Παράλληλα ο κ. Άιντε δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή στη Γενεύη είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία μάλιστα πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έχει επιτευχθεί πρόοδος, μολονότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα, ωστόσο έχουν διευθετηθεί ορισμένα από τα δυσκολότερα, εξηγώντας ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να επιλύσουν και ορισμένα άλλα.
«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες συναντώνται συνεχώς συζητώντας τα δεδομένα που συνεχώς ανακύπτουν. Οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους το απόγευμα της Πέμπτης έπειτα από μία μικρή ανάπαυλα.
Ο κ. Άιντε τόνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε να είναι προετοιμασμένες για την αυριανή Διάσκεψη, που θα είναι «ιστορική», γιατί είναι η πρώτη φορά που οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν με τις δύο πλευρές για αυτά τα δύο πολύ δύσκολα ζητήματα, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Βεβαίως, η συζήτηση δεν θα τελειώσει αύριο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι θα ξεκινήσει αύριο, τόνισε.
Παράλληλα, επαίνεσε τους δύο ηγέτες για το ότι, παρά τα πολλά εμπόδια με τα οποία είναι αντιμέτωποι, είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν από κοινού τα προβλήματα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπογράμμισε, αφενός μεν ότι οι χάρτες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν είναι σωστοί και αφετέρου ξεκαθάρισε ότι οι χάρτες δεν θα βρεθούν στο τραπέζι της αυριανής Διάσκεψης.
Επίσης, ανέφερε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις αποφάσισαν να παραστούν στην έναρξη της Διάσκεψης στο ίδιο επίπεδο, αυτό των υπουργών Εξωτερικών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων.