Βουβός εκνευρισμός σε κύκλους της Κομισιόν και από τις κινήσεις Σόιμπλε - iefimerida.gr

Βουβός εκνευρισμός σε κύκλους της Κομισιόν και από τις κινήσεις Σόιμπλε

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Λάδι στη φωτιά, που φροντίζει να συντηρεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζουν τον Πολ Τόμσεν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις που διατυπώνει και ο τρόπος που ενεργεί, δημιουργεί εντάσεις και πυρπολεί τις προσπάθειες συγκλίσεων με την Αθήνα.

«Πρέπει η Λαγκάρντ να το πάρει πάνω της, να παίξει το ρόλο της», τόνισαν στο iefimerida ευρωπαϊκές πηγές, καλώντας επί της ουσίας την επικεφαλής του ΔΝΤ να προσεγγίσει το ελληνικό ζήτημα με περισσότερο πολιτικά και λιγότερο τεχνοκρατικά κριτήρια, απομονώνοντας τον Π. Τόμσεν, στον οποίο χρεώνουν εμπάθεια και εμμονές διαχρονικά, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, που μόλις βγήκε από τη δικαστική της περιπέτεια στη Γαλλία μάλλον «τσαλακωμένη» αλλά γλιτώνοντας τα χειρότερα, έχει τονίσει δημοσίως ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό Πρόγραμμα μόνο αν οι Ευρωπαίοι λάβουν επαρκή μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού Χρέους κι αν η Ελλάδα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, «φωτογραφίζοντας» πολλάκις και το συνταξιοδοτικό. Πολλοί στις Βρυξέλλες θεωρούν, ωστόσο, ότι η Κ. Λαγκάρντ, όπως έπραξε στο παρελθόν, μπορεί να ελιχθεί μεταξύ αυτών των γραμμών και να διευκολύνει στην απεμπλοκή. Θυμίζουν, δε, ότι όταν ο Π. Τόμσεν την περασμένη Άνοιξη πίεζε φορτικά την επικεφαλής του Ταμείου να δηλώσει ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει οριστικά από το ελληνικό Πρόγραμμα, η Κ. Λαγκάρντ πείστηκε από την τηλεφωνική παρέμβαση του Ζ.Κ. Γιούνκερ και καταλήξαμε στην πολιτική συμφωνία της 25ης Μαίου, που επισφραγίστηκε από τις πρώτες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το ελληνικό Χρέος.

Ο Π. Τόμσεν δεν είναι, πάντως, εύκολος στόχος. Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με το Β. Σόιμπλε, με τον οποίο συχνά- πυκνά συναντώνται στο Βερολίνο. Αυτή η στενή σχέση είναι, άλλωστε, που έχει πυροδοτήσει τα σενάρια περί προσυνεννοημένης άρα και ελεγχόμενης έντασης ΔΝΤ- Βερολίνου, κάτι που επί του παρόντος παραμένει εικασία, χωρίς ντοκουμέντα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει εκνευρισμός από τις κινήσεις του Β. Σόιμπλε, στον οποίο χρεώνουν ότι συμπεριφέρεται ως ο απόλυτος ηγεμών, «καπελώνοντας» όργανα και διαδικασίες.

«Φτάσαμε στο σημείο ο Β. Σόιμπλε να μπορεί να ανακοινώνει από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τι θα βγάλει το Eurogroup. Μα είναι αυτό σωστό; Είναι αυτό Ένωση; Είμαστε σε υπαρξιακή κρίση πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος σε μια «έκρηξη». Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεικτικό του εκνευρισμού στις Βρυξέλλες, είναι ότι ο Β. Σόιμπλε έφτασε στο σημείο να τσακωθεί τηλεφωνικά ακόμα και με τον Τ. Βίζερ, σε μια από τις πολλές προσπάθειες που έκανε τον τελευταίο μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να συνδεθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος με τη δεύτερη αξιολόγηση, παρά το ότι δεν υπήρχε κανένα έρεισμα γι’ αυτό με βάση την απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαίου.

Ωστόσο, ο εκνευρισμός αυτός παραμένει «βουβός» και «υπόγειος» και η παντοδυναμία του Β. Σόιμπλε στο Eurogroup- και όχι μόνο- δεν δείχνει να απειλείται, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για την ελληνική υπόθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ