Ενας Ιρλανδός δημοσιογράφος αποκάλυψε μια νέα θεωρία για τα αίτια του ναυαγίου του διάσημου υπερωκεάνιου, θεωρούμενου «αβύθιστου», σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε την 1η Ιανουαρίου στην βρετανική τηλεόραση.
Η μοίρα του Τιτανικού είχε γραφεί πριν προσκρούσει σε παγόβουνο, τη νύχτα της 14ης Απριλίου 1912. Ο Senan Molony, ο Ιρλανδός δημοσιογράφος, αποκάλυψε σε ένα ντοκιμαντέρ που έπαιξε στο βρετανικό κανάλι Channel 4, ότι το μπροστινό μέρος του πλοίου είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε στο λεβητοστάσιο, τρεις εβδομάδες πριν το ναυάγιο.
Ο Senan Molony στηρίζει αυτό που αποκαλεί «νέες αποδείξεις» του, σε φωτογραφίες του αβύθιστου πλοίου που είχαν τραβηχτεί ενώ βρισκόταν ακόμη στο Μπέλφαστ, όπου ναυπηγήθηκε. Σε αυτές τις φωτογραφίες, τις οποίες τράβηκε ένας από τους μηχανικούς του πλοίου, ο Molony αναγνώρισε μαύρες κολόνες, ύψους 10 μέτρων, στο μπροστινό μέρος, εκεί ακριβώς που προσέκρουσε πάνω στο παγόβουνο.
Ο Molony στο ντοκιμαντέρ του κάλεσε και ειδικούς οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα μαύρα σημάδια προκλήθηκαν πιθανότατα από πυρκαγιά σε χώρο δίπλα στο λεβητοστάσιο και στα καζάνια ατμού του πλοίου. Οι φλόγες θα πρέπει να προκάλεσαν θερμοκρασίες 1.000 βαθμών Κελσίου και θα είχαν τραυματίσει το μπροστινό μέρος του πλοίου. Ετσι εξηγείται η ευκολία με την οποία οι πάγοι διαπέρασαν το πλοίο και το βύθισαν.
Σύμφωνα με τον Senan Molony, πίσω από το ναυάγιο του Τιτανικού κρύβεται μια «καταιγίδα τρομακτικών γεγονότων: πυρκαγιά, πάγος και εγκληματική αμέλεια». Σίγουρα οι πιθανές ζημιές από την πυρκαγιά θα είχαν αποκρυβεί από τους επιβάτες. Πιθανότατα θα είχε ανοίξει η άλλη πλευρά για να μπαίνουν οι επιβάτες και θα είχαν δοθεί αυστηρές οδηγίες στους αξιωματικούς του πλοίου να μην αναφέρουν λέξη για το ατύχημα.
Αυτή η νέα θεωρία με την πυρκαγιά δεν είναι η πρώτη φορά που λέγεται: ήδη το 2008, ο Independent (του οποίου η ιρλανδική έκδοση απασχολεί τον Senan Molony), είχε δημοσιεύσει τις αποκαλύψεις του Ray Boston, ο οποίος πίστευε ότι μια «ανεξέλεγκτη» πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στο λεβητοστάσιο του Τιτανικού, ενώ βρισκόταν ακόμη στα ναυπηγεία του Μπέλφαστ.
Ο Ray Boston βασίστηκε στη μαρτυρία ενός πυροσβέστη ο οποίος είχε αποκαλύψει κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, μετά το ναυάγιο, ότι η πυρκαγιά δεν είχε πλήρως κατασβεστεί και ότι οι πυροσβέστες είχαν επιφορτιστεί με το καθήκον να αδειάσουν τις κάβες με το κάρβουνο, όταν το πλοίο θα έφτανε με το καλό στη Νέα Υόρκη και θα είχαν κατέβει οι επιβάτες. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Τιτανικός έπλεε με τρομακτική ταχύτητα 23 κόμβων, η οποία είχε κριθεί υπερβολικά μεγάλη και ανεξήγητη από την έρευνα του βρετανικού κοινοβουλίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Una Reilly, την πρώην πρόεδρο της ιστορικής Ενωσης του Τιτανικού, στο Μπέλφαστ, παρότι οι πυρκαγιές αυτού του τύπου ήταν συνήθεις εκείνη την εποχή, η πυρκαγιά του Τιτανικού είχε κατασβεστεί ολοσχερώς.
Εχουν περάσει εκατό χρόνια από το ναυάγιο αλλά ο Τιτανικός εξακολουθεί να διχάζει τους ερευνητές και επιστήμονες. Και το ερώτημα που έθεσε ο Senan Molony στο ντοκιμαντέρ του είναι τρομακτικό: υπήρχε αρκετός χώρος στην πλώρη ώστε ο Τζακ και η Ρόουζ, από την ομώνυμη ταινία με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο και την Κέητ Γουίνσλετ, να κρατηθούν στη σανίδα;