Ενταση στα Στενά της Ταϊβάν κατά τη διέλευση κινεζικού αεροπλανοφόρου - iefimerida.gr

Ενταση στα Στενά της Ταϊβάν κατά τη διέλευση κινεζικού αεροπλανοφόρου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μαχητικά και πολεμικά σκάφη έστειλε η Ταϊβάν καθώς ένας στολος κινεζικών πλοίων με επικεφαλής το μοναδικό αεροπλανοφόρο της χώρας περνούσε απ’ τα στενά της Ταϊβάν εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ του Πεκίνου και της νησιωτικής χώρας.

Το αεροπλανοφόρο Λιαονίνγκ σοβιετικής κατασκευής επέστρεφε από γυμνάσια στη Νότια Σινική Θάλασσα και δεν εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν, αλλά στη ζώνη αεράμυνας με αποτέλεσμα η Ταϊπέι να στείλει μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία για να ελέγξει και να επιτηρήσει τη διέλευση των κινεζικών πλοίων απ’ τα Στενά που εχουν πλάτος 160 χλμ.

(Χάρτης: wikipedia)

Το Σαββατοκύριακο κινεζικό βομβαρδιστικό πέταξε γύρω απ’ τις νήσους Σπράτλι, ένα σύμπλεγμα 14 διαφιλονικούμενων νησιών, σε μια επίδειξη «στρατηγικής δύναμης», σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Οι τελευταίες κινήσεις του Πεκίνου έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στους γείτονές του και ιδιαίτερα στην Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της. Η κινεζική ηγεσία αντιμετωπίζει με δυσπιστία την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν και ενέτεινε τις πιέσεις εις βάρος της μετά το τηλεφώνημά της με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έσπασε το διπλωματικό πρωτόκολλο που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ επί δεκαετίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ