Χαλέπι: Σε απόγνωση ξανά οι κάτοικοι -Καθυστερεί η εκκένωση, ξεκίνησαν πάλι οι μάχες - iefimerida.gr

Χαλέπι: Σε απόγνωση ξανά οι κάτοικοι -Καθυστερεί η εκκένωση, ξεκίνησαν πάλι οι μάχες

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χαρά που ένιωσαν οι κάτοικοι του Χαλεπίου κράτησε μόνο για λίγες ώρες, μετά από την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας για εκκένωση.

Η ελπίδα τους εξανεμίστηκε και η απελπισία επέστρεψε ξανά. Οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιθέσεις ξεκίνησαν ξανά στην πόλη της Συρίας. Χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί, στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου, χωρίς φαγητό, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και δίχως να λειτουργούν να νοσοκομεία.

Η συμφωνία ανάμεσα στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τον ρωσικό στρατό επέτρεπε να ξεκινήσει η εκκένωση της πόλης το πρωί της Τετάρτης. Ομως, οι αντάρτες που στηρίζονται από το Ιράν ξεκίνησαν τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να φύγει. Σύμφωνα με τον τουρκικό Ερυθρό Σταυρό, σχεδόν 1.000 άνθρωποι είχαν «κολλήσει» στο φυλάκιο ελέγχου των ανταρτών, όπως γράφει ο Guardian. Είκοσι λεωφορεία, που θα τους έπαιρναν από εκεί, περίμεναν με τις μηχανές αναμμένες, αλλά δίχως να φεύγουν, ανέφερε το Reuters.

«Σώστε μας. Σώστε μας. Οποιος έχει ελάχιστη ανθρωπότητα, ας μας σώσει», ανέφερε ένας γιατρός σε ηχογραφημένο μήνυμά του. «Σας εκλιπαρούμε. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι στους δρόμους, τα σπίτια κατέρρευσαν με ανθρώπους μέσα. Σώστε μας!», ήταν η σπαρακτική του έκκληση, την ώρα που οι κάτοικοι αναφέρουν πως βόμβες έπεφταν στους δρόμους από τους οποίους υποτίθεται ότι θα εγκατέλειπαν το Χαλέπι.

«Θέλουμε να φύγουμε. Δεν θέλουμε άλλες σφαγές. Αφήστε μας να φύγουμε. Τι συμβαίνει;», έλεγε άλλος κάτοικος, σύμφωνα με τον Guardian.

Ακομη δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα επιτραπεί στους κατοίκους να φύγουν τελικά από το ανατολικό Χαλέπι και αν θα «αντέξει» η συμφωνία για την εκκένωση. Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, κανένας τους δεν έχει εγκαταλείψει έως τώρα την περιοχή. Ο αντιπολιτευόμενος τηλεοπτικός σταθμός της Συρίας ανέφερε ότι η εκκένωση μπορεί να καθυστερήσει έως και την Πέμπτη.

Ομως, οι άμαχοι υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις, από εδάφους και αέρος, ξεκίνησαν εκ νέου και είναι ακόμη πιο σφοδρές από ό,τι ήταν πριν από τη συμφωνία για την κατάπαυση πυρός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία και το Ιράν για να τηρηθεί η συμφωνία. Ομως, Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αντάρτες που στηρίζονται από το Ιράν «μπλόκαραν» την εκκένωση. Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι απαιτούν ταυτόχρονη απομάκρυνση των τραυματιών από δύο χωριά τα οποία κατέχουν οι αντάρτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χαλέπι βομβαρδισμοί εκκένωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ