Παγωμένη ατμόσφαιρα στο Μαξίμου -Στην «κατάψυξη» και η αξιολόγηση - iefimerida.gr

Παγωμένη ατμόσφαιρα στο Μαξίμου -Στην «κατάψυξη» και η αξιολόγηση

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ (αρχείο)

Υπό το μηδέν οι θερμοκρασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και με το βλέμμα στραμμένο στο euroworking group της 12ης Ιανουαρίου, η κυβέρνηση καταβάλλει παρασκηνιακές προσπάθειες ούτως ώστε να επανακκινήσουν οι συνομιλίες με τους δανειστές.

Ο κλήρος πέφτει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αύριο μεταβαίνει στο Παρίσι και ξεκινά τα ραντεβού του, συναντώντας σε πρώτη φάση τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα έχει επαφές και με τους Π. Μοσκοβισί και Γ. Ντάισελμπλουμ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαπιστώνουν ότι το όλο κλίμα αδράνειας δεν είναι και ιδιαιτέρως ευνοϊκό για την Αθήνα και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο τα στελέχη του Μαξίμου αποφεύγουν να μιλούν με ημερομηνίες. Βασική προϋπόθεση άλλωστε για να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι να δοθεί πολιτική λύση, καθώς όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές στην παρούσα φάση «το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό».

Η… ημερομηνία λήξης
Από το Μαξίμου έχουν διευρύνει τον ορίζοντα για συμφωνία, ενδεικτικό προφανώς του ότι ακόμα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Και παράλληλα καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει ανησυχία για ταμειακά διαθέσιμα. Εξ’ αυτού του λόγου ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως «η ημερομηνία κόμβος για μας είναι η ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης».
Ωστόσο, τα παραπάνω προϋποθέτουν κατ’ ελάχιστον την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και μία καλή μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων επομένως, η Αθήνα θα μπορούσε στο eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να εξασφαλίσει μια πρόοδο με εντολή για κλείσιμο της αξιολόγησης,χωρίς νέα μέτρα,για να έχει βάσιμες ελπίδες για λύση εντός Φεβρουαρίου.

Γρίφος η στάση του ΔΝΤ
Ρόλο-κλειδί τέλος στις εξελίξεις έχει το Ταμείο, η συμμετοχή του οποίου αναμένεται να κριθεί το επόμενο διάστημα.

Για την Αθήνα όσο πιο σύντομα αποφασίσει, τόσο το καλύτερο, μιας και επιθυμεί διακαώς να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση και δη χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων. Καθόλου τυχαία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε μάλιστα ότι κυβέρνηση «έχει πολλάκις δηλώσει ότι το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για τη συνέχιση και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος», τονίζοντας ωστόσο ότι αν κάποιοι επιμένουν στη συμμετοχή του (όπως δηλαδή το Βερολίνο) θα πρέπει να αποδείξουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο και ότι δεν προκαλεί ανούσιες αντιπαραθέσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέγαρο Μαξίμου αξιολόγηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ