Χάπι ελιάς για την καρδιά χτυπά την… «φραπελιά»! - iefimerida.gr

Χάπι ελιάς για την καρδιά χτυπά την… «φραπελιά»!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η ταπεινή ελιά να επανακτήσει τη φήμη και τη θέση που τις αρμόζει στον ιατρικό κόσμο, για τις ευεργετικές ιδιότητες της, προσπερνώντας τη σκανδαλώδη «φραπελιά» που πριν από λίγα χρόνια δημιούργησε φρούδες υποσχέσεις σε χιλιάδες ασθενείς;

Η απάντηση είναι πως… «Ναι»! Αυτή τη φορά μετρήσεις που πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας, στην Τζακάρτα, έρχονται να καταρρίψουν τις «αμαρτίες» του παρελθόντος.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Phytomedicine», οι ειδικοί δημιούργησαν ένα χάπι από εκχύλισμα φύλλων ελιάς και στη συνέχεια εξέτασαν τις ευεργετικές του ιδιότητες σε 180 υπερτασικούς ασθενείς, που μοίρασαν σε δύο ομάδες. Τα αποτελέσματα ήταν «θεαματικά» και… πολλά υποσχόμενα! Στην πρώτη ομάδα οι ειδικοί χορήγησαν το χάπι για ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων, απ όπου παρατηρήθηκε μέση μείωση της συστολικής (μεγάλης) πίεσης κατά 11,5 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mm Hg). Αντίστοιχα, σε όσους λάμβαναν το συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της υπέρτασης, σημειώθηκε μέση μείωση της τάξεως των 13,7 χιλιοστών.

Έρχεται σταδιακά η ώρα της «δικαίωσης» για την ταπεινή ελιά που τα τελευταία χρόνια, είχε πέσει θέμα… παρεξήγησης! Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει την αποτελεσματική προστασία που προσφέρει η κατανάλωση ελαιολάδου ως προς τον περιορισμό των εναποθέσεων λιπαρών ουσιών στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ