Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: Εγκλωβισμένος μετά την κόντρα με τους δανειστές -Απομακρύνεται η πολιτική λύση - iefimerida.gr

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας: Εγκλωβισμένος μετά την κόντρα με τους δανειστές -Απομακρύνεται η πολιτική λύση

Φωτογραφία: Sooc/Αρης Οικονόμου
Στέλλα Α. Γκαντώνα

Μπαράζ πολιτικών επαφών ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός και μετά την τορπίλη των δανειστών να «παγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος -λόγω των κυβερνητικών εξαγγελιών- η ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων βαραίνει.

Η κόντρα με τους δανειστές -και δη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε- φαίνεται πως φτάνει στα άκρα. Και η Αθήνα προσπαθεί να ανιχνεύσει τις πραγματικές προθέσεις του "σκληρού" άντρα της Γερμανίας, μιας και είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι πίσω από την κίνηση του ESM υπάρχει γερμανικός δάκτυλος.

«Πλάνο ρήξης ή πίεση για διαπραγματευτικούς λόγους η στάση Σόιμπλε;»
Μάλιστα, κυβερνητικός αξιωματούχος δεν έκρυβε τον προβληματισμό του αφήνοντας να εννοηθεί πως ουδείς γνωρίζει «αν ο κ. Σόιμπλε έχει πλάνο ρήξης και το πάει για σύγκρουση ή αν πιέζει για διαπραγματευτικούς λόγους». Τόνιζε δε, ότι η Κομισιόν έδειξε τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα δια των δηλώσεων Μοσκοβισί.

Με φόντο τα παραπάνω, στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεδιπλώσει την επιχειρηματολογία της Αθήνας για ποιους λόγους,δηλαδή, πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση «χωρίς νέα μέτρα και παραλογισμούς».

Τετ α τετ με Γιούνκερ, Σουλτς, Ολάντ, Ρούτε
Ο κύκλος αυτός ανοίγει με το τετ α τετ που θα έχει με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (σε εξέλιξη από τις 10:00 -ώρα Ελλάδος-) και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ. Αμέσως μετά, είναι προγραμματισμένο ραντεβού με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος κατά καιρούς έχει σταθεί «πολύτιμος σύμμαχος» στο πλευρό της Αθήνας. Ενώ, όπως εξηγούν συνεργάτες του πρωθυπουργού ιδιαίτερη στόχευση έχει και η συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, με δεδομένο ότι η Ολλανδία είναι χώρα-δορυφόρος του Βερολίνου.

Σημειωτέον, ότι το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου έχει παρέλθει χωρίς συμφωνία και η Αθήνα «καίγεται» για επίσπευση των διαδικασιών. Κάτι που μπορεί να επέλθει μόνο μέσω πολιτικής λύσης που θα περιλαμβάνει και συμβιβασμούς.

Με «όπλο» την ονομαστική στη Βουλή
Και ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες, το Μαξίμου θέτει τα κόμματα προ των ευθυνών τους και φέρνοντάς τα σε δύσκολη θέση καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να αποφασίσουν: αν θα υπερψηφίσουν το άρθρο που προβλέπει το βοήθημα στους συνταξιούχους ή αν θα συνταχθούν τελικώς με τις θέσεις Σόιμπλε και ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας διαπραγμάτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ