Λόγω των έκτακτων ακραίων καιρικών φαινομένων θα απαγορευθεί καθολικά το κυνήγι για μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος.
Μάλιστα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος υπογραφών των δύο αποφάσεων έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η διακοπή. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπλ. Υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο, η μία απόφαση οδεύει προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, ενώ η άλλη, με τη μορφή εγκυκλίου, θα αποσταλεί άμεσα σε δασαρχεία και άλλους αρμοδίους φορείς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρώτη, μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Ορνιθολογική Εταιρεία, οι τοπικές ή περιφερειακές απαγορεύσεις της θήρας λόγω χιονοπτώσεων μεγάλης διάρκειας και εντάσεως ή παρατεταμένων χρονικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν επαρκούν για την προστασία των πουλιών που αναζητούν καταφύγιο, διότι αυτές εφαρμόζονται στις περιοχές που έχει χιονίσει και όχι σε αυτές που τα πουλιά έχουν καταφύγει.
Στις περιοχές αυτές όπου έχουν βρει καταφύγιο τα πουλιά συντελείται ένα μαζικό κυνήγι, καθώς οι κυνηγοί βρίσκουν εύκολη και άφθονη λεία, τη στιγμή που τα πουλιά έχουν ανάγκη ηρεμίας για να τραφούν και να ανακτήσουν δυνάμεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο χιονιάς που έχει πλήξει την Ευρώπη έχει οδηγήσει μεγάλους πληθυσμούς πουλιών, που συνήθως απαντούν σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που μέσα στον Δεκέμβριο έχουν καταγραφεί από τους παρατηρητές πουλιών αρκετά σπάνια είδη παπιών και στρουθιόμορφων που προέρχονται από πολύ βόρειες έως και αρκτικές περιοχές της Ευρώπης.
Να σημειωθεί, τέλος, όπως δυστυχώς διαπιστώνει η οργάνωση, παράλληλα με την άφιξη ολοένα και περισσότερων ταλαιπωρημένων από το κρύο πουλιών, οι παρατηρητές καθημερινά γίνονται μάρτυρες ολοένα και περισσότερων περιστατικών λαθροθηρίας, από ασυνείδητους που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της κακοκαιρίας προς όφελός τους.