Οι αεροπορικές επιδρομές και οι σφοδροί βομβαρδισμοί έσπειραν τον πανικό στους κατοίκους του Χαλεπιού την Τετάρτη που αναζητούσαν μάταια καταφύγιο να κρυφτούν, μετά την αναστολή της συμφωνίας που προέβλεπε την απομάκρυνσή τους.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών αναζωπυρώθηκαν και κλιμακώθηκαν έπειτα από μια παύση πολλών ωρών που επρόκειτο να επιτρέψει σε χιλιάδες αμάχους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και στο χείλος του λιμού, να μπορέσουν να εξέλθουν από τις ελάχιστες πλέον συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Η νέα κλιμάκωση της βίας οδήγησε πολλούς τρομοκρατημένους κατοίκους να αρχίσουν να τρέχουν στους δρόμους αναζητώντας εναγωνίως καταφύγιο, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, που είδε πολλούς τραυματίες.
Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να κρυφτούν στις εισόδους των κτιρίων. Ο ανταποκριτής του AFP μετέδωσε ότι είδε ένα άρμα μάχης του συριακού στρατού να ανοίγει πυρ εναντίον των ανταρτοκρατούμενων τομέων, ενώ την ίδια ώρα η πολεμική αεροπορία της Συρίας συνέχιζε έως αργά το απόγευμα να σφυροκοπά την περιοχή στο νότιο τμήμα της πόλης.
«Η κατάσταση είναι τρομακτική», είπε ο αντάρτης Μοχάμαντ αλ Κατίμπ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Χαλέπι.
«Οι τραυματίες και νεκροί κείτονται στους δρόμους, κανείς δεν τολμά να τους απομακρύνει. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Επιστρέψαμε στην πρότερη κατάσταση» επισήμανε από την πλευρά του ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Η απώλεια του ελέγχου του Χαλεπιού θα σηματοδοτήσει το τέλος της εξέγερσης σε αυτήν την πόλη σύμβολο, το ανατολικό τμήμα της οποίας κατέλαβαν οι αντάρτες το 2012. Αντιθέτως, θα πρόκειται για την σημαντικότερη νίκη για τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, τη Ρωσία και το Ιράν, μετά την έναρξη του εμφυλίου το 2011.
Συνομιλία Ερντογάν-Πούτιν
Η συμφωνία εκκένωσης που συνάφθηκε υπό την αιγίδα της Μόσχας και της Αγκυρας θα είχε επιτρέψει τους αντάρτες να αποχωρήσουν από την πόλη έπειτα από 4 μήνες πολιορκίας.
Η Ρωσία, σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγόρησε τους αντάρτες ότι ξεκίνησαν εκ νέου τις βιαιοπραγίες, την ώρα που η Τουρκία, υπέρμαχος της συριακής αντιπολίτευσης, κατηγορεί τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.
Ως αποτέλεσμα τα περίπου 20 λεωφορεία στα οποία επρόκειτο να επιβιβαστούν όσοι φεύγουν από τις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας παραμένουν σταθμευμένα στο Σαλαχεντίν, περιοχή που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και δεν έχουν προσεγγίσει την περιοχή.
Χιλιάδες κάτοικοι ωστόσο μάταια περίμεναν να τα δουν αναμένοντας μέσα στο κρύο και τη βροχή. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στο πεζοδρόμιο μην έχοντας μέρος να καταφύγουν.
Μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και «όταν επιτευχθεί μια συμφωνία, οι συριακές αρχές θα την ανακοινώσουν».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση της εκκένωσης των αμάχων και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης από το ανατολικό Χαλέπι όσο το δυνατόν συντομότερα, έγινε γνωστό από πηγές της τουρκικής προεδρίας.
Οι δύο ηγέτες επισήμαναν την ανάγκη να αποφευχθούν οι παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας.
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προσφέρει προσωρινό καταφύγιο και ανθρωπιστική βοήθεια μετά το άνοιγμα των ασφαλών διαδρόμων.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των ανταρτών, η κυβέρνηση και το Ιράν «θέλουν να συνδέσουν τη συμφωνία» με την άρση της πολιορκίας από τους αντάρτες των χωριών Φούα και Κεφράγια, που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά). Αυτά τα χωριά τα βομβάρδισαν οι αντάρτες νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από την πλευρά της, μια πλευρά που πρόσκειται στην συριακή κυβέρνηση, κατηγόρησε τους αντάρτες ότι προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα απομακρυνθούν από 2.000 σε 10.000.
Σύμφωνα με την οργάνωση των ανταρτών Νουρεντίν αλ Ζίνκι, η συμφωνία προβλέπει την εκκένωση καταρχάς «των τραυματιών και των αμάχων», κατόπιν των εξεγερθέντων μαζί με τα ελαφριά όπλα, στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές των επαρχιών Χαλέπι και Ιντλίμπ.
«Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν υπό πολιορκία σε μια έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων» στο Χαλέπι, επιβεβαίωσαν οι Γιατροί του Κόσμου.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «τουλάχιστον 82 άμαχοι» σκοτώθηκαν στις συνοικίες που ανακατέλαβε ο στρατός, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα Δικαιώματα.
Επιπλέον, η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία του ΟΗΕ κατήγγειλε σήμερα ότι οι ομάδες των ανταρτών εμποδίζουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις συνοικίες υπό πολιορκία και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.
Συνολικά περισσότεροι από 465 κάτοικοι, μεταξύ αυτών 62 παιδιά, σκοτώθηκαν στο ανατολικό Χαλέπι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την έναρξη την 15η Νοεμβρίου της επιχείρησης των κυβερνητικών δυνάμεων που ελέγχουν πλέον το 90% της πόλης. Την ίδια ώρα, 142 άμαχοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των ανταρτών.
Κι ενώ η διεθνής κοινότητα παραμένει ανήμπορη να τερματίσει αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία, η Ουάσιγκτον και το Παρίσι κάλεσαν «διεθνούς παρατηρητές» να επιβλέψουν την επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων.
Η ανακατάληψη του Χαλεπιού από τη Δαμασκό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να θέσει υπό τον έλεγχό της τις 5 μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, μαζί με τη Χομς, τη Χάμα, τη Δαμασκό και την Λαττάκεια.
Στο Κουβέιτ, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Ρωσίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Χαλέπι, ενώ το Κατάρ αποφάσισε να ακυρώσει τις εκδηλώσεις με αφορμή την εθνική εορτή την Κυριακή «ως αλληλεγγύη» στους κατοίκους της συριακής πόλης.