«Παράθυρο» για ανατροπές στις ομαδικές απολύσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - iefimerida.gr

«Παράθυρο» για ανατροπές στις ομαδικές απολύσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια «μεσοβέζικη» απόφαση στην προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής για τις ομαδικές απολύσεις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανοίγει «παράθυρο» για την ανατροπή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Το δικαστήριο, εκδικάζοντας την προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής, κρίνει ότι το ελληνικό πλαίσιο δεν είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομολογία αρκεί να μην τίθενται εμπόδια στην πραγματοποίηση των ομαδικών απολύσεων. Με την απόφαση που εξέδωσε και το προδικαστικό ερώτημα που έχει καταθέσει η ελληνική δικαιοσύνη, το ευρωπαϊκό δικαστήριο τάσσεται έμμεσα υπέρ της απελευθέρωσης στο όριο των ομαδικών απολύσεων και το υπουργικό βέτο.

Δέχεται ότι το ελληνικό κράτος διατηρεί και μπορεί να τοποθετείται σε υποθέσεις ομαδικών απολύσεων, σημειώνει όμως ότι δεν μπορεί να επικαλείται οικονομική κρίση ή αύξηση της ανεργίας για να εξαιρείται από το κοινοτικό δίκαιο.

Αναφέρει ότι το ελληνικό πλαίσιο είναι ασαφές και στέλνει πίσω στο εθνικό δικαστήριο την υπόθεση της ΑΓΕΤ.

Η απόφαση είναι πιθανό να προκαλέσει και εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στο κομμάτι των εργασιακών στην περίπτωση που μπει στο τραπέζι των συζητήσεων από τους δανειστές.

Περιορισμός στην εγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο έκρινε λοιπόν ότι η ελληνική νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων καθιστά την ελληνική αγορά λιγότερο ελκυστική για τις ξένες επιχειρήσεις, γιατί τις εμποδίζει να ρυθμίζουν τις δραστηριότητές τους, συνεπώς διαπιστώνεται περιορισμός στην ελευθερία εγκατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με το οποίο ερωτά αν η προηγούμενη διοικητική έγκριση που απαιτείται (από το υπουργείο Εργασίας) είναι σύμφωνη με την οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις και την ελευθερία εγκατάστασης που κατοχυρώνεται από τις Συνθήκες.

Τα κρίσιμα σημεία της απόφασης

  • Η οδηγία 98/59/ΕΚ, δεν αντιτίθεται, καταρχήν, σε εθνική νομοθετική ρύθμιση, όπως η επίμαχη στην κύρια δίκη, δυνάμει της οποίας, ελλείψει συμφωνίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων επί σχεδίου ομαδικών απολύσεων, ο εργοδότης δεν μπορεί να προβεί στις απολύσεις αυτές, εφόσον η αρμόδια δημόσια αρχή στην οποία το σχέδιο πρέπει να κοινοποιηθεί, δεν εγκρίνει, με αιτιολογημένη απόφασή της εντός της προβλεπόμενης από την ως άνω ρύθμιση προθεσμίας και κατόπιν εξετάσεως του φακέλου και αξιολογήσεως των συνθηκών της αγοράς εργασίας, της καταστάσεως της επιχειρήσεως και του συμφέροντος της εθνικής οικονομίας, την εν όλω ή εν μέρει υλοποίηση των σχεδιαζόμενων απολύσεων.
  • Δεν ισχύει όμως το ίδιο, εάν διαπιστωθεί ότι, λόγω των τριών κριτηρίων αξιολογήσεως στα οποία παραπέμπει η ρύθμιση αυτή και της κατά περίπτωση εφαρμογής της από την ως άνω δημόσια αρχή υπό τον έλεγχο των αρμοδίων δικαστηρίων, η επίμαχη ρύθμιση έχει ως συνέπεια να καθίστανται οι διατάξεις της οδηγίας άνευ πρακτικής αποτελεσματικότητας, ζήτημα του οποίου η εξέταση απόκειται στο αιτούν δικαστήριο.
  • Σε περίπτωση όπως αυτή που αποτελεί αντικείμενο της κύριας δίκης, το άρθρο 49 ΣΛΕΕ αντιτίθεται σε εθνική νομοθετική ρύθμιση όπως η διαλαμβανόμενη στην πρώτη περίοδο του πρώτου εδαφίου του παρόντος σημείου του διατακτικού.
  • Το γεγονός ότι σε ένα κράτος μέλος επικρατούν συνθήκες χαρακτηριζόμενες από οξεία οικονομική κρίση και ιδιαίτερα υψηλό δείκτη ανεργίας δεν διαφοροποιεί τις απαντήσεις που παρατίθενται στο σημείο 1 του παρόντος διατακτικού.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωδικαστήριο ομαδικές απολύσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ