Μαγεύει με την κιθάρα του. Σχεδόν τριάντα χρόνια στο χώρο, καθηγητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, κάνει σε κάθε του εμφάνιση το λαϊκό αυτό όργανο, πρωταγωνιστή της βραδιάς.
«Με τη μουσική ξορκίζουμε τους φόβους μας» λέει στο iefimerida.gr ο δεξιοτέχνης μουσικός, με αφορμή την εμφάνισή του την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στη μουσική σκηνή Kremlino στον Πειραιά.
Τοποθετεί επί σκηνής διαφορετικές τεχνοτροπίες και παρουσιάζει μεταπολεμικά, ρεμπέτικα και Σμυρναίικα τραγούδια διασκευασμένα και ενορχηστρωμένα αποκλειστικά για λαϊκή κιθάρα.
«Η μουσική είναι η βαλβίδα στη χύτρα του μυαλού και της ψυχής μας»
Εμφανίσεις σε μία περίοδο που η μουσική αποτελεί διέξοδο, τόσο για το κοινό, όσο και για τους καλλιτέχνες. «Η μουσική, είναι απ’ τις καλύτερες μεθόδους ψυχοθεραπείας, τόσο για τους ακροατές, όσο και για τους καλλιτέχνες. Πόσο μάλλον σε ζόρικους καιρούς σαν αυτούς που περνάμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται ερασιτεχνικά με κάποιο μουσικό όργανο, είναι η βαλβίδα στη χύτρα του μυαλού και της ψυχής μας».
O Δημήτρης Μυστακίδης παρουσιάζει τραγούδια από τη νέα του δουλειά με τίτλο «Εσπεράντο» έναν δίσκο με πανευρωπαϊκές διακρίσεις, που βρέθηκε για δυο μήνες στο Νο2 των World Music Charts Europe, ενώ παρέμεινε συνολικά τέσσερις μήνες στο Top 10 της ίδιας κατάταξης.
«Συνολικά παρουσιάζονται τραγούδια από όλες τις περιόδους του ρεμπέτικου, αλλά και μερικές καινούργιες προτάσεις που θα περιέχονται στις επόμενες δουλειές μου κι εύχομαι να σας αρέσουν».
«Στον δίσκο Εσπεράντο ασχολήθηκα με το μεταπολεμικό ρεπερτόριο, το οποίο μου άφησε χώρο να χρησιμοποιήσω την κιθάρα με τρόπους που δεν την είχα χρησιμοποιήσει έως τώρα. Τεχνικά μιλώντας, εκτός από τις προφανείς μελωδικές γραμμές και τον κυρίαρχο συνοδευτικό της ρόλο, έβαλα την κιθάρα να πάρει ενεργό μέρος στην ενορχήστρωση και το αποτέλεσμα έχει νομίζω πολύ ενδιαφέρον.
Πέρα απ τα τεχνικά, που ίσως δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο, έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι η αστική λαϊκή μας μουσική είναι η μουσική μας “εσπεράντο”, δηλαδή η κοινή μας “γλώσσα”, ο κοινός τόπος στον οποίο καταφεύγουμε σε χαρές και λύπες. Είναι τραγούδια που τα τραγουδάμε με τους φίλους μας, στις παρέες μας.
Αυτό κυρίως ήθελα να δηλώσω μ’ αυτή τη δουλειά και νομίζω ότι ο συμβολισμός του τίτλου βοήθησε να γίνει πιο προφανής η δήλωση.
Για να γίνει πιο ηχηρή η δήλωση, ζήτησα από δεκαέξι καταξιωμένους καλλιτέχνες να ερμηνεύσουν τα τραγούδια του δίσκου και προς μεγάλη μου χαρά και τιμή δέχθηκαν. Και παρότι οι μουσικές τους πορείες είναι ως σήμερα διαφορετικές, συναντηθήκαμε όλοι μαζί στον κοινό μας τόπο, την αστική λαϊκή μας μουσική, και με πολύ μεράκι και θετική ενέργεια φτιάξαμε τον δίσκο».
«Οι συνεργασίες στο Εσπεραντο συντέλεσαν στο να έρθει καινούργιο ακροατήριο σε επαφή με το συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Είμαι πολύ χαρούμενος λοιπόν όταν βλέπω στις παραστάσεις μας νέα παιδιά κι ανθρώπους που δεν άκουγαν ρεμπέτικα να τα τραγουδάνε μαζί μας, να τα αγαπάνε και να τα σέβονται. Κι ο σεβασμός για μένα είναι το σημαντικότερο που μπορεί να συμβεί, γιατί μόνο τότε μπορείς να διακρίνεις την αλήθεια της».
«Το ρεμπέτικο είναι ένα είδος με υψηλή καλλιτεχνική αξία»
Ο Δημήτρης Μυστακίδης παρουσιάζει στον Πειραιά, τον τόπο που γεννήθηκε το ρεμπέτικο και τη νέα μουσική σκηνή Kremlino μαζί με τους συνεργάτες του, Γιώργο Τσαλαμπούνη και Δημήτρη Παππά στις κιθάρες, Iφιγένεια Ιωάννου στο τραγούδι και Γιάννη Μπαξεβάνη στην ηχοληψία, ένα πρόγραμμα με ατμοσφαιρικές διασκευές και επανεκτελέσεις γνωστών τραγουδιών από όλο το φάσμα του ρεμπέτικου.
Τραγούδια των Τσιτσάνη, Περιστέρη, Τούντα, Σκαρβέλη, Βαμβακάρη, Χιώτη, Μητσάκη, Ρούκουνα, Ριτσιάρδη, Νταλγκά και τόσων άλλων που αφηγούνται, αναπολούν, παραπονιούνται, παρανομούν, ερωτεύονται, ταξιδεύουν και μας ταξιδεύουν.
«Το ρεμπέτικο και η αστική λαϊκή μας μουσική γενικά, είναι ένα είδος με υψηλή καλλιτεχνική αξία. Μπορεί το ότι μεγαλώσαμε μ’ αυτά τα τραγούδια και έχουμε συναισθηματική σύνδεση μαζί τους να μας κάνει να παραγνωρίζουμε την υψηλή τέχνη που κουβαλάνε.
Μπορεί ακόμη να νιώθουμε άβολα όταν καλούμαστε να τοποθετηθούμε σχετικά με την αξία της λαϊκής μας μουσικής. Να νιώθουμε ότι αν δηλώσουμε την αγάπη και το σεβασμό μας γι’ αυτή θα τραυματίσουμε τον αυτοπροσδιορισμό μας, την εικόνα μας».
«Κάνω ότι μου λέει η ψυχή μου»
Οι επιρροές σας;
«Είμαι περίπου τριάντα χρόνια στο χώρο. Μέσα σ αυτά τα χρόνια έκανα πάρα πολλές συνεργασίες σε πολλά είδη μουσικής. Από σκυλάδικα και πανηγύρια μέχρι πολύ μεγάλες συναυλίες σε ιδιαίτερους χώρους. Όλες αυτές οι εμπειρίες με το πέρασμα των χρόνων φιλτραρίστηκαν και ενσωματώθηκαν στην τεχνική μου και στον ήχο μου. Οι επιρροές μου λοιπόν είναι πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους».
Τι σημαίνει κιθάρα για σας;
«Η κιθάρα είναι το όργανο με το οποίο ασχολήθηκα πολύ. Ειδικά η λαϊκή κιθάρα είναι το αντικείμενο της έρευνας που κάνω τα τελευταία 15 χρόνια σαν καθηγητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής και πλέον αποτελεί το κύριο μέσο επικοινωνίας μου με τον κόσμο αλλά και δημιουργικής, δικής μου έκφρασης».
Θα κάνατε έκπτωση για να προωθήσετε τη δουλειά σας;
«Έκπτωση δεν θα έκανα καμία. Μπορώ να πω όμως ότι πια τολμώ να ρισκάρω και να κάνω καινούργια για μένα πράγματα. Πράγματα που πριν λίγα χρόνια ούτε καν περνούσαν από το μυαλό μου. Και προσωπικά και καλλιτεχνικά. Κάνω ότι μου λέει η ψυχή μου χωρίς να σκέφτομαι τίποτα άλλο».
16 Δεκεμβρίου, στο Kremlino
Γενική είσοδος: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί.
Kremlino: Καραίσκου 119, Πειραιάς
Τηλ. 2104100010
Στο Εσπεράντο ανταμώνουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γιώτα Νέγκα, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Ελένη Βιτάλη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ματούλα Ζαμάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Κωστής Αβυσσινός, ο Μανώλης Πάππος, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Φώτης Σιώτας, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Χρήστος Μαστέλος, με τους Απόστολο Καλδάρα, Γιώργο Γιαννακόπουλο, Γιώργο Λαύκα, Γιώργο Μητσάκη, Δημήτρη Σέμση, Μανώλη Χιώτη, Μιχάλη Σουγιούλ, Ιωάννη Δερμιτζάκη, Κώστα Κοφινιώτη, Κώστα Σκαρβέλη, Μίμη Τραϊφόρο, Μ. Μαργαρίτη, Νίκο Μουρκάκο, Σπύρο Περιστέρη, Τάκη Μωράκη, Χαράλαμπο Βασιλειάδη, Χρήστο Κολοκοτρώνη.