Οι δανειστές «πυροβολούν» την κυβέρνηση και ο Τσίπρας φέρνει την κόντρα στη Βουλή - iefimerida.gr

Οι δανειστές «πυροβολούν» την κυβέρνηση και ο Τσίπρας φέρνει την κόντρα στη Βουλή

Φωτογραφία: INTIMENEWS (αρχείο)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους δανειστές και στην Ελλάδα το άρωμα των πρόωρων εκλογών είναι έντονο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει στη Βουλή την κόντρα που ξεκίνησε με τους δανειστές για να διχάσει την αντιπολίτευση.

Από τους αρχικούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης μετά το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου για το χρέος, τα χαμόγελα έδωσαν τη θέση τους στην απόλυτη αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας της χώρας. Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για χριστουγεννιάτικο μποναμά στους συνταξιούχους -ο πρωθυπουργός το βάφτισε 13η σύνταξη- και τα μέτρα για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου προκάλεσαν την παρέμβαση Σόιμπλε (Γερμανία), Ντάισελμπλουμ (Eurogroup) και Ρέγκλινγκ (ESM), οι οποίοι ουσιαστικά «πάγωσαν» τα μέτρα για το χρέος, βάζοντας φωτιά τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό πεδίο.

Στη Βουλή η κόντρα κυβέρνησης-δανειστών
Η απάντηση από την ελληνική πλευρά ήρθε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση των παροχών προς τους συνταξιούχους. Με αυτόν τον τρόπο θέλει από τη μία να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και να πάει στους δανειστές με περισσότερες από 200 ψήφους λέγοντας πως είναι διακομματική απαίτηση το επίδομα στους συνταξιούχους. Από την άλλη πλευρά προσπαθεί να θέσει σε ομηρία τη ΝΔ, καθώς στην περίπτωση που το γαλάζιο στρατόπεδο δεν υπερψηφίσει το επίδομα, τότε θα ξεκινήσει από την κυβέρνηση η ρητορική πως η ΝΔ συμπορεύεται με τους δανειστές και ειδικότερα με το ΔΝΤ. Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αποκαλώντας τη ΝΔ «αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, είναι ΔΝΤπολίτευση, η φωνή του ΔΝΤ στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιτίθεται με σφοδρότητα στην ΝΔ και χαρακτήρισε «Εφιάλτη» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναφέροντας κλίμα πόλωσης από το ...1965!

Σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

«Η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί και πάλι ,ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές.
Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Ο "πρόθυμος" κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο!

Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος "Εφιάλτης". Δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας. Στα δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας.

Η ΝΔ καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;».

Ενώ σε non paper για τη σημερινή ψηφοφορία η κυβέρνηση ανέφερε:

«1. Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του συμπεριφέρονται ως πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας, εκπροσωπώντας τους δανειστές. Δεν ενδιαφέρονται για τίποτα πέρα από την εκδικητική επιστροφή τους στην εξουσία, δίνοντας πιστοποιητικά υποτακτικότητας στους ακραίους κύκλους που επιθυμούν τη βύθιση της χώρας στο χάος της λιτότητας και της φτώχειας.

2. Η αυριανή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή χαράσσει δύο εναλλακτικές στον κ. Μητσοτάκη: Ή να καταψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας με παρρησία την άποψή του. Αν, όμως, η ΝΔ αποφασίσει να κάνει κωλοτούμπα και ψηφίσει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, να μην τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος από την κυβερνητική αυτή επιλογή.

3. Συμβουλεύουμε την ηγεσία της ΝΔ να διαβάσει και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Μοσκοβισί, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), σύμφωνα με τις οποίες "οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα". Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα, είναι εντός στόχων και οποιαδήποτε κίνηση κωλυσιεργίας βρίσκει αφορμή από την συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες.».

Η σύγκρουση με τους Θεσμούς επαναφέρει τα σενάρια εκλογών
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου συναντάται με τον Μάρτιν Σουλτς, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Στη συνέχεια, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, αναζητώντας δια της Ανγκελα Μέρκελ πολιτική λύση στο οποίο έχει περιέλθει εκ νέου η χώρα, με τα αδιέξοδα της δεύτερης διαπραγμάτευσης.

Από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες:

Οι δανειστές «πυροβολούν» την κυβέρνηση και ο Τσίπρας φέρνει την κόντρα στη Βουλή  | iefimerida.gr 0

Πυρ ομαδόν από τους δανειστές -Παγώνουν τα μέτρα για το χρέος

  • Η αντίδραση της Ευρωζώνης στην απόφαση για βοήθημα στους συνταξιούχους και της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς, εκδηλώθηκε χθες και ήταν σκληρή. 
  • Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) ανακοίνωσε πως «παγώνει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μέχρι να διαπιστωθεί εάν τα μέτρα είναι συμβατά με το μνημόνιο. 
  • Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup ανέφερε πως τα μέτρα δεν φαίνεται να είναι συμβατά με το μνημόνιο.
  • Νωρίτερα, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε διεμήνυε πως προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος είναι να μη λαμβάνονται μονομερείς αποφάσεις.

Τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα
Φωτιά έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα καθώς τα κόμματα δεν έχουν τοποθετηθεί ενόψει της ψηφοφορίας. ΝΔ και Ποτάμι αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους σήμερα, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσανατολίζονται να ψηφίσουν υπέρ, αλλά καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη μια, δεν επιθυμούν μεν να καταψηφίσουν ένα μέτρο που έστω κι αν το χαρακτηρίζουν «ψίχουλα» γνωρίζουν ότι οι δικαιούχοι το έχουν ανάγκη και δεν θέλουν να βρεθούν απέναντι τους, ταυτόχρονα ωστόσο δεν επιθυμούν και να συνυπογράψουν μια ρύθμιση που μπορεί να θέτει εν κινδύνω τη συμφωνία με τους θεσμούς και συνεπώς την πορεία της χώρας.

Τι θα κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η ΝΔ, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσει το εφάπαξ βοήθημα, έκανε λόγο για «πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική» από πλευράς κυβέρνησης Τσίπρα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς, ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας, για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια.

«Στη συνέχεια, μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε.

Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας», συμπληρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι μειωτική για την χώρα και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα» αναφέρει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ.

«Δυστυχώς, οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσής του» συμπληρώνει.

Σκέψεις για αποχή από την ονομαστική ψηφοφορία

Ωστόσο, δεύτερες σκέψεις επικρατούν στη ΝΔ, μετά τους ατυχείς χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα και την καταφανή πρόθεσή του να εγκλωβίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο ίδιος, μετά την άρνηση των δανειστών να δώσουν πράσινο φως στις παροχές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι η ΝΔ θα καθορίσει την στάση της την Πέμπτη για το αν θα ψηφίσει υπέρ των εξαγγελιών Τσίπρα ή θα απέχει από την ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευθεί διά της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, να υπερψηφίσει την σχετική διάταξη στη Βουλή.

O Σταύρος Θεοδωράκης έχει συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατηθεί από το κόμμα κατά την ψηφοφορία.

Μέχρι χθες το απόγευμα υπερίσχυε το «παρόν», ωστόσο όλα θα επανεξεταστούν από την αρχή. Το δίλημμα που έχουν και στο Ποτάμι είναι ότι από τη μία δεν θέλουν να παίξουν το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα, όμως από την άλλη δεν θέλουν και να κατηγορηθούν ότι βάζουν πλάτη στους ξένους.

Στην Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης αρχικά είχε αποφασίσει να πει «ναι» στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, ωστόσο και αυτός πλέον το σκέφτεται. «Ο Τσίπρας πάει να μας χρησιμοποιήσει, σε ένα σκηνικό ρήξης με τους ξένους. Εμείς δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο σκηνικό, δεν θέλουμε ρήξη με τους ξένους αλλά συνεννόηση», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την τροπολογία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε η κυβέρνηση, γιατί «πολλοί συνταξιούχοι το έχουν ανάγκη». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ότι, «πρόκειται για κοροϊδία» και καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν τη θεσμοθέτηση (ξανά) της 13ης και 14ης σύνταξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ