Ψυχραιμία και σοβαρότητα ζητά ο Γιώργος Κουμουτσακος, επισημαίνοντας πως στα εθνικά θέματα υπάρχει έξαρση η οποία, στην καλλίτερη περίπτωση θα διαρκέσει και στη χειρότερη θα ενταθεί.
Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα μέτωπα ήταν και παραμένουν πολλά και κρίσιμα, ενώ εκφράζει και την ανησυχία του για το γεγονός ότι στην Ευρώπη αποδυναμώνεται η λογική της αλληλεγγύης και ενισχύεται η λογική των εθνικών ανταγωνισμών.
Όσον αφορά το τεταμένο κλίμα του τελευταίου καιρού στα εθνικά θέματα ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: « Ο Τούρκος Πρόεδρος διακατέχεται, τον τελευταίο καιρό, από δυο συγκρουόμενα συναισθήματα. Αυτό της ισχύος στο εσωτερικό -που φαίνεται σε όλες τις αποφάσεις του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος- και αυτό της ανησυχίας για τις εξελίξεις στο υπογάστριο της χώρας του και τις πιθανές ανακατατάξεις στα σύνορα της χώρας του και σε περιοχές των Κούρδων. Ο συνδυασμός αυτός -αλαζονικής δύναμης στο εσωτερικό και φοβίας για τα εξωτερικά- διαμορφώνει προϋποθέσεις μη προβλέψιμης συμπεριφοράς. Την ίδια στιγμή, συσσωρεύονται μια σειρά παράγοντες που δείχνουν ότι η κλιμάκωση μπορεί να ενταθεί.
Πρώτον το γεγονός ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Άγκυρα έχουν ξεκινήσει ένα δημόσιο διαγκωνισμό δηλώσεων διεκδικητικής και αναθεωρητικής στρατηγικής σε βάρος της χώρας μας.
Δεύτερον το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος βρίσκεται σε κώμα και δεν πρόκειται να βγει εύκολα από την εντατική. Έτσι η επιρροή της Ευρώπης στην Άγκυρα μειώνεται.
Τρίτον, τα όσα συμβαίνουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, από τις οποίες εκδιώχθηκαν έμπειρα στελέχη και προωθούνται νεότεροι, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν μεγάλες προμήθειες οπλικών συστημάτων και μια φρενήρης αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Και τέταρτο, το γεγονός ότι, για το επόμενο διάστημα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση μετάβασης της προεδρίας που εξασθενεί τις δυνατότητές τους για αποτρεπτικές παρεμβάσεις».
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν την χώρα μας, ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε πως το εθνικό «εγώ» φαίνεται να υπερτερεί του ευρωπαϊκού «εμείς»:
« Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρή διάβρωση της κοινοτικής αλληλεγγύης και εξίσου σοβαρή ενίσχυση των εθνικών ανταγωνισμών. Όλο και συχνότερα, το εθνικό «εγώ» φαίνεται να υπερτερεί του ευρωπαϊκού «εμείς». Και αυτό αφορά όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε: οικονομία, προσφυγικό, εξωτερική πολιτική. Η Ενωμένη Ευρώπη που διασφάλισε τα τελευταία 70 χρόνια σταθερότητα, ευημερία, ειρήνη, αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αντί να διευρύνεται, μικραίνει. Με το Brexit περάσαμε από την εποχή των προσθέσεων στην εποχή των αφαιρέσεων. Και κινδυνεύουμε τώρα -αν αυτή η δυναμική δεν ανασταλεί- να περάσουμε και στην εποχή των ενδοοικογενειακών αντιπαραθέσεων, των εντάσεων και των κρίσεων. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που σκέφτονται και φέρονται ευρωπαϊκά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουμε καθήκον να μην αφήσουμε να συμβεί αυτό που κάποιοι προέβλεπαν μετά το Brexit: ότι είναι η αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά τώρα, που για την Ελλάδα, η κοινοτική αλληλεγγύη -ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν - είναι ζωτικής σημασίας. Θα ήταν ολέθριο για τα συμφέροντα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αν επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη σκληρών εθνικισμών, ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων. Διότι η Ελλάδα δεν μπορεί -όπως δεν μπορεί και καμιά άλλη χώρα- να σηκώσει μόνη της το βάρος των νέων απειλών ασφάλειας και των νέων προκλήσεων στην περιοχή μας. Τώρα ακριβώς χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη».
Πηγή: ΑΠΕ