Ο Τυνήσιος τρομοκράτης του Βερολίνου σε τζαμί, ώρες μετά το μακελειό [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Τυνήσιος τρομοκράτης του Βερολίνου σε τζαμί, ώρες μετά το μακελειό [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έξω από τζαμί στο Βερολίνο εθεάθη λίγες ώρες μετά το μακελειό της Δευτέρας ο Τυνήσιος καταζητούμενος σύμφωνα με οπτικό υλικό που δημοσιεύει η εφημερίδα Bild και πληροφορίες του δημόσιου σταθμού RBB.

Ο Άνις Άνρι διακρίνεται να βγαίνει από τέμενος της γερμανικής πρωτεύουσας στη συνοικία Μοαμπίτ λίγο μετά την επίθεση.

Ο Τυνήσιος τρομοκράτης του Βερολίνου σε τζαμί, ώρες μετά το μακελειό [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ενώ υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα και από προηγούμενες επισκέψεις του στο τζαμί, το βράδυ της 14ης, αλλά και και το βράδυ της 15ης Δεκεμβρίου. Στο τζαμί έγινε χθες έρευνα από τη Αστυνομία.

Σύμφνωνα με τη Daily Mail, μάλιστα, η γερμανική αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις στο εν λόγω τζαμί.

Ο ένας από αυτούς, μάλιστα, φορούσε μουσουλμανική φορεσιά, αντιστάθηκε στη σύλληψη, εκτόξευε ύβρεις και επιτίθετο κατά δημοσιογράφων που κατέγραφαν τις σκηνές από μακριά.

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, το συγκεκριμένο τέμενος είχε χαρακτηριστεί ως “τζαμί του Ισλαμικού Κράτους”, -κάτι το οποίο αποδεικνύουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες περιήλθαν σε γνώση του ίδιου ραδιοφωνικού σταθμού- και θα έπρεπε να είχε κλείσει.

Ο Τυνήσιος τρομοκράτης του Βερολίνου σε τζαμί, ώρες μετά το μακελειό [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Στην αστυνομία θεωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel, ότι ο Αμρί κρύβεται ακόμη στο Βερολίνο, ή στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Εξετάζουν όμως και τη μαρτυρία ενός Δανού που λέει ότι είδε στο Άαλμποργκ της Δανίας έναν άνδρα που ταιριάζει στην περιγραφή του καταζητούμενου.

Ο Τυνήσιος τρομοκράτης του Βερολίνου σε τζαμί, ώρες μετά το μακελειό [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι τον είδε μετά την επίθεση να τρέχει με τραύματα στο πρόσωπο. Κατά τη φυγή του ο Τυνήσιος φαίνεται ότι έχασε και το κινητό του, εκτός απ' το πορτοφόλι του με διάφορα έγγραφα που βρέθηκε μέσα στην καμπίνα του φορτηγού. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν σχολιάζει τις πληροφορίες.

Ο Τυνήσιος τρομοκράτης του Βερολίνου σε τζαμί, ώρες μετά το μακελειό [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η Αστυνομία δεν έχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι ο Άνις Άμρι είναι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου, δεδομένου ότι βρέθηκαν στο φορτηγό τα δακτυλικά του αποτυπώματα, όπως ανακοίνωσε επίσημα πλέον ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φαίνεται το φορτηγό, το οποίο κατά τα φαινόμενα οδηγούσε ο Τυνήσιος καταζητούμενος και για τον οποίο εκδόθηκε ήδη ένταλμα συλλήψεως, να κατευθύνεται με ταχύτητα στην χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ο Ανίς Άμρι είχε μεν χαρακτηρισθεί επικίνδυνος, αλλά τα στοιχεία τα οποία είχε στη διάθεσή της η Εισαγγελία δεν αρκούσαν για να επιτρέψουν τη σύλληψή του κατά τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα.

Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα γιατί δεν βρισκόταν υπό παρακολούθηση αφού είχε χαρακτηρισθεί επικίνδυνος και κατείχε άδεια προσωρινής παραμονής περιμένοντας το νέο του διαβατήριο από την Τυνησία, ώστε μετά να απελαθεί.

Οι εμπλεκόμενες αρχές, ο οποίες προφανώς ολιγώρησαν, δικαιολογούνται ότι ο αριθμός των υπαλλήλων δεν είναι επαρκής και οι μετανάστες ή πρόσφυγες είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Επομένως ο συστηματικός έλεγχος είναι αδύνατος.

Γίνεται, επίσης, τώρα γνωστό ότι έφυγε από την Τυνησία για την Σικελία όπου συμμετείχε στην πυρπόληση χώρου φιλοξενίας μεταναστών, έφτασε στην Γερμανία όπου διέμενε σε διάφορα κρατίδια και στο τέλος και στο Βερολίνο και είχε επίσης επαφές με ισλαμιστές. Σε τηλεφωνική του συνομιλία του μάλιστα καταγράφηκε, ένα χρόνο πριν την επίθεση στην Νίκαια, διάλογος στον οποίο γίνεται λόγος για κάποια σχεδιαζόμενη επίθεση με φορτηγό γεμάτο βενζίνη.

Ο Τυνήσιος τρομοκράτης του Βερολίνου σε τζαμί, ώρες μετά το μακελειό [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Την ίδια ώρα η αστυνομία του Αμβούργου ερευνά κατά πόσο ο Τυνήσιος εμπλέκεται στο φόνο ενός 16χρονου στην περιοχή Άλστερ.

Η συζήτηση για την ακολουθούμενη πολιτική ασφάλειας συνεχίζεται στην Γερμανία και θα εντείνεται λόγω των προσεχών γερμανικών εκλογών, αφού η ακροδεξιά, το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο την πολύνεκρη επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Ο Τυνήσιος τρομοκράτης του Βερολίνου σε τζαμί, ώρες μετά το μακελειό [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Μπράιτσάιντ, όπου βρίσκεται και η Εκκλησία της Μνήμης, άνοιξε και αυτή χτες το απόγευμα και η προσέλευση του κόσμου υπήρξε μεγάλη σε πείσμα των δραστών, όπως έλεγαν οι επισκέπτες.

Ο Τυνήσιος τρομοκράτης του Βερολίνου σε τζαμί, ώρες μετά το μακελειό [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Ορισμένοι μάλιστα την επισκέφτηκαν συνειδητά για να διαδηλώσουν την απόφασή τους να συνεχιστεί κανονικά η ζωή.

Σήμερα τοπική Βουλή της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου θα συνεδριάσει για να συζητήσει το θέμα και να αποφασίσει αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα όπως είναι η παρακολούθηση δημόσιων χώρων από βίντεο σε όλη την πόλη. Οι Πράσινοι έχουν ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή τους.

Oύτε το σοσιαλδημoκρατικό κόμμα (SPD) υποστηρίζει πάντως όλα τα -αυστηρότερα- μέτρα τα οπoία προτείνονται από ορισμένους Χριστιανοδημοκράτες και η Αριστερά καλεί σε σύνεση και αποφυγή σπασμωδικών ενεργειών και της πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος, όπως ήδη κάνει το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) της Bαυαρίας.

ΠΗΓΗ: RBB, BILD, DER SPIEGEL, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ