Πακιστανός ο μακελάρης του Βερολίνου -Είχε μπει στη Γερμανία πριν από περίπου ένα χρόνο ως πρόσφυγας - iefimerida.gr

Πακιστανός ο μακελάρης του Βερολίνου -Είχε μπει στη Γερμανία πριν από περίπου ένα χρόνο ως πρόσφυγας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Michael Kappeler/dpa via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εφημερίδα Bild αναφέρει, επικαλούμενη πηγές των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ότι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο είναι ο 23χρονος Πακιστανός που ονομάζεται Νάβεντ Μπ. και είχε φθάσει στη Γερμανία πριν από έναν χρόνο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Μεζιέρ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης, ότι ο ύποπτος Πακιστανός μπήκε στη Γερμανία στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και έφτασε στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 2016.
«Κάναμε πολλές προσπάθειες για να τον ανακρίνουμε, αλλά δεν παρουσιάστηκε ποτέ. Είχε πει ότι μιλάει τη γλώσσα Balochi για την οποία δεν έχουμε διερμηνέα. Αυτό το άτομα είχε καταγραφεί στους φακέλους μας, αλλά όχι ως άτομο που μπορεί πιθανόν να κάνει επιθέσεις», είπε ο γερμανός υπουργός.

Ο Τόμας Μεζιέρ πρόσθεσε ότι ξεκίνησε έρευνα και ότι οι υπεύθυνοι της περιοχής του Βερολίνου θα δώσουν επιπλέον στοιχεία μέσα στην ημέρα.

Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας έκανε λόγο για «επίθεση» και όχι για «τρομοκρατική επίθεση». Δήλωσε, μάλιστα, ότι λίγα από τα θύματα του μακελειού έχουν ταυτοποιηθεί.

Πακιστανός ο μακελάρης του Βερολίνου -Είχε μπει στη Γερμανία πριν από περίπου ένα χρόνο ως πρόσφυγας | iefimerida.gr 0

Αυτόπτης μάρτυρας τον σταμάτησε

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt​, ένας αυτόπτης μάρτυρας ήταν αυτός που σταμάτησε τον μακελάρη. Βλέποντας τον οδηγό του φορτηγού να απομακρύνεται, αυτός ο αυτόπτης μάρτυρας τον πήρε στο κυνήγι για περίπου δύο χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα μιλούσε στο κινητό με την γερμανική αστυνομία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε γερμανική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters, ο δράστης ήταν ένας 23χρονος πακιστανός μετανάστης. Ο ύποπτος είχε φθάσει στη Γερμανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν γνωστός στην αστυνομία για μικροαδικήματα που είχε διαπράξει και χρησιμοποιούσε διάφορα ονόματα, είπε η πηγή. Διέμενε σε έναν ξενώνα για πρόσφυγες στο κτίριο όπου παλιά στεγαζόταν το αεροδρόμιο του Tempelhof, πρόσθεσε η πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η εθνικότητα του φερόμενου ως οδηγού του φορτηγού, ο οποίος εγκατέλειψε τον τόπο της επίθεσης και συνελήφθη αργότερα, ήταν αδιευκρίνιστη. Στη συνέχεια όμως γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές ασφαλείας άρχισαν να δίνουν πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε η Washington Post, η New York Post και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της θανατηφόρας επίθεσης.

Όσον αφορά στον δεύτερο επιβαίνοντα και συνοδηγό του οχήματος που σκότωσε στην τρελή πορεία του 12 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 48, οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου έκαναν γνωστό ότι είναι Πολωνός πολίτης και δεν είχε τον έλεγχό του οχήματος, όταν αυτό έπεφτε πάνω στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Η αστυνομία του Βερολίνου γνωστοποίησε επίσης σε ανάρτησή της στο Twitter, ότι το φορτηγό που έπεσε πάνω σε πλήθος επισκεπτών στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, οδηγήθηκε εκεί από πρόθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ