Οι ανακοινώσεις των κομμάτων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ευρώπη και Τουρκία - iefimerida.gr

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ευρώπη και Τουρκία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα χτυπήματα που σημειώθηκαν χθες στην καρδιά της Ευρώπης και ταυτόχρονα καταδίκασε τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία.

ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιθέσεις:

«Οι αιματηρές επιθέσεις στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελβετία μας γεμίζουν με θλίψη και αποτροπιασμό», επισημαίνει και προσθέτει: «Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο φόβος και ο πανικός, που επιχειρούν να σπείρουν όσοι προβαίνουν σε αυτές τις φρικιαστικές ενέργειες, δεν πρέπει να επικρατήσουν».

Στο δέον γενέσθαι από εδώ και στο εξής, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Οι δυνάμεις της Διεθνούς Κοινότητας οφείλουν να συντονίσουν τις δράσεις τους για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ασφάλεια όλων των λαών. Είναι ευθύνη όλων μας να υψώσουμε τείχος απέναντι στη βαρβαρότητα και να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες».

Το Ποτάμι

Την καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην καρδιά της Ευρώπης, στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Ποτάμι επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ανατιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα και δύναμη αυτή την αλλοπρόσαλλη, τυφλή τρομοκρατία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού:

«Πριν από λίγες μέρες η Γερμανίδα υπουργός Εθνικής Άμυνας αρνήθηκε σε επίσημη επίσκεψη σε Αραβική χώρα να φορέσει όσα επιβάλλει ως εμφάνιση στις γυναίκες μια στενόμυαλη εκδοχή του Ισλάμ.

Ήταν η πρώτη Ευρωπαία πολιτικός που έστειλε το μήνυμα ότι άλλο σεβασμός και άλλο υποταγή.

Χτες ανάμεσα στους νεκρούς του Βερολίνου πιθανόν να βρίσκονταν και άνθρωποι που έχουν πάρει μέρος σε πορείες υπέρ της ειρήνης και εναντίον του πολέμου στη Συρία. Και πιθανόν , ανάμεσα στους νεκρούς να βρίσκονταν και άνθρωποι που είχαν στηρίξει την ανοιχτή πολιτική στο προσφυγικό της Γερμανικής κυβέρνησης.

Ίσως και όχι. Σε κάθε περίπτωση, αυτού του είδους η τυφλή τρομοκρατία δεν έχει παρά ένα μόνο στόχο: Τον αριθμό των θυμάτων. Το φόβο ότι αύριο μπορεί να είναι η σειρά μας , η σειρά των αγαπημένων μας προσώπων. Οσο περισσότερα θύματα τόσο το καλύτερο.

Οι δράστες κάθε άλλο παρά ενδιαφέρονται να καλυτερεύσουν τη ζωή των ομοθρήσκων τους που ζουν μόνιμα στην Ευρώπη. Απεναντίας: Θέλουν τα αστυνομικά μέτρα και τους περιορισμούς που ακολουθούν πάντα μετά από τέτοιες σφαγές. Θέλουν σύγκρουση, τείχη, εμφυλίους και μίσος.

Μια Ευρωπαία πολιτικός έδωσε την απάντηση, σεβόμενη τον άλλο αλλά μη αποδεχόμενη τη στέρηση των δικών της ελευθεριών. Μένει στους υπόλοιπους να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία, σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα και δύναμη αυτή την αλλοπρόσαλλη, τυφλή τρομοκρατία. Και τους "προφήτες της". Στη Γερμανία και παντού».

Ταυτόχρονα το Ποτάμια χαρακτήρισε τραγική εξέλιξη στην τουρκική πρωτεύουσα τη στιγμή δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, που έπεσε θύμα «για ό,τι συμβαίνει στη Συρία». «Το Ποτάμι βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να καταδικάσει άλλη μια φορά τις πράξεις μίσους που τίποτα άλλο δεν κατορθώνουν από το να διαιωνίζουν και να κλιμακώνουν την εχθρότητα που έχουν προκαλέσει οι εκατόμβες θυμάτων στη σπαραζόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και πρωτίστως τη δική μας κυβέρνηση - να επισπεύσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας διεξόδου από την κρίση και το οριστικό κλείσιμο του προβλήματος που με τη διαιώνισή του έχει προκαλέσει αλυσιδωτά δεινά και απρόβλεπτες εξελίξεις σε πολλές χώρες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ενωση Κεντρώων

Την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων. «Εκφράζουμε τη θλίψη και την αλληλεγγύη μας στα θύματα και τις οικογένειές τους. Η τρομοκρατία και η βία δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν τα κεκτημένα της Ευρώπης στο κέντρο των οποίων βρίσκονται η κατάφαση στη ζωή και η αξία του ανθρώπου, η ειρήνη, η ανοχή στη συνύπαρξη διαφορετικών λαών. Στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες του Βερολίνου στη δύσκολη αυτή στιγμή», δηλώνει η Ένωση Κεντρώων.

Για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη η Ενωση Κεντρώων τονίζει ότι καταδικάζει «την άνανδρη δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα σημειώνοντας ότι η τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται, πρέπει να καταπολεμηθεί και να εξαλειφθεί.

Η Ε.Κ εκφράζει την ανησυχία της για την αυξανόμενη αποσταθεροποίηση και τις επικίνδυνες τάσεις που καταγράφονται στη γειτονική Τουρκία, που, όπως επισημαίνει "δυστυχώς έχουν αντίκτυπο σε όλη την περιοχή" και εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την οικογένεια του αδικοχαμένου διπλωμάτη, τη ρωσική κυβέρνηση και το ρωσικό λαό.

ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Οι τρομοκράτες δείχνουν ξανά το αποτρόπαιο πρόσωπο τους. Συλλυπητήρια στις οικογένειές των θυμάτων. Η επόμενη μέρα πρέπει να δώσει στην ειρήνη μια ευκαιρία. Ο φόβος δεν θα νικήσει».

ΑΝΕΛ

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο με θύματα αθώους πολίτες, η οποία ανακάλεσε στη μνήμη της διεθνούς κοινότητας την ανάλογης βαρβαρότητας και νοσηρότητας επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας», αναφέρει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου και συνεχίζει: «Ο στόχος των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν είναι άλλος από το να σπείρουν το φόβο και τον πανικό στους Ευρωπαίους πολίτες. Δεν θα τα καταφέρουν. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων και στους πολίτες του Βερολίνου».

ΔΗΜΑΡ

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο:

«Η τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου είναι μια επίθεση κατά της ανοικτής κοινωνίας της ελευθερίας και της ανεκτικότητας. Στόχος είναι να γεμίσουν με φόβο τις ψυχές των ανθρώπων και να στρώσουν το δρόμο σε ακραίες φωνές και συμπεριφορές. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Η Ευρώπη πρέπει διασφαλίσει την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών με αδιάκοπη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, καθώς επίσης και την πολύνεκρη επίθεση στο Βερολίνο. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Αυτές οι ενέργειες, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες επιδιώξεις των δραστών, αποτελούν συστατικό στοιχείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στον 21ο αιώνα κι αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το σε ποιο βαθμό η δραστηριότητα τέτοιων οργανώσεων διαμορφώνεται κάτω από τη στήριξη ή ανοχή ιμπεριαλιστικών κέντρων ή εκδηλώνεται ως στοιχείο αυτονόµησης αυτών των δυνάμεων από τα όποια ισχυρά κέντρα τούς ενίσχυσαν στο παρελθόν.

Οι ενέργειες αυτές και ιδιαίτερα η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη πραγματοποιούνται σε μια περίοδο, που οξύνονται οι ανταγωνισμοί γύρω από την κατάσταση στη Συρία, τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων στρατηγικής σημασίας, ανταγωνισμοί οι οποίοι εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς.

Οι λαοί χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους, την αλληλεγγύη τους, την κοινή τους δράση, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οι οποίο αξιοποιούν ποικιλόμορφα κι αυτές τις ενέργειες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ποτάμι Βερολίνο επίθεση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ