Με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να απομακρύνεται όλο και πιο πολύ, η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και ετοιμάζεται για νέα βήματα οπισθοχώρησης.
Ενα από τα βασικά σενάρια είναι η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου, καθώς και η ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις, κάτι που αναμένεται να αγγίξει και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Ενδεικτικό είναι όπως έγραψε χθες και το iefimerida, ότι ούτε φύλλο δεν κουνιέται στο εύθικτο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου.
Αν και τα σχετικά σενάρια διακινούνται από την περασμένη εβδομάδα, ούτε το σύνηθες non paper εκδόθηκε, ούτε επίσημες διαψεύσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή τον υπουργό Οικονομικών έγιναν, παρά μόνο κάποιες μάλλον χλιαρές αρνητικές απαντήσεις στο αν η ελληνική πλευρά προτείνει τη μείωση του αφορολογήτου προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση.
Η εμπειρία των διαβουλεύσεων με τους δανειστές δείχνει ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης μπορεί να σημαίνει δύο τινά:
1. ότι όντως εξετάζει την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα μείνει εκτεθειμένος για δεύτερη φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ακόμα κι αν αυτό συνιστά υποχώρηση από τη βασική θέση ότι δεν συζητούνται πρόσθετα μέτρα για μετά από το 2018 πέραν του «κόφτη», ακόμα κι αν ένα τέτοιο μέτρο θα «αγγίξει» και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα
2. ότι ακολουθεί την τακτική του… Χότζα, «φουσκώνοντας» τα υπό συζήτηση μέτρα έτσι ώστε να φανεί λιγότερο πικρό το ποτήρι, όταν και αν υπάρξει συμφωνία για να προχωρήσει η αξιολόγηση.
Πάντως ένα από τα πιθανά σενάρια που εξετάζεται από το ΥΠΟΙΚ, όπως γράφει η Καθημερινή, προβλέπει:
1. Την παράταση εφαρμογής του «κόφτη» και μετά το 2018.
2. Τη γραπτή αναφορά ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» θα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όσο και τη μείωση των συντάξεων και μισθών.
3. Δεν θα υπάρχει, όμως, ποσοτικοποίηση των εν λόγω μέτρων, ούτε νομοθέτησή τους, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.
4. Θα περιλαμβάνονται, επίσης, και μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Δηλαδή, αύξησης φόρων, όπως για παράδειγμα των συντελεστών ΦΠΑ.
5. Θα περιγράφεται μία διαδικασία ευκολότερη ενεργοποίησης του «κόφτη».
Το σχέδιο αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες από την κυβέρνηση. Αποτελεί, ωστόσο, μία κίνηση «καλής θελήσεως» από την ελληνική πλευρά, ώστε να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να ικανοποιηθούν σε κάποιο βαθμό οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.