Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται λυσσαλέα στη Μοσούλη -Στη σκιά του φόβου 1 εκατ. κάτοικοι [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται λυσσαλέα στη Μοσούλη -Στη σκιά του φόβου 1 εκατ. κάτοικοι [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mετά από δύο μήνες σφοδρών μαχών οι ελπίδες για ταχεία ανακατάληψη της Μοσούλης απ’ το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχουν εξανεμιστεί.

Οι γραμμές του μετώπου παραμένουν αμετακίνητες εδώ και εβδομάδες κι οι απώλειες που έχουν υποστεί οι Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είναι τόσο μεγάλες που οι αμερικανοί διοικητές της πολυεθνικής αεροπορικής εκστρατείας ανησυχούν μήπως δεν αντέξουν στο τέλος οι πολιορκητές. Άμαχοι δολοφονούνται ή τραυματίζονται από ελεύθερους σκοπευτές ή βομβιστές αυτοκτονίας του ΙΚ.

Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται λυσσαλέα στη Μοσούλη -Στη σκιά του φόβου 1 εκατ. κάτοικοι [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί το δράμα στο Χαλέπι, μια διαφορετική τραγωδία συμβαίνει στη Μοσούλη. Μέχρι και ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στο «μαργαριτάρι του βορρά» με τα αποθέματα τροφίμων και πόσιμου νερού να εξαντλούνται και τους τζιχαντιστές να επιδίδονται σε απίστευτες κτηνωδίες.

Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται λυσσαλέα στη Μοσούλη -Στη σκιά του φόβου 1 εκατ. κάτοικοι [εικόνες] | iefimerida.gr 1


«Έχουν γίνει σαν λυσασμένα σκυλιά και κάθε μέλος τους έχει την εξουσία να εκτελεί εν ψυχρώ όποιον θέλει», λέει ο Αμπού Νουρ, κάτοικος της δυτικής Μοσούλης όπου δεν έχουν φθάσει ακόμη οι κυβερνητικές δυνάμεις. «Ζούμε διαρκώς με το φόβο»...
Καθώς παρατείνεται η μάχη της Μοσούλης φαίνεται ότι θα είναι ένα απ’ τα πρώτα ζητήματα εθνικής ασφάλειας που θα αντιμετωπίσει ο Ντόναλντ Τραμπ όταν αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου. Αν και οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις απέχουν ως επί το πλείστον απ’ τις μάχες στη Συρία, στο γειτονικό Ιράκ εμπλέκονται σε επιχειρήσεις κυρίως σε υποστηρικτικό ρόλο, παρέχοντας εκπαίδευση και συμβουλές.
Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι στη Μέση Ανατολή λένε ότι η σκληρή μάχη μέσα στους δρόμους της Μοσούλης στέφεται με επιτυχία -αν και με πολύ βραδείς ρυθμούς- αλλά αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη υπόθεση απ’ ό,τι ανέμεναν. Προβλέπουν δε ότι η ανακατάληψη του προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις ακόμη μήνες.

Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται λυσσαλέα στη Μοσούλη -Στη σκιά του φόβου 1 εκατ. κάτοικοι [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο Μπρετ Μακ Γκουρκ, απεσταλμένος του Ομπάμα στο διεθνή συνασπισμό που πολεμά το ΙΚ σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο τόνισε ότι όλες οι προηγούμενες μάχες κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Φαλούτζα και το Ραμάντι του Ιράκ, ή στο Κομπάνι της Συρίας διήρκεσαν μήνες μέχρις ότου ξεμείνουν οι τζιχαντιστές από πολεμοφόδια ή μαχητές.

«Κάποια στιγμή φθάνουν σ’ ένα σημείο όπου δεν μπορούν πλέον να ανεφοδιαστούν, τους τελειώνουν οι βομβιστές αυτοκτονίας. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό στη Μοσούλη. Μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, μπορεί σε δύο μήνες από τώρα, αλλά εμείς θα διατηρήσουμε την πίεση στον εχθρό σ’ ολόκληρη την πόλη», είπε.

Αλλά από όπλα οι τζιχαντιστές δύσκολα θα ξεμείνουν στο άμεσο μέλλον. Η οργάνωση Conflict Armament Research, που εδρεύει στο Λονδίνο, έστειλε μια ομάδα ερευνητών της στην ανατολική Μοσούλη και σε έκθεσή της αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος παράγει ρουκέτες και οβίδες σε «βιομηχανική κλίμακα» μέσα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται λυσσαλέα στη Μοσούλη -Στη σκιά του φόβου 1 εκατ. κάτοικοι [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Δεκάδες χιλιάδες όπλα και βλήματα παρήχθησαν με εφόδια απ’ την Τουρκία, η οποία ενέτεινε τον τελευταίο χρόνο τους συνοριακούς ελέγχους κυνηγώντας τα δίκτυα λαθρεμπόρων του Ισλαμικού Κράτους ενόψει της σφοδρής κριτικής που αντιμετώπισε από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους ότι κάνει τα στραβά μάτια στην τρομοκρατική οργάνωση, λέει η οργάνωση.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει «μια γραμμή ανεφοδιασμού που εκτείνεται απ’ την Τουρκία μέσω Συρίας προς τη Μοσούλη», κάτι που σημαίνει ότι οι προσπάθειες των τουρκικών αρχών στη μεθόριο δεν κατάφεραν να αποκόψουν το Ισλαμικό Κράτος απ’ τους προμηθευτές του.

Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται λυσσαλέα στη Μοσούλη -Στη σκιά του φόβου 1 εκατ. κάτοικοι [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Ο Σακίρ Μαχμούντ, μέλος των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών δυνάμεων του Ιράκ, που έχει πολεμήσεις στις μάχες του Ραμάντι, της Φαλούτζα και του Τικρίτ, λέει ότι αυτό που ζει στη Μοσούλη δεν έχει προηγούμενο.
«Εδώ έχουν τόσους ελεύθερους σκοπευτές που κρύβονται σε σπίτια ανάμεσα σε αμάχους. Έχουν τόσα παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα. Οι απώλειές μας σ’ αυτή τη μάχη δεν συγκρίνονται με άλλες μάχες», λέει.
Η ιρακινή κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για τις στρατιωτικές απώλειες, αλλά απ’ τις συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους προκύπτει ότι είναι πολύ ανησυχητικές. Την 1η Δεκεμβρίου ο ΟΗΕ ανέφερε ότι οι Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχασαν 1.959 μέλη τους τον Νοέμβριο...

Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται λυσσαλέα στη Μοσούλη -Στη σκιά του φόβου 1 εκατ. κάτοικοι [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Τεράστιες είναι οι απώλειες και μεταξύ των αμάχων, μολονότι αεροσκάφη της ιρακινής κυβέρνησης έριξαν στην πόλη χιλιάδες φυλλάδια που καλούσαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Οι περισσότεροι ακολούθησαν τις οδηγίες, αλλά εκείνοι που έφυγαν -υπάρχουν κάπου 90.000 εκτοπισμένοι μέσα στην πόλη- αντιμετώπισαν απίστευτους κινιδύνους και πολύ είτε σκοτώθηκαν είτε ακρωτηριάστηκαν απ’ τα διασταυρούμενα πυρά...

Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται λυσσαλέα στη Μοσούλη -Στη σκιά του φόβου 1 εκατ. κάτοικοι [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Το γεγονός ότι παρέμειναν τόσο άμαχοι στην πόλη έχει δυσκολέψει τη μάχη για τους επιτιθέμενους, καθώς οι Ιρακινοί στρατιώτες προχωρούν αργά προσπαθώντας να τους προστατέψουν. Για τον ίδιο λόγο έχουν περιοριστεί κι οι αεροπορικές επιθέσεις κι η χρήση του πυροβολικού.

Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται λυσσαλέα στη Μοσούλη -Στη σκιά του φόβου 1 εκατ. κάτοικοι [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Οι αμερικανοί διοικητές των αεροπορικών επιδρομών προσπάθησαν να προσαρμοστούν γρήγορα στη στρατηγικές τακτικές των τζιχαντιστών ανοίγοντας μεγάλους κρατήρες στους δρόμους της Μοσούλης για να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν τις επιθέσεις των καμικάζι με παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα. Παράλληλα βομβαρδίζουν εργοστάσια εντός και γύρω απ’ τη Μοσούλη, όπου οι ισλαμιστές εξτρεμιστές μετατρέπουν σε κινητές βόμβες τα αυτοκίνητα. Τα συμμαχικά αεροσκάφη έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 140 παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα και εργοστάσια από την έναρξη της επίθεσης στην πόλη.

Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται λυσσαλέα στη Μοσούλη -Στη σκιά του φόβου 1 εκατ. κάτοικοι [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Που είναι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους;
Στο μεταξύ η Ουάσιγκτον διπλασίασε την αμοιβή στα 25 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, που καλεί τους μαχητές της οργάνωσης να πολεμήσουν τον εχθρό, «μέχρι να κυλήσει ποτάμι του αίμα τους.»

#ISIL leaders being killed one-by-one. Their so-called "caliph" not far behind. New $25M reward for #Baghdadi. https://t.co/eCpjbB0dbe pic.twitter.com/lsKW25MsG2


Ο Μπαγκντάντι μετακινείται συνεχώς για να μην εντοπιστεί, αλλά κυκλοφορούν πολλές φήμες για το κρησφύγετό του. Τον περασμένο Νοέμβριο έσπασε τη σιωπή του μετά από σχεδόν ένα χρόνο καλώντας με ηχητικό μήνυμα του οπαδούς του να υπερασπιστούν μέχρις εσχάτων τη Μοσούλη.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξολοθρεύουν συστηματικά τους συνεργάτες του, με το Πεντάγωνο να ανακοινώνει την περασμένη εβδομάδα ότι από τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν πέντε ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους από τα μέσα Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ