Η απομάκρυνση ανταρτών και αμάχων απ' το ανατολικό Χαλέπι φαίνεται ότι καθυστερεί την ώρα που νέοι βομβαρδισμοί συγκλονίζουν την πολύπαθη μεγαλούπολη της Συρίας.
Μόλις χθες είχε συμφωνηθεί παύση του πυρός, ενώ έφθασαν λεωφορεία για να απομακρύνουν τους ανθρώπους απ' τον κατεστραμμένο θύλακο, αλλά οι μάχες ξανάρχισαν με ακτιβιστές να κάνουν λόγο για αεροπορικές επιδρομές στις ελάχιστες συνοικίες όπου είχαν απομείνει αντάρτες.
Η ευθύνη για την κατάρρευση της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε χθες με τη μεσολάβηση Ρωσίας και Τουρκίας, αποδίδεται στη Δαμασκό, που ζητά, όπως λέγεται, να απομακρυνθούν δικοί της τραυματίες μαχητές και οπαδοί από κοντινές πόλεις που έχουν περικυκλώσει οι αντικαθεστωτικοί.
Η εκκένωση ανταρτών και αμάχων στο Χαλέπι επρόκειτο να αρχίσει στις 5 το πρωί τοπική ώρα, αλλά δεν προχώρησε. Νέες αψιμαχίες και βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν λίγες ώρες αργότερα.
«Οι μάχες είναι σφοδρές, όπως κι οι βομβαρδισμοί... φαίνεται ότι όλα τέλειωσαν», είπε ο Ραμί Αμπντουραχμάν, του αντιπολιτευόμενου Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Ισμαήλ Αλαμπντουλάχ, εθελοντής διασώστης στη Συριακή Πολιτοφυλακή ανήρτησε αυτό το βίντεο
Ceasefire is over . everyone will be executed when Assad's forces and their thugs capture our liberated area.#Aleppo #STOP_THE_GENOCIDE pic.twitter.com/ydCk9yZ7xt
που δείχνει έναν κατεστραμμένο δρόμο στο ανατολικό Χαλέπι, ενώ ακούγονται στο βάθος πυρά και εκρήξεις.
Η Μόσχα λέει ότι ο συριακός στρατός επανέλαβε τους βομβαρδισμούς αφού πρώτοι οι αντάρτες έσπασαν την εκεχειρία. Η κρατική τηλεόραση στη Συρία μετέδωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον περιοχών της πόλης που ελέγχει ο στρατός κι ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι.
Ο ρώσος υπ Εξ Σεργκέι Λαβρόφ είπε οτι περιμένει να σταμήσουν οι αντάρτες την αντίσταση μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες.
Ο Ταγίπ Ερντογάν απ' την πλευρά του κατηγόρησε τις δυνάμεις του Άσαντ ότι έσπασαν την εκεχειρία. Χαρακτήρισε «πολύ εύθραυστη» την κατάσταση στο Χαλέπι κι είπε ότι θα μιλήσει εντός της ημέρας με τον Πούτιν.
Παραμονή της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., όπου το Χαλέπι θα αποτελέσει ένα απ' τα βασικά θέματα της ατζέντας, ο Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης του πληθυσμού από το Χαλέπι «υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών και παρουσία ανθρωπιστικών οργανώσεων», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε τη Δευτέρα ένα «ανθρωπιστικό τελεσίγραφο» στο συριακό καθεστώς, ενώνοντας τη φωνή του με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα τις οποίες είχε δεχθεί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους όρους αυτού του τελεσιγράφου.
«Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη», είχε πει ο αρχηγός του κράτους προσθέτοντας: «αν το τελεσίγραφο δεν εισακουστεί, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».