Ο Ειρηνικός ωκεανός «κατάπιε» τεράστιο κομμάτι νησιού της Χαβάης [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Ειρηνικός ωκεανός «κατάπιε» τεράστιο κομμάτι νησιού της Χαβάης [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: nps.gov
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα τεράστιο κομμάτι από το δέλτα λάβας της νήσου Καμοκούνα της Χαβάης συνολικής έκτασης 89 στρεμμάτων κατάπιε ο Ειρηνικός Ωκεανός την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!

Μαζί με το κομμάτι του δέλτα παρασύρθηκε και η εξέδρα παρατήρησης που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές του νησιού με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν σοβαρά πέντε τουρίστες.

Το δέλτα λάβας, το οποίο βρίσκεται εντός του εθνικού ηφαιστειακού πάρκου της Χαβάης, άρχισε να καταρρέει στις 31 Δεκεμβρίου γύρω στις 2 μ.μ. τοπική ώρα προκαλώντας μια έκρηξη ατμού και την εκτίναξη ηφαιστειακού υλικού στον αέρα.

Από τη συνάντηση της καυτής λάβας με το κρύο νερό του ωκεανού προκλήθηκε ένα λίαν διαβρωτικό νέφος υδροχλωρικού οξέος, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν προσωρινά τον εναέριο χώρο του νησιού και να ασφαλίσουν την περιοχή.


«Ευτυχώς δεν υπήρχαν αεροσκάφη ή πλεούμενα στην περιοχή εκείνη την ώρα, ειδάλλως θα θρηνούσαμε θύματα», είπε η υπεύθυνη του ηφαιστειακού πάρκου Σίντι Ορλάντο.

Η πρόσβαση στην περιοχή αποκλείστηκε αμέσως, αλλά γύρω στις 7 μ.μ. μια περίπολος εντόπισε πέντε περίεργους τουρίστες, που αγνόησαν την προειδοποιητική σήμανση και πλησίασαν για να δουν από κοντά τι συμβαίνει.

Η περίπολος τους κυνήγησε μέχρι που απομακρύνθηκαν, ενώ 15 λεπτά αργότερα το μεγαλύτερο τμήμα του δέλτα της λάβας κατέρρευσε στον ωκεανό.

«Έπαιξαν τις ζωές τους κορώνα -γράμματα. Αλλά ευτυχώς στο τέλος απομακρύνθηκαν εγκαίρως», είπε ο φύλακας του πάρκου, Τράβις Ντέλιμοντ.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ XABAH KAMOKOYNA ΔΕΛΤΑ ΛΑΒΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ