Ένας Ισραηλινός στρατιώτης που πυροβόλησε και σκότωσε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έναν Παλαιστίνιο δράστη επίθεσης, ενώ αυτός ο τελευταίος κειτόταν τραυματισμένος στο έδαφος, καταδικάσθηκε σήμερα από στρατοδικείο για ανθρωποκτονία σε μια δίκη που έχει διχάσει το Ισραήλ.
Εκατοντάδες ακροδεξιοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν υπέρ του λοχία Ελόρ Αζάρια (στη φωτό χαμογελάει λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης) σ' έναν πολυσύχναστο δρόμο του Τελ Αβίβ και μερικοί συγκρούσθηκαν με την αστυνομία έξω από τη στρατιωτική βάση στην οποία αναγνώσθηκε η μακροσκελής ετυμηγορία.
Παρά την εκστρατεία που πραγματοποίησαν η οικογένεια του Αζάρια και δεξιοί πολιτικοί επικρίνοντας τις ένοπλες δυνάμεις επειδή τον δίκασαν σε μια περίοδο που Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν επιθέσεις στους δρόμους, μέλη του ισραηλινού στρατιωτικού κατεστημένου υποστήριξαν πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πυροβολεί κάποιος ανθρώπους παραβιάζοντας τους κανονισμούς.
Το τριμελές στρατοδικείο απέρριψε τα επιχειρήματα του 20χρονου στρατεύσιμου ότι έδρασε σε κατάσταση άμυνας.
Ο πυροβολισμός του Παλαιστινίου βιντεοσκοπήθηκε από έναν παλαιστίνιο ακτιβιστή υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το βίντεο διανεμήθηκε σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς, γεγονός που εξασφάλισε διεθνή προσοχή στο επεισόδιο.
Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, που διήρκεσε δυόμισι ώρες, η αρχιδικαστής συνταγματάρχης Μάγια Χέλερ υπογράμμισε πως ο Αζάρια πυροβόλησε τον Παλαιστίνιο για εκδίκηση τον Μάιο του 2016 επειδή ο δράστης είχε τραυματίσει με μαχαίρι έναν άλλον στρατιώτη στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
«Του αξίζει να πεθάνει», φέρεται να είπε ο Αζάρια σε έναν άλλον στρατιώτη, αμέσως αφού πυροβόλησε θανάσιμα τον Παλαιστίνιο στο κεφάλι καθώς ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος λεπτά νωρίτερα είχε τραυματισθεί από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών, κειτόταν ακίνητος στον δρόμο.
«Δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί αυτού του είδους τη βία, ακόμη κι όταν μιλάμε για τη ζωή ενός εχθρού», ανέφερε το δικαστήριο στην ετυμηγορία του. «Καταδικάζουμε ομόφωνα τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία και για συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε στρατιώτη».
Η ποινή θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Πολιτικοί δεξιών κομμάτων έχουν ήδη καλέσει τον πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν να δώσει χάρη στον στρατιώτη, ο οποίος έχει αποκληθεί από τους υποστηρικτές του «παιδί όλων μας».
Η κατηγορία της ανθρωποκτονίας επισύρει μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών.
Δείτε την εν ψυχρώ δολοφονία του Παλαιστίνιου: