Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απείλησε ανοικτά τη Ρωσία με αντίποινα για την καταγγελλόμενη ανάμειξή της στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση και θα το κάνουμε», δήλωσε στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό NPR.
Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα για τις κυβερνοεπιθέσεις στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του Δημοκρατικού Κμματος και του συμβούλου της Χίλαρι Κλιντον, Τζον Ποντέστα, αλλά το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ως «γελοίους» και πολιτικά υποκινούμενους.
Οι μυστικές υπηρεσίες λένε ότι διαθέτουν τεκμήρια ότι ρώσοι χάκερς που συνδέονται με το Κρεμλίνο κρύβονται πίσω απ’ τις επιθέσεις.
Χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ανοικτά τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ενεπλάκη στις κυβερνοεπιθέσεις.
Και λίγες ώρες αργότερα ήρθε η σειρά του Ομπάμα:
«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως όταν μια ξένη κυβέρνηση προσπαθεί να επηρεάσει την ακεραιότητα των εκλογών μας, πρέπει να αναλάβουμε δράση και θα το κάνομε στο χρόνο και τον τόπο που εμείς θα επιλέξουμε.
Kάποιες από τις κινήσεις θα μπορούν να δημιοσευτούν, κάποιες άλλες όχι.
Ο κ. Πούτιν γνωρίζει πως νιώθω για το θέμα αυτό, γιατί του το είπα ευθέως.»
Δεν είναι σαφές τι δράση προτίθενται να αναλάβουν οι ΗΠΑ καθώς η θητεία του Ομπάμα λήγει στις 20 Ιανουαρίου.
Aμερικανικά ΜΜΕ όπως οι New York Times μετά τις αναφορές του Ομπάμα εκτιμούν ότι σκοπεύει να κινηθεί ο ίδιος άμεσα επιδιώκοντας είτε οικονομικές κυρώσεις είτε κάποιου είδους κυβερνοεπίθεση.
Η αποκάλυψη των emails έφερε σε πολύ δύσκολη θέση το Δημοκρατικό Κόμμα σε μια κρίσιμη καμπή της προεκλογικής εκστρατείας.
Η CIA συμπεραίνει ότι στόχος της Ρωσίας ήταν να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του Τραμπ, αλλά δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις.
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι επινόησαν τη ρωσική ανάμειξη για να κρύψουν την απογοήτευσή τους για την εκλογική ήττα.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, που έχει εκφράσει ανοικτά το θαυμασμό του για τον Πούτιν και επέλεξε ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τον πετρελαιά Ρεξ Τίλερσον, που έχει συνεργαστεί στενά με τον ρώσο πρόεδρο, ανήρτησε την Τρίτη αυτό το tweet:
«Αν η Ρωσία, ή κάποια άλλη οντότητα, έκανε κυβερνοεπίθεση, γιατί άργησε τόσο πολύ να δράσει ο Λευκός Οίκος; Γιατί διαμαρτυρήθηκαν μετά την ήττα της Χϊλαρι;»
Για του λόγου το αληθές η κυβέρνηση Ομπάμα ήδη απ’ τον Οκτώβριο είχε κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικούς πολιτικούς ιστότοπους και emails με σκοπό να επηρεάσει τις εκλογές.
Σε δύσκολη θέση ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει όλο και περισσότερο απομονωμένος στην επιμονή του να προστατεύσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο επιδιώκει να αναθερμάνει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.
Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ απορρίπτει με τέτοιον τρόπο τα συμπεράσματα των ερευνών των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, της CIA και του FBI. Ερχεται έτσι σε σύγκρουση με το ίδιο του το κόμμα, την ώρα που το αντιρωσικό στοιχείο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πιο θαλερό από ποτέ.
Αλλωστε, οι Ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου αρχίζουν σειρά ερευνών για τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.Στη Ρωσία , «δεν υπάρχει παρά ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, ο Πούτιν», δήλωσε ο Ανταμ Σιφ, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Για τον πρώην αρχηγό της CIA Μίακλ Χέιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «η μοναδική προσωπικότητα των ΗΠΑ που δεν έχει ακόμη παραδεχθεί ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μία μεγάλη παράνονμη εκστρατεία επιρροής κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».
Στις αρχές του Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Ομπάμα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε επιχειρήσεις πειρατείας κατά αμερικανικών πολιτικών οργανισμών -για την ακρίβεια κατά του Δημοκρατικού Κόμματος και του επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον- με στόχο τον επηρεασμό της αμερικανικής εκλογικής διαδικασίας.
Από τότε, η διεύθυνση των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών είχε ]σχολιάσει ότι «μόνο υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι» θα μπορούσαν να έχουν εγκρίνει αυτές τις δραστηριότητες.