Μια συγγραφέας, μια γλωσσολόγος και δύο δημοσιογράφοι, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται την Πέμπτη ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία ότι είναι «μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης», δηλαδή μέλη του Κόμματος του Κουρδιστάν.
Πρόκειται για μια εμβληματική δίκη στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Εννέα διανοούμενοι θα σταθούν στο εδώλιο, στο δικαστικό μέγαρο του Caglayan. Η αίθουσα που επελέγη είναι τόσο μικρή που δεν χωράει τους ευρωπαίους διπλωμάτες, τους αντιπροσώπους των ΜΚΟ, τους γονείς και τους δημοσιογράφους που θέλουν να παρακολουθήσουν τη δίκη. Οι δικηγόροι μάταια διεκδίκησαν μεγαλύτερη αίθουσα, δεν το κατόρθωσαν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας αρνήθηκε το αίτημά τους.
«Θα μοιραστούμε σε ομάδες, θα ερχόμαστε λίγοι λίγοι», εξηγεί η Nilgün, ένα από τα μέλη της ομάδας υποστήριξης των φυλακισμένων διανοούμενων. Για να αποφύγουν τα επεισόδια με την αστυνομία, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στη δίκη, οι ομάδες θα σταθούν με τα πανό, σιωπηλοί, μπροστά στο δικαστικό μέγαρο.
Στα έδρανα των κατηγορουμένων θα βρεθούν μια συγγραφέας, μια γλωσσολόγος, δύο δημοσιογράφοι. Συνολικά οκτώ άτομα κινδυνεύουν με ισόβια γιατί έγραψαν άρθρα ή γιατί εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στην καθημερινή εφημερίδα Özgür Gündem, φιλική στην κουρδική εξέγερση και στο κουρδικό κόμμα ΡΚΚ, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με το τουρκικό κράτος για πάνω από τριάντα χρόνια. Πέντε έδρανα θα παραμείνουν κενά, γιατί οι κατηγορούμενοι πρόλαβαν και διέφυγαν πριν τις συλλήψεις της αστυνομίας, το περασμένο καλοκαίρι. Οι υπόλοιποι τέσσερις, η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, η γλωσσολόγος Necmiye Alpay, οι δημοσιογράφοι Inan Kizilkaya και Zana Kaya βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου.
Η Ασλί Ερντογάν:
Η Necmiye Alpay:
Η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν (δεν έχει συγγένεια με τον Τούρκο πρόεδρο) κινδυνεύει με ισόβια. Πρόκειται για διάσημη συγγραφέα τα μυθιστορήματα της οποίας έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Κατηγορείται ότι επιχείρησε εναντίον της «ακεραιότητας του Κράτους» με τα χρονογραφήματά της και επειδή «είναι μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», του ΡΚΚ. Κατηγορίες οι οποίες δεν στέκονται για αυτή την γυναίκα, η οποία θεωρείται ανεξάρτητη πολιτικά, χωρίς ετικέττες.
«Η Ασλι πάντα βοηθούσε τους αποκλεισμένους από το σύνολο. Οταν ήταν μικρή μάζευε τις γάτες της γειτονιάς για να τις βάλει σε ζεστό μέρος όταν είχε καταιγίδα. Ο ακτιβισμός της δεν έχει τίποτα ιδεολογικό, έτσι είναι ο χαρακτήρας της. Εδώ και 18 χρόνια γράφει άρθρα σε πολλές εφημερίδες της Τουρκίας, αντιπολιτευτικά, με το ίδιο πάντα πνεύμα και ποτέ δεν καταδικάστηκε. Η Ασλι δεν άλλαξε. Αντίθετα, η Τουρκία άλλαξε», δηλώνει ο Aysegül Tozeren, φίλος της Ερντογάν.
Θα είναι η πρώτη φορά που η Ασλί Ερντογάν θα παρουσιαστεί δημόσια, από τις 17 Αυγούστου, όταν οι αστυνομικοί την συνέλαβαν στο σπίτι της, στην Κωνσταντινούπολη και την μετέφεραν στην φυλακή Bakirköy. Ποιές συνέπειες υπέστη στη φυλακή αυτή η 49χρονη γυναίκα, με εύφθραυστη υγεία;
Η Ασλί Ερντογάν δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ στη ζωή της στη φυλακή. Εχει ωστόσο γράψει γι'αυτό, σε ένα μυθιστόρημα «Το πέτρινο κτίριο», το οποίο δημοσιεύτηκε στην Τουρκία το 2010. Εκεί περιγράφει την περιπέτεια μιας γυναίκας που στοιχειώνεται από την παραμονή της πίσω από τα σίδερα, δίπλα σε ακτιβιστές, διανοούμενους και παιδιά του δρόμου, σε ένα σύμπαν όπου κυριαρχεί η βία, τα βασανιστήρια και τα ουρλιαχτά. Στο βιβλίο της η τουρκάλα συγγραφέας καταγγέλλει την θεσμική βία και ζωντανεύει τις πληγές που έζησε η Τουρκία στα στρατιωτικά πραξικοπήματα του 1960, του 1971 και του 1980. Περιγράφει επίσης τον «βρώμικο πόλεμο» που εξαπολύθηκε στις περιοχές των Κούρδων στις αρχές του 1990, ο οποίος σημαδεύτηκε από ομάδες θανάτου, εξωδικαστικές δολοφονίες και εξαφανίσεις ανθρώπων.
Το βιβλίο της έκανε ρεκόρ πωλήσεων από τη στιγμή που φυλακίστηκε η ίδια. Ομάδες στήριξης κινητοποιήθηκαν αμέσως, βραδιές συναντήσεων διοργανώθηκαν και διανοούμενοι διάβαζαν κεφάλαια από τα μυθιστορήματά της. Από πότε μπαίνουν και οι συγγραφείς στη φυλακή; είναι το ερώτημα που κυριαρχεί.
Στα τέλη Αυγούστου 2016 ένα κείμενο από συγγραφείς, διανοούμενους και κριτικούς όλου του κόσμου υπεγράφη διεκδικώντας την απελευθέρωσή της. Η Ερτνογάν κρατήθηκε σε απομόνωση στη φυλακή επί τριάντα ημέρες και στη συνέχεια έμεινε σε κοινό κελί με την γλωσσολόγο Necmiye Alpay, 71 ετών. Σε μια επιστολή που είχε γράψει πριν την σύλληψή της, για την αυταρχική στροφή της Τουρκίας, ανέφερε:
«Η κυβέρνησή μας μονοπωλεί την «αλήθεια» και την «πραγματικότητα». Κάθε άποψη που μοιάζει λίγο διαφορετική καταπνίγεται με βία. Η επιστολή μου είναι μια έκκληση επείγοντος. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, τρομοκρατική και εξαιρετικά ανησυχητική. Είμαι πεπεισμένη ότι η ύπαρξη ενός αυταρχικού καθεστώτος στην Τουρκία θα καταρακώσει αναπόφευκτα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά η Ευρώπη, επικεντρωμένη στην προσφυγική κρίση, μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξαφάνιση της Δημοκρατίας στην Τουρκία».