Η χρονιά που φεύγει, ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, μετά την περιδίνηση στην οποία βρέθηκε το 2015. Όμως μια σειρά από προβλήματα, με κυριότερα την υπερφορολόγηση και την έλλειψη ρευστότητας παραμένουν.
Τα παραπάνω σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σε απογευματινή εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου στο Μαρούσι.
Ο κ. Μίχαλος επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλές ώριμες επιχειρηματικές προτάσεις στην Ελλάδα, που μπορούν να αξιοποιηθούν με χρήση του μοντέλου στρατηγικής συνεργασίας κράτους και επενδυτή, στα πρότυπα λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, και να δώσουν ένα θετικό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός, είναι μερικοί από τους κλάδους στους οποίους υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις, με μακροπρόθεσμα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
«Με τολμηρές και αποτελεσματικές δράσεις στους παραπάνω τομείς, η Ελλάδα μπορεί να βγει από το τέλμα της ύφεσης και να οικοδομήσει μια ανάπτυξη που θα είναι διατηρήσιμη, στηριγμένη σε υγιείς βάσεις και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της σύγχρονης, παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Στην αιχμή αυτής της ανάπτυξης, δεν μπορούν παρά να βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εδώ και χρόνια δίνουν με επιμονή και δυναμισμό τη μάχη απέναντι στην κρίση» είπε ο ίδιος.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές υπηρεσιών, στην αγορά εργασίας - με εφαρμογή των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών - αλλά και στη λειτουργία του κράτους, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
Ακόμη, σημείωσε ότι θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής, για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, στη βάση ενός ολοκληρωμένου, μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, μπορούν, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να προσθέσουν σημαντική αξία στην οικονομία.
Ο κ. Μίχαλος ζήτησε επιπλέον να δοθεί έμφαση στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, με μέτρα όπως η κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων, η παροχή κινήτρων για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και της ηλεκτρονικής είσπραξης ΦΠΑ, καθώς και η σύσταση ειδικού σώματος δίωξης για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.
Η υπέρβαση των εμποδίων, είπε ο κ. Μίχαλος, σε συνδυασμό με μια σειρά από θετικές αποφάσεις και πολιτικές - τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από αυτή των δανειστών - μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης στη διάρκεια του 2017.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος. Η εδραίωση της σταθερότητας και η αποφυγή εστιών αβεβαιότητας, είναι βασικές προϋποθέσεις για να αποκατασταθεί η επενδυτική, η επιχειρηματική και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ