Μετά το μακελειό στο Βερολίνο που στοίχισε τη ζωή σε 12 άτομα, το σλόγκαν του Κένεντι, το 1963, #IchbineinBerliner («Είμαι Βερολινέζος») έγινε ένα παγκόσμιο hashtag.
To μήνυμα κυκλοφόρησε πρώτη η γερμανική εφημερίδα Bild.
Αλλά και μηνύματα πιο σύνθετα, όπως αυτό του γερμανού χιουμορίστα Jan Böhmermann, συγκλόνισαν την Γερμανία: «Οχι φόβος. Οχι μίσος. Οχι φόβος. Οχι μίσος. Να μείνουμε ενωμένοι. Να έχετε ένα καλό βράδυ, με ασφάλεια».
Ταυτόχρονα, σκίτσα, μοντάζ και σχέδια αλληλεγγύης κυκλοφόρησαν στο Twitter και στο Facebook, όπως είχε γίνει και για άλλες πόλεις που δέχτηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις από ισλαμιστές, όπως το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Κωνσταντινούπολη, η Νίκαια.
Αυτή η συνήθεια του ίντερνετ, ξεκίνησε το 2015 με το #JeSuisCharlie, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο σατυρικό, γαλλικό περιοδικό.
Γιατί το είπε ο Κέννεντι
«Ich bin ein Berliner»... Πάνω από μισός αιώνας έκλεισε από την ημέρα που ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι εκφώνησε την ομιλία στο Βερολίνο, και είπε την περίφημη φράση «Είμαι ένας Βερολινέζος». Στις 26 Ιουνίου του 1963, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, οι 200.000 άνθρωποι που τον άκουσαν παραληρούσαν από ενθουσιασμό.
Φωτογραφίες της εποχής δείχνουν τις εκδηλώσεις λατρείας από το πλήθος. Εργάτες διαγκωνίζονταν για να δουν από τα παράθυρα τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αστυνομία και άνδρες της ασφαλείας του απομάκρυναν τον κόσμο, σηκώνοντας στα χέρια γυναίκες και παιδιά. Τα μπαλκόνια βούλιαζαν από το βάρος όσων ήθελαν να επευφημήσουν τον JFK.
Ο Τζον Κένεντι επισκέφθηκε την Ευρώπη, στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς του, σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση γοητείας. Πουθενά δεν τον υποδέχθηκαν με τέτοιον ενθουσιασμό όσο στο Δυτικό Βερολίνο.
Μίλησε στα σκαλιά του Δημαρχείου του Βερολίνου, μόλις μερικά μέτρα μακριά από το Τείχος, το οποίο είχε χτίσει η Ανατολική Γερμανία 22 μήνες νωρίτερα.
Κατήγγειλε το κομμουνιστικό καθεστώς και δείχνοντας το Τείχος είπε το «Ως ελεύθερος άνθρωπος, είμαι ένας Βερολινέζος».
Είναι η φράση που έμεινε ιστορική, πλάι στο όνομά του, μαζί με το απόσπασμα από την ομιλία του 1960, όταν στην τελετή της ορκωμοσίας του στην προεδρία των ΗΠΑ είπε: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου».
Σε εκείνη την επίσκεψη ο Κένεντι έκανε πολλά για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους αποκλεισμένους Βερολινέζους. Το 1963 η πόλη ήταν χωρισμένη στα δύο. Η μισή ήταν προπύργιο της Δυτικής Ευρώπης, περίκλειστη από το Τείχος και περικυκλωμένη από την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.