Σαρώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο - Στους 200.000 οι χρήστες - iefimerida.gr

Σαρώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο - Στους 200.000 οι χρήστες

Σαρώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο -  Στους 200.000 οι χρήστες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η κρίση να μαστίζει την Ελλάδα και η καπνοβιομηχανία να βλέπει τους τζίρους της να καταβαραθρώνονται, ωστόσο υπάρχει ένας κλάδος που γνωρίζει άνθιση: το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Παρά τις διαμάχες των «ειδικών» για την ασφάλεια του νέου προϊόντος, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού όλο και περισσότεροι Έλληνες καπνιστές τα προτιμούν ως φθηνότερη και λιγότερο επιβλαβή -όπως υποστηρίζουν- λύση για την εξάρτησή τους από την νικοτίνη.

Έτσι, τη στιγμή που οι φόροι έχουν κάνει απλησίαστα τα κλασικού τύπου τσιγάρα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο φουντώνει. Οι θεριακλήδες Έλληνες δεν δείχνουν να προβληματίζονται ούτε από την πρόσφατη απαγόρευση που επέβαλε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων στα υγρά που περιέχουν νικοτίνη και συνοδεύουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι πωλήσεις πάγωσαν τις πρώτες ημέρες μετά την απαγόρευση αλλά, όπως λένε όσοι εμπορεύονται ηλεκτρονικά τσιγάρα, στη συνέχεια αυξήθηκαν κατά 10%! Και που βρίσκουν οι καταναλωτές την... πολύτιμη νικοτίνη για να το «άτμισμά» τους; Όπως φαίνεται οι αγοραπωλησίες συνεχίζουν να γίνονται κάτω από το τραπέζι, παρά τους ελέγχους του ΕΟΦ, ενώ υπάρχει πάντα η λύση των Online αγορών μέσω του Internet.

Βασικός λόγος της μεταστροφής αυτής των καπνιστών προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται πως είναι το κόστος του. Ένας μέσος καπνιστής ξοδεύει πάνω από 100 ευρώ το μήνα για τα πακέτα του, ενώ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο το κόστος υποτίθεται πως είναι πολύ μικρότερο, αν εξαιρέσει κανείς το αρχικό ποσό της συσκευής, που κυμαίνεται από 50 έως 70 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το μπουκαλάκι με το υγρό διάλυμα νικοτίνης έχει τιμές από 10 ευρώ έως 30 ευρώ και αρκεί για 2-3 εβδομάδες.

Διχασμένοι οι επιστήμονες

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι, παρά τα όσα υποστηρίζουν πολλοί θιασώτες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν υπάρχει καμία έρευνα μέχρι τώρα για τις μακροχρόνιες συνέπειες του... ατμίσματος με νικοτίνη. Μαλιστα, κάποιοι επιστήμονες επισημαίνουν παλιότερη μελέτη του Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) σύμφωνα με την οποία είχαν βρεθεί τοξικά χημικά (όπως η διαιθυλινική γλυκόλη και νιτροζαμίνες) σε ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Από την άλλη, υπάρχουν επιστήμονες, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος,
πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, που φαίνεται πως δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, αφού όπως λένε οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι τόσο έντονες όσο με το κανονικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ