Τα στοιχεία για την εγκληματικότητα στη Βενεζουέλα για το 2016 σοκάρουν, με 28.479 δολοφονίες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η οργάνωση Παρατηρητήριο Βίας στη Βενεζουέλα (OVV).
Ο αριθμός των δολοφονιών ξεπέρασε ακόμη και το ρεκόρ του 2015, που είχαν σημειωθεί 27.875 δολοφονίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΜΚΟ, Ρομπέρτο Μπρισένιο Λεόν, η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται κυρίως στην αύξηση της φτώχειας, στις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα αλλά και στην αύξηση των αστυνομικών επιχειρήσεων από την κατασταλτική ομάδα OLP. Κατά μέσο όρο σημειώθηκαν τον χρόνο που μας πέρασε 78 δολοφονίες την ημέρα, ενώ αντιστοιχούν 91,8 δολοφονίες για κάθε 100 χιλιάδες κατοίκους.
Η μορφή του Ούγο Τσάβες αποτυπώνεται πάνω στα φτωχόσπιτα στις φαβέλες της Βενεζουέλας
Το Παρατηρητήριο Βίας στη Βενεζουέλα εκτιμά πως οι δολοφονίες που σχετίζονται με την αντίσταση κατά της Αρχής έφθασαν τον χρόνο αυτό τις 5.281. «Τα προηγούμενα χρόνια τα θύματα που αντιστάθηκαν στις Αρχές ήταν λιγότεροι. Αυτή τη χρονιά αυξήθηκαν κατά 79% και αυτό έχει να κάνει με τις αστυνομικές επιχειρήσεις που επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπρισένιο Λεόν. Παράλληλα αυξήθηκαν και οι αστυνομικοί θύματα δολοφονιών.
Στις φτωχογειτονιές του Καράκας έχουν αυξηθεί οι αστυνομικές επιχειρήσεις και κατά συνέπεια και οι δολοφονίες ανθρώπων που εμπλέκονται σε συμμορίες
Αυξήθηκαν οι δολοφονίες από λιντσάρισμα
Η περιφέρεια της Αράγουα παρουσίασε τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα στη Βενεζουέλα, ξεπερνώντας ακόμη και την πρωτεύουσα Καράκας, ενώ ακολουθεί η περιφέρεια Μιράντα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΜΚΟ, ένα μεγάλο μέρος των δολοφονιών οφείλεται σε λιντσαρίσματα, τα οποία σημειώνονται πλέον και για ήπια αδικήματα, όπως κλοπές, ενώ παλαιότερα σημειώνονταν κυρίως για βαριά αδικήματα όπως δολοφονίες και βιασμοί.
Η ΜΚΟ διευκρίνισε πως από το 2003 οι κυβερνήσεις του Ούγο Τσάβες και του Νικολάς Μαδούρο αρνούνται να δώσουν επίσημα στοιχεία για την εγκληματικότητα σε ανεξάρτητους οργανισμούς οι οποίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές πρωτογενείς πηγές για τις εκθέσεις τους. Τα στοιχεία για το 2016 κατατάσσουν τη Βενεζουέλα στη δεύτερη θέση μετά το Ελ Σαλβαδόρ σε αναλογία πληθυσμού, με 100 δολοφονίες για κάθε 100 χιλιάδες κατοίκους. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το 2016 θα φύγει για τη Βενεζουέλα με έναν αριθμό δολοφονιών 3,6 φορές μεγαλύτερο από εκείνον της Κολομβίας και της Βραζιλίας. Η Κολομβία συνεχίζει να μειώνει τον αριθμό δολοφονιών και το ίδιο συμβαίνει και στη Βραζιλία», τονίζει ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Βίας στη Βενεζουέλα.
Η Βενεζουέλα είναι η δεύτερη χώρα σε δολοφονίες σε αναλογία πληθυσμού μετά το Ελ Σαλβαδόρ
Η εγκληματικότητα σχετίζεται με την πολιτική Μαδούρο
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καταγγέλλει την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ότι ευθύνεται για την αύξηση της εγκληματικότητας και κατατάσσει το θέμα της ασφάλειας ως το σημαντικότερο πρόβλημα μαζί με την οικονομική κρίση. Η αποδοκιμασία στο πρόσωπο του Μαδούρο αποτυπώνεται και στην δημοσκόπηση της εταιρείας Delphos, η οποία δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη στα ΜΜΕ της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την οποία το 90% των οπαδών του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαιτέρως κακή και μόνο ένα 25% των οπαδών της κυβέρνησης συνεχίζουν να τη στηρίζουν ακόμη.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Μαδούρο ότι ευθύνεται για την αύξηση της φτώχειας και της εγκληματικότητας
Στη συνέντευξη που μου είχε δώσει πρόσφατα στη Βενεζουέλα η Λίλιαν Τιντόρι, σύζυγος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, που θεωρείται από τη Διεθνή Αμνηστία πολιτικός κρατούμενος, είχε δηλώσει πως «μόνο τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε 100 χιλιάδες νεκρούς, για τους οποίους θρηνούν οι οικογένειες τους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, θέλουμε να ζούμε με ασφάλεια στη χώρα μας και όχι να περπατάμε στο δρόμο και να κινδυνεύουμε να μας πυροβολήσουν στο κεφάλι». Στις φωτογραφίες βλέπετε στιγμιότυπα από το ντοκιμαντέρ που έκανα στη Βενεζουέλα, με τίτλο «Το πείραμα της Βενεζουέλας», στο οποίο καταγράφεται η μεγάλη κρίση στη λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως το 2016 φεύγει αφήνοντας ακόμη μεγαλύτερα «τραύματα» στη Δημοκρατία στη Βενεζουέλα, όπου όπως καταγγέλλουν, περισσότεροι από 120 πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν στις φυλακές από το καθεστώς Μαδούρο.
Εικόνα από τη φαβέλα La Dolorita στο Καράκας, μια από τις μεγαλύτερες στη Λατινική Αμερική
Στις φαβέλες του Καράκας καταγράφονται υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας
«Η εγκληματικότητα σχετίζεται με τις επιπτώσεις που έχουν η οικονομική κρίση, το επίπεδο της Δημοκρατίας και το πολιτικό μοντέλο. Κάποιος συνυπάρχει με μηχανισμούς πρόσβασης στα αγαθά, στο φαγητό ή με μηχανισμούς πρόσβασης στην εξουσία και της αλλαγής της εξουσίας. Όταν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί κλείνουν, μπλοκάρονται και μετατρέπονται σε βίαιους. Τις απαντήσεις πάνω σε αυτά τις βλέπουμε στη Βενεζουέλα. Ωστόσο, αυτή η βία δεν είναι μια κατάρα που δεν μπορεί να αλλάξει, αντίθετα είναι το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης πολιτικής, η οποία αν αλλάξει θα μπορεί να δώσει άλλα αποτελέσματα», συμπεραίνει η έκθεση της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Βίας στη Βενεζουέλα.
Αστυνομικοί μοτοσυκλετιστές περιπολούν στο κέντρο του Καράκας, όπου σημειώνονται κάθε μέρα δεκάδες δολοφονίες