Επί δύο χρόνια, η οικογένεια της Αννα Φρανκ κρυβόταν στο Αμστερνταμ, γνωρίζοντας ότι το παραμικρό λάθος μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό τους από τους Ναζί και να καταλήξουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Οι φόβοι τους επαληθεύτηκαν μία ημέρα του καλοκαιριού του 1944, όταν τους βρήκαν να κρύβονται στους χώρους πίσω από μία βιβλιοθήκη που μετακινούνταν. Από τους 8 τους, οι επτά πέθαναν πριν ολοκληρωθεί το Ολοκαύτωμα, ανάμεσά τους και η Αννα. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο πατέρας της, Οτο, ο οποίος επί δεκαετίες προσπαθούσε να ανακαλύψει ποιος τους «κάρφωσε» στους Ναζί. Ενα ερώτημα με το οποίο ασχολήθηκαν και ιστορικοί.
Τώρα όμως, το Μουσείο Αννα Φρανκ στο Αμστερνταμ προβάλει μία νέα θεωρία: όλα ήταν μία τραγική σύμπτωση. Ολα αυτά τα χρόνια, όπως σημειώνει η Washington Post, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι κάποιος πρόδωσε την οικογένεια του κοριτσιού που το ημερολόγιό του αποτέλεσε μία μαρτυρία της φρίκης των Ναζί. Πιθανόν έναν νέος υπάλληλος του πατέρα της, ή κάποιο άλλο πρόσωπο.
Ομως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Μουσείο, «η έμφαση στην προδοσία περιορίζει την αντίληψη για τη σύλληψη με την τάση να επισκιάζονται άλλα σενάρια».
Οι έως τώρα θεωρίες βασίζονταν στις υποψίες του Οτο Φρανκ, οι οποίες επικεντρώνονταν στον Βίλεμ βαν Μάαρεν, έναν νέο υπάλληλο που τον υποπτευόταν από την αρχή, όπως είχε πει ο ίδιος σε ολλανδική εφημερίδα το 1963. Σύμφωνα με το Μουσείο Αννα Φρανκ, ο βαν Μάαρεν άρχισε να υποψιάζεται για την κρυψώνα και έβαλε «παγίδες» με χαρτιά στην άκρη τραπεζιών, τα οποία θα έπεφταν αν κάποιος περνούσε δίπλα τους. Ομως, δεν έχουν προκύψει αποδείξεις ότι ήταν εκείνος που ειδοποίησε τις αρχές, όπως σημειώνει η έρευνα.
Ολες αυτές τις δεκαετίες είχαν προκύψει και άλλη ύποπτοι, όπως η σύζυγος ενός υπαλλήλου που βοήθησε την οικογένεια να κρυφτεί. Αλλά έως τώρα δεν είχε αμφισβητήσει κανείς τη θεωρία της προδοσίας.
Εν μέρει αυτό συνέβη επειδή οι ιστορικοί πίστευαν ότι οι τρεις που βρήκαν τους Εβραίους που κρύβονταν στο κτίριο ήταν μέλη της Sicherheitsdienst, που εντόπιζε πιθανούς εχθρούς του ναζιστικού καθεστώτος.
Ομως, οι νέες πληροφορίες που ανακάλυψαν οι ερευνητές δείχνουν ότι αυτοί οι τρεις άνδρες δεν έψαχναν εχθρούς των Ναζί, αλλά πιθανότατα αναζητούσαν ανθρώπους που έκαναν απάτες ή απέφευγαν τη στρατιωτική θητεία. Για παράδειγμα, ο ένας από αυτούς, ο Γκεζίνους Γκρινγκούις, παλιότερα ήταν στο «κυνήγι» των Εβραίων, αλλά τότε είχε μία νέα αποστολή, να ερευνά οικονομικές παραβάσεις, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.
Επίσης τα ίδια στοιχεία επισημαίνουν ότι πολλές τηλεφωνικές γραμμές είχαν κοπεί, κάτι που θα έκανε δύσκολο κάποιοι πολίτες να είχαν ειδοποιήσει τις αρχές για Εβραίους που κρύβονταν. «Αυτό δημιουργεί την πιθανότητα η κλήση, αν έγινε πράγματι, να πραγματοποιήθηκε από άλλη κυβερνητική υπηρεσία», αναφέρει η έρευνα.
Σε αυτή επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καταληκτική θεωρία για το πώς εντοπίστηκε η οικογένεια της Αννα Φρανκ ενώ καταλήγει σε μία δική της υπόθεση.
«Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά από την έρευνα στο σπίτι της Αννα Φρανκ δείχνει ότι γίνονταν κι άλλα πράγματα στο κτίριο, πέρα από το γεγονός ότι εκεί κρύβονταν άνθρωποι. Η πιθανότητα της προδοσίας δεν αποκλείεται εντελώς βέβαια», σημειώνεται.