Η ώρα των σκιέρ -Ποια χιονοδρομικά άνοιξαν - iefimerida.gr

Η ώρα των σκιέρ -Ποια χιονοδρομικά άνοιξαν

φωτογραφίες: pixabay.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

6 χιονοδρομικά με 13 αναβατήρες μήκους 3 χιλιομέτρων βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα.

Ωστόσο και παρά το χιόνι το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου θα παραμείνει κλειστό εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων.

Καλάβρυτα: Χιονόπτωση νωρίς το πρωί στο χιονοδρομικό Καλαβρύτων, το οποίο και ανοίγει σήμερα για χιονοδρομία με το νέο baby lift στη βάση.

Βασιλίτσα: Από την χιονόπτωση της Τετάρτης προστέθηκαν από 10 έως 40 εκατοστά φρέσκο χιόνι και θα γίνουν προσπάθειες να ανοίξει έως την Παρασκευή ο τριπλός αναβατήρας και το baby lift.

Πισοδέρι: Το χιονοδρομικό Βίγλας Πισοδερίου είναι ανοιχτό με τα 2 Baby Lift. Θερμοκρασία στους -9 και το χιόνι στα 40εκ. Δρόμος ανοιχτός χωρίς αλυσίδες σε λειτουργία και το snowboard park.

3-5 Πηγάδια: Γίνονται προσπάθειες στα 3-5 Πηγάδια για να ανοίξει και η κεντρική πίστα. Σε λειτουργία ο Συρόμενος αναβατήρας Νο2 και Νο3 και οι πίστες Παράδεισος και Παράδεισος Πλατό.

Καϊμακτσαλάν: Στο χιονοδρομικό Βόρας Καϊμάκτσαλαν είναι σε λειτουργία το Μετερίζι με την πίστα Νο 8 κ το Baby Lift. Το χιόνι μέσα στην πίστα φτάνει τα 90εκατοστά και η ποιότητα του είναι άριστη. Θερμοκρασία στους -5. Δρόμος ανοιχτός με αλυσίδες.

Φαλακρό: Στο χιονοδρομικό κέντρο στο Φαλακρό παραμένει σε λειτουργία το baby lift και ο 4θέσιος αναβατήρας για βόλτα. Ωστόσο έγινε μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς χιονιού για να λειτουργήσει το baby lift, παράλληλα όλες οι καφετέριες ανοικτές. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η λειτουργία του σαλέ κορυφής.

Η ώρα των σκιέρ -Ποια χιονοδρομικά άνοιξαν | iefimerida.gr 0

Παρνασός: Το χιονοδρομικό του Παρνασσού είναι σε αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 11 λόγω ισχυρών ανέμων. Θερμοκρασία στους -14.

Βελούχι: Χιόνισε και στο Βελούχι, αυτή τη στιγμή υπάρχει 10 εκατοστά σε αναμονή για λειτουργία.

Η ώρα των σκιέρ -Ποια χιονοδρομικά άνοιξαν | iefimerida.gr 1


Για βόλτα
Ανοικτά τα Σαλέ και οι εναέριοι στα χιονοδρομικά Καρπενησίου, Περτουλίου, Ελατοχωρίου.

Μόνο τα Σαλέ σε Ανήλιο, Μαίναλο, Βασιλίτσα, Λαϊλιά.

15 εκατοστά χιόνι θέλει ακόμη ο Χελμός για την πλήρη λειτουργία του.

Η ώρα των σκιέρ -Ποια χιονοδρομικά άνοιξαν | iefimerida.gr 2

φωτογραφία: AP images

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης, υπογράμμισε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής καιρικά δεδομένα, ικανοποιητικά λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας, όπου υπάρχει δυνατότητα τεχνητής χιόνωσης, στο Πήλιο "που είχε δέκα χρόνια να δει χιόνι", και μερικώς αυτά σε Φαλακρό Δράμας, Βίγλα-Πισοδέρι και Βόρας - Καϊμακτσαλάν.

Μονόδρομος οι επενδύσεις σε συστήματα τεχνητής χιόνωσης, αλλιώς έπονται λουκέτα
«Εαν ζήσουμε άλλες δύο σεζόν, όπως η φετινή και η περσινή, τότε το άμεσο μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο και πολλά χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν» σημειώνει ο κ. Λεφούσης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και τονίζει ότι πλέον καθίσταται "μονόδρομος για την χιονοδρομία στη χώρα μας η επένδυση σε συστήματα τεχνητής χιόνωσης, ιδίως στα κέντρα που είναι εγκατεστημένα σε υψόμετρο κάτω των 2000 μέτρων".

Οπως διευκρίνισε "μιλάμε για επενδύσεις που κυμαίνονται μεταξύ των 10 εκατ. και 20 εκατ. ευρώ σε κάθε χιονοδρομικό κέντρο, ανάλογα με τη γεωμορφολογία του εδάφους". Βέβαια, ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει ότι "αν οι θερμοκρασίες δεν είναι τουλάχιστον στους -3 βαθμούς Κελσίου, δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της τεχνητής χιόνωσης" και πρόσθεσε πως "και με την εφαρμογή όμως αυτής της πρακτικής, δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία περισσοτέρων από μία, ίσως και δύο πίστες".

Αγωνία για την τύχη των χιονοδρομικών
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας εκφράζοντας τον προβληματισμό, αλλά και την αγωνία του για την τύχη των χιονοδρομικών κέντρων, σημείωσε ότι στις γειτονικές χώρες τα χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν και παρά την έλλειψη χιονιού, γιατί οι κυβερνήσεις επενδύουν στον τουρισμό του κλάδου που αποδίδει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια".

Επαναλαμβάνοντας ότι καταγράφονται μεγάλες οι ζημίες, που έχουν συσσωρεύσει τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της χαμηλής επισκεψιμότητας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Λεφούσης σημείωσε ότι "ο τζίρος που πραγματοποιούν στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, αντιπροσωπεύει το 60% του συνολικού σε κάθε έτος".

Στα 60 εκατ. ευρώ ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα
Στην Ελλάδα υπάρχουν 22 χιονοδρομικά κέντρα, εκ των οποίων τα 10 στη Βόρεια Ελλάδα.

Από αυτά βρίσκονται σε λειτουργία τα 18, στα οποία ο τζίρος ανά επίσκεψη -για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά- υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης, στα 100 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ "ο κλάδος αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε παρεμφερή επαγγέλματα που ασκούνται στις ορεινές γωνιές της χώρας μας".
Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν χιονοδρομικές πίστες μήκους 190 χλμ. και περισσότεροι από δέκα τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους και 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα 75.000 ατόμων/ώρα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λεφούσης μας σημείωσε ότι η χιονοδρομία στην Ελλάδα είναι φθηνή, αλλά άκρως ποιοτική, με τους ιθύνοντες αντιλαμβανόμενοι την οικονομική κατάσταση των πολιτών να έχουν διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους σε βάθος πενταετίας, "αν και πολλοί φέτος έχουν προχωρήσει και σε μειώσεις ως και 15%". Σε ό,τι αφορά την "ταυτότητα" των επισκεπτών στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, τα τελευταία έτη οι περισσότεροι είναι Έλληνες.

Η ώρα των σκιέρ -Ποια χιονοδρομικά άνοιξαν | iefimerida.gr 3

φωτογραφία: AP images

Τα χιονοδρομικά της Βόρεια Ελλάδας με μια ματιά

Συνολικά στη Β. Ελλάδα λειτουργούν, όπως προαναφέρθηκε, δέκα χιονοδρομικά κέντρα, από τα οποία κάποια απευθύνονται κατά κύριο λόγο στην εγχώρια αγορά, ενώ είναι και ορισμένα που αποτελούν πόλο έλξης για εκδρομείς από όλη την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας - Καϊμακτσαλάν απέχει 45χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, 140 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 570 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τόσο για την ποιότητα του χιονιού του όσο και για τη μεγάλη διάρκεια λειτουργίας του (λειτουργεί την περίοδο Νοεμβρίου - Μαΐου).

Το κέντρο αναπτύσσεται στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας, που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων. Λειτουργούν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων, δύο πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, πέντε πίστες δύσκολες, τρεις εύκολες και ισάριθμες για τους λιλιπούτειους φίλους του χιονιού.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, στη θέση "Παπά Χωράφι" και σε υψόμετρο βάσης 1450 μέτρων. Οι εγκαταστάσεις του απέχουν οκτώ χιλιόμετρα από τον οικισμό Ελατοχώρι0, ενώ από την πόλη της Κατερίνης η απόσταση είναι 36 χιλιόμετρα. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φίλων του σκι και του χιονιού. Υπάρχει χώρος υποδοχής επισκεπτών, "σαλέ" 600 τετραγωνικών περίπου, συρόμενος αναβατήρας μήκους 700 μέτρων και σε υψόμετρο 1.800 μέτρων και baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά μέσα στην "καρδιά" της Πίνδου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και εκτείνεται σε υψόμετρο από 1788 μέτρα έως 2110 μ. Διαθέτει 16 συνολικά πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά απέχει 26χλμ. από τις Σέρρες και 110 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε υψόμετρο 1847 μέτρων στο ορεινό όγκο Βροντούς και λειτουργεί από το 1978. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο κατασκήνωση, το "mountain summercamp", για παιδιά από οκτώ έως και 15 ετών.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο από 1430 έως 2005 μ. και απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Υπάρχουν συνολικά πέντε πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου

Στη Βίγλα - Πισοδέρι, το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 19 χιλιόμετρα από τη πόλη της Φλώρινας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1600- 1900 μέτρων στη διάβαση Βίγλας - Πισοδερίου, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Λειτουργούν δέκα πιστές όλων των επιπέδων δυσκολίας, πέντε αναβατήρες, τρεις συρόμενοι και δύο εναέριοι καθώς και ένα baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι απέχει 22χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, βρίσκεται σε υψόμετρο 1610 μ. έως 1880 μ. στο όρος Βέρνο στην περιοχή Οξιά και λειτουργούν ένας συρόμενος μονοθέσιος αναβατήρας και ένα baby lift, που εξυπηρετούν τις πέντε πίστες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου ή αλλιώς Κοιλάδα του Ορφέα, απέχει 42χλμ. από την πόλη της Καβάλας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1780 μ., ενώ είναι ένα από τα μικρότερα χιονοδρομικά της χώρας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Προφήτης Ηλίας ή Πολιτσιές, απέχει μόλις 4χλμ από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και σε μικρό μήκος. Βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 1360 έως1620μ. με έκταση 25 χλμ. από την κορυφή Μαυροβούνι/Φλέγγα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2160 μ.Τους επισκέπτες οδηγούν στις πίστες τρεις συρόμενοι αναβατήρες (πιάτο ή άγκυρα) 700, 550 και 150 μέτρων αντίστοιχα.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530 μέτρων

Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλ. από Νάουσα, 95 χιλ. από Θεσσαλονίκη και 74 χιλ. από Κοζάνη. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων, πολλούς και συγχρόνους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές και πίστες δρόμων αντοχής, με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων.
Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χιονοδρομικά χιόνι σκι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ