Την ανάγκη να βρεθεί λύση στη διένεξη με τους θεσμούς, χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Συνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυο πλευρές οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες για ένα καλύτερο κοινό μέλλον.
«Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση», υπογράμμισε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ενώ αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα σημείωσε: «Θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με πολλούς συναδέλφους χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας».
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Συνόδου, ανέφερε: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε δύσκολους και ευαίσθητους καιρούς για την Ευρώπη στο σύνολό της. Πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την ίδια στιγμή να ξεπεράσουμε τις απειλές. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος και την ευθύνη. Συγχρόνως πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όλες οι πλευρές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αποφύγουμε τα εμπόδια, βελτιώνοντας τη θέση μας στο μέλλον».
Νωρίτερα στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επανέλαβε κατηγορηματικά τη θέση ότι "είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους".
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι "είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση για το καλό όλης της Ευρώπης σε μία περίοδο αβεβαιότητας το συντομότερο" και τάχθηκε υπέρ ενός συμβιβασμού για 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα συν 1% για την ανάπτυξη.
Κάλεσε δε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποφασίσει , υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι Ευρώπη και λέει "όχι" σε νέα μέτρα και παραμένει αμετακίνητη στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Τι είπε ο Σουλτς
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ.Σουλτς συμφώνησε στο ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την πρόταση για Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% συν 1%, και συντάχθηκε με τη «γραμμή» του επιτρόπου Μοσκοβισί. Εξέφρασε δε την άποψη ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα γι' αυτούς τους λόγους που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη.