Πάμε για Eurogroup με τηλεδιάσκεψη -Πώς φτάσαμε στο «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος - iefimerida.gr

Πάμε για Eurogroup με τηλεδιάσκεψη -Πώς φτάσαμε στο «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα το Βερολίνο πιέζει έτσι ώστε να συνδεθεί η δεύτερη αξιολόγηση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, παρακάμπτοντας τα όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου!

Αυτό αποκαλύπτουν στο iefimerida ευρωπαϊκές πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι οι παροχές δεν ήταν παρά μόνο η αφορμή για την κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και μερικά 24ωρα, καθώς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «ψαχνόταν» εδώ και καιρό για να «παγώσει» τις εξελίξεις. «Τους δώσατε την αφορμή και την πήραν», σημειώνουν οι ίδιες πηγές κάνοντας αναφορά στις παροχές προς τους συνταξιούχους και στα νησιά, που έδωσαν το «πάτημα» στο Β. Σόιμπλε για να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης.

Ποια είναι η λογική αυτής της στρατηγικής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών; Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι αν «παγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα διευκολυνθούν οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ, αφού σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο θα υποχρεωθεί να χαρακτηρίσει επισήμως ως ανεπαρκή αυτά τα μέτρα, ανοίγοντας έτσι πόλεμο με τον ESM. Κι επειδή οι αριθμοί συνήθως λένε την αλήθεια, το Ταμείο θα ερχόταν σε δύσκολη θέση να τεκμηριώσει τις εκτιμήσεις του, με δεδομένο ότι το fixάρισμα των επιτοκίων ρίχνει πολύ πιο χαμηλά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μεσομακροπρόθεσμα, σε σχέση με αυτό που υπολογίζει τώρα το ΔΝΤ. Ποια θα μπορούσε να είναι η κατάληξη αυτής της διελκυστίνδας μεταξύ ΔΝΤ- ESM; Να σκληρύνει το Ταμείο τη στάση του για τα πρωτογενή πλεονάσματα, απαιτώντας πολύ ταχύτερη χαλάρωση κι αυτό προφανώς θα δημιουργούσε πιέσεις στο Βερολίνο που ως γνωστόν επιμένει στη διατήρηση του 3,5% για μια δεκαετία.

Αν περάσει η γραμμή του Βερολίνου για σύνδεση της δεύτερης αξιολόγησης με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τότε η Αθήνα κινδυνεύει να πιαστεί σε παγίδα θανάτου. Κι αυτό γιατί παρά τις επίσημες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις αξιωματούχων της Κομισιόν, ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, είναι προφανές ότι όσο το ΔΝΤ δεν αποφασίζει για τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα και δεν συνυπογράφει την τεχνική συμφωνία (staff level agreement), τόσο θα «σέρνονται» οι διαβουλεύσεις.

Θα βρέθεί λύσει χωρίς τηλεδιάσκεψη λέει η κυβέρνηση
Κυβερνητικές πηγές πάντως σε εντελώς αντίθετη γραμμή υποστηρίζουν ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη EWG ή Eurogroup. Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. H εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χρέος Βερολίνο μέτρα Eurogroup
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ