«Στην Αθήνα καθρεφτίζεται όλη η κρίση» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος δεν χάνει την πίστη του ότι οι υποβαθµισµένες γειτονιές µπορούν να ζωντανέψουν και να γίνουν... Πορτοµπέλο και Ντόκλαντς.
Μάλιστα ο δήµαρχος Αθηναίων καλεί επενδυτές να ρισκάρουν, λέγοντας ότι «εγώ θα επένδυα στην Αθήνα», ενώ δηλώνει πως νιώθει «µια εκλεκτική συγγένεια µε τον Λουκά Παπαδήµο».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το «Βήμα» ο δήμαρχος Αθηναίων εξηγεί μεταξύ άλλων τους λόγους για τους οποίους μετέφερε τη διοίκηση του δήμου από την πλατεία Κοτζιά, τονίζοντας πως μετακινήθηκε «στη Λιοσίων για να είµαι κοντά στις υπηρεσίες. Επιδιώκουµε ο δήµος, που είναι ο εγκέφαλος και ο βραχίονας για να αλλάξει η πόλη, να γίνει πρότυπο χρηστής διοίκησης. Ποτέ αυτός ο δήµος δεν ήταν πρότυπο χρηστής διακυβέρνησης».
Για την αντιπαράθεσή του με τον κ. Παπουτσή, ο δήμαρχος Αθηναίων τονίζει πως «δεν υπάρχει καµία αντιδικία και κυρίως προσωπική. ∆εν το αντέχει η Αθήνα. Ο δήµαρχος οφείλει να τονίζει ποια είναι τα προβλήµατα, να επισηµαίνει τα ελλείµµατα πολιτικής ή εφαρµογής µέτρων. Τι; Να µην πω ότι δεν υπάρχει συγκεκριµένη µεταναστευτική πολιτική αντιµετώπισης των παράνοµης µετανάστευσης;».
Ωστόσο ο κ. Καμίνης δεν μάσησε τα λόγια του λέγοντας πως υπάρχει απουσία μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα.
«∆εν υπάρχει µεταναστευτική πολιτική γιατί µας έχει πάρει από κάτω η παράνοµη µετανάστευση. Είναι διάτρητα τα σύνορα. Επίσης, δόθηκαν εκατοµµύρια ευρώ από την ΕΕ για εθελοντική επιστροφή µεταναστών και για κέντρα υποδοχής, που δεν έχουν απορροφηθεί. Είδατε να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κέντρα υποδοχής; Ολους τους στέλνουν στη χοάνη της Αθήνας».
Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση και τις δύσκολες μέρες που περνά η πρωτεύουσα, ο δήμαρχος Αθηναόιων θεωρεί πως «στην Αθήνα καθρεφτίζεται όλη η κρίση που διέρχεται η χώρα. Στις γειτονιές, στο κέντρο της Αθήνας, βλέπουµε να υπάρχει µια επέκταση της οργανωµένης εγκληµατικότητας – πορνεία, εµπόριο ναρκωτικών, παρεµπόριο. ∆εν είναι κάτι που προέκυψε... χθες. Οφείλεται στο ότι δεν παίρνονται αποφάσεις και συνεχώς τα προβλήµατα µπαίνουν κάτω από το χαλί. Οµως οι υποβαθµισµένες γειτονιές µπορούν να ζωντανέψουν. Τόσο υποβαθµισµένα ήταν κάποτε το Πορτοµπέλο και τα Ντόκλαντς. Οι τιµές πέφτουν στο κέντρο. Υπάρχει χώρος για ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ευφυέστερος δήµος και επενδυτές που θα ρισκάρουν. Εγώ, πάντως, θα επένδυα στην Αθήνα».
Αναφορικά με τον πρωθυπουργό, ο κ. Καμίνης δηλώνει πως νιώθει «µια εκλεκτική συγγένεια».
«Μπήκε στην κυβέρνηση για να βοηθήσει. Γι' αυτό πρέπει να έχει την ανεπιφύλακτη στήριξη από τις δυνάµεις που µετέχουν στην κυβέρνηση, και οι οποίες πρέπει να κάνουν στην µπάντα τις επιµέρους διαφωνίες τους. Αυτή τη στιγµή η χώρα κινδυνεύει. Εκτός και αν κάποιος επενδύει στο χάος».
Σε ότι αφορά το υπεράριθμο προσωπικό στον δήμο, ο κ. Καμίνης διαψεύδει ότι έκανε ποτέ δηλώσεις περί απομάκρυνσης 2.000 εργαζομένων.
«Ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο µε τα περί αποµάκρυνσης εργαζοµένων. Στον ∆ήµο Αθηναίων εργάζονται συνολικά περίπου 10.000 άτοµα. Αλλού υπάρχει δυναµικό που περισσεύει και αλλού χρειάζονται επιπλέον δυνάµεις, όπως άλλωστε συµβαίνει και στον υπόλοιπο δηµόσιο τοµέα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Καμίνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εργασιακή εφερδρεία και τις μετατάξεις λέγοντας πως «Ο δήµος επιδιώκει να αξιοποιεί προσωπικό και όχι να το περικόπτει. Εφέτος τις χριστουγεννιάτικες γιορτές τις οργάνωσε ο δήµος αυτοδύναµα µε 200.000 ευρώ, αξιοποιήσαµε το προσωπικό µας. Πέρυσι δόθηκε σε εταιρείες η οργάνωση του εορταστικού προγράµµατος και είχε δεκαπλάσιο κόστος. Οσο για την εφεδρεία, πολύ κακό για το τίποτα... Μας κόστισε πολύ. Η εφεδρεία ξανάφερε τον εφιάλτη των σκουπιδιών. Για να δούµε τελικά ότι 15 εργαζόµενοι έµπαιναν στην εφεδρεία. Οπότε προς τι αυτή η ιστορία; Ο θεσµός των µετατάξεων θα µπορούσε να λειτουργήσει. Πάντως, όλα θα έπρεπε να έχουν γίνει από την αρχή ορθολογικά στη δηµόσια διοίκηση. Τώρα, αφού ούτε αξιολόγηση των εργαζοµένων έγινε ποτέ, ούτε οι πραγµατικές ανάγκες καταγράφηκαν, καταφεύγουν στα "κουρέµατα" και στις προκρούστειες λύσεις».
Στο καυτό θέμα των σκουπιδιών ο κ. Καμίνης ισχυρίζεται πως δεν έχει «κανένα ταµπού µε τους ιδιώτες».
«Ο σχεδιασµός και ο έλεγχος στη λειτουργία του όποιου συστήµατος διαχείρισης απορριµµάτων πρέπει να αποτελεί ευθύνη του δήµου. Για την υλοποίηση κριτήριο πρέπει να αποτελεί ποια είναι η αποτελεσµατικότερη λύση, είτε αυτή είναι αυτοδύναµη δηµοτική λειτουργία είτε σύµπραξη µε ιδιώτες».
Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων έκλεισε προς το παρόν σενάρια που τον θέλουν να μεταπηδά στην κεντρική πολιτική σκηνή, λέγοντας πως δεν έχει κλείσει ακόµη ούτε καν έναν χρόνο στον ∆ήµο Αθηναίων και έχει πολλή δουλειά µπροστά µου. «Αφήστε που πιστεύω ότι η Αθήνα είναι κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά όχι πασαρέλα», καταλήγει χαρακτηριστικά.