Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ στη μετα-Brexit εποχή μπορεί να χρειαστεί και 10 χρόνια - iefimerida.gr

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ στη μετα-Brexit εποχή μπορεί να χρειαστεί και 10 χρόνια

φωτογραφία: pixabay.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην μετά Brexit εποχή ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ ενδεχομένως να χρειαστεί και 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί και παρά ταύτα να αποτύχει.

Αυτό φέρεται να έχει προειδοποιήσει ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, όπως μετέδωσε σήμερα το BBC.

Ο Άιβαν Ρότζερς, πρεσβευτής της Βρετανίας στην ΕΕ, φέρεται να προειδοποίησε τους υπουργούς ότι η επικρατούσα άποψη στην Ευρώπη είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από τις αρχές ή τα μέσα του 2020 και ότι τελικά τα εθνικά κοινοβούλια ίσως να την καταψηφίσουν, σύμφωνα με το BBC.

Τον Οκτώβριο, ο σερ Ρότζερς, ο οποίος ηγήθηκε της διαπραγμάτευσης για τη σχέση Βρετανίας-ΕΕ επί πρωθυπουργίας του Ντέιβιντ Κάμερον πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, είχε συμβουλεύσει τους υπουργούς ότι η άποψη των υπολοίπων 27 χωρών μελών ήταν πως μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μπορεί να χρειαστεί μέχρι και μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος είχε πει ότι, ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή της, η συμφωνία ενδεχομένως να μην επικυρωθεί καθώς απαιτείται η έγκρισή της από τα εθνικά κοινοβούλια.

Το γραφείο της πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την άποψη που εξέφρασε ο διπλωμάτης, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταλήξει σε συμφωνία, η οποία θα εξυπηρετεί τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την ΕΕ.

Πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο διπλωμάτης είχε μεταφέρει τις θέσεις άλλων χωρών της ΕΕ, παρά τις δικές του ή εκείνες της βρετανικής κυβέρνησης.

«Είναι λάθος να αφήνουμε να εννοηθεί ότι πρόκειται για συμβουλή του πρεσβευτή μας στην ΕΕ. Όπως όλοι οι πρεσβευτές, στο πλαίσιο του ρόλου του μεταφέρει τις απόψεις τρίτων», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στην εφημερίδα Guardian.

Ο πρώην υπουργός των Τόρις και υπέρμαχος του Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, είπε από την πλευρά του στην εφημερίδα ότι «είναι λογικό να σχεδιάζουμε ένα σενάριο για τη χειρότερη περίπτωση πέντε έως δέκα ετών για τη διευθέτηση κάθε λεπτομέρειας της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου».

Το ρεπορτάζ του BBC ακολουθεί τις δηλώσεις του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ενώπιον ειδικής επιτροπής ότι «τα πάντα θα είναι υπό διαπραγμάτευση» για τον επόμενο ενάμιση χρόνο μετά τον Μάρτιο που, όπως έχει ανακοινώσει η πρωθυπουργός Μέι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας που προβλέπει την διετή διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ντέιβις, στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες για να καταλήξουν σε συμφωνία.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία Brexit αγορές ΕΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ